söndag 19 mars 2017

Seamless - ett Swish med bonus!

En av aktiepappas favoriter när det kommer till företagare är Jan Stenbeck.  Stenbeck var alltid mer eller mindre galen och han såg ytterst sällan några problem utan bara möjligheter.  Dessutom älskade karln att göra tvärtemot alla andra och även där fick han poäng i aktiepappas bok. En man som Stenbeck tyckte mycket om och respekterade är Lars-Johan JarnheimerNi som är över 35 minns honom nog som mannen bakom Comviq (som sedermera blev Tele2) och deras reklamer på sent 90-tal där Lars-Johan på bredaste småländska förklarade att han var smålänning och snål och att han skulle driva ett mobilbolag i den andan.

Jag lyssnade på en gammal föreläsning av Lars-Johan för någon månad sedan och gillar verkligen vad jag hör när den killen pratar. Föreläsningen är från näringslivsdagarna 2011 och ni kan lyssna på den här.  (rekommenderas)  Idag har han lämnat Stenbecksfären och sitter bland annat i styrelsen för bolag inom Ikea (vilket även det är minst sagt meriterande i aktiepappas bok). Lars-Johan är även VD för det sjunkande skeppet Eniro. När det kommer till Eniro är mina känslor helt kalla. Det finns inget som kan få mig att tro på dem. Inte ens Lars-Johan! Däremot litar jag fortfarande på hans omdöme i övrigt.

Och det är just här som Seamless distribution kommer in i sammanhanget. En artikel i Dagens Industri i juli 2016 kunde aktiepappa läsa om att Lars-Johan investerat i just Seamless

Efter en kort genomgång av företaget beslutade jag mig på en chansning. Men en smart kille likt Lars-Johan kan ju inte ha fel. Eller? Kursen stod då i ca 9 kr. Under sommaren blev det ett gäng korta affärer i Seamless med köp runt 9 kr och sälj upp emot 11 kr. Men sen efter det så har de rasat. Rejält! Idag sitter aktiepappa på 5 000 aktier i Seamless som idag står i 6,05 kr. Sammantaget ingen bra affär så här långt i alla fall. De är dock relativt volatila vilket gör att det går att göra lite kortsiktiga affärer i dem. 

Seamless har verkligen något som jag tror på och det är deras SEQR-modell. Det är som Swish ungefär fast basen ligger i att man kan handla i butiker med SEQR. Man betalar med mobilen istället för sitt kort och om man vill kan man precis som Swish skicka pengar till andra användare. Genialt. Det finns även ett bonussystem med upp till 3 % cashback (bonus) på alla köp. Denna höga bonus förutsätter att man gjort 20 köp den aktuella månaden. Man kan även betala via SEQR när man handlar online.

De senaste veckorna har det börjat komma lite positiva nyheter om företaget och deras nyhet SEQR go och det ser i min värld ut som om det borde ge ett ökat intresse för att äga aktien. Även om företaget ännu inte går med vinst minskar förlusterna stadigt i alla fall.

Kortfattad information om Seamless distribution:

Bransch: IT
VD: Peter Fredell
Börsvärde: 358 MILJSEK
Antal aktier: 58,7 MILJ
Aktiekurs: 6,05 kr
Antal ägare hos Avanza: 1 710 st
Direktavkastning: ---
P/E-tal: negativt


Seamless, en av världens ledande leverantörer av betalsystem för mobiltelefoner. Grundat 2001 och verksamt i 35 länder hanterar Seamless årligen över 3,7 miljarder transaktioner genom 575 000 aktiva försäljningsställen. Det är Seamless egenutvecklade transaktionsplattform som utgör grunden för SEQR.

SEQR är Seamless mobila betallösning som gör det möjligt för alla som har en smartphone att betala i butik, restaurang, parkeringen och webben. Dessutom kan SEQR-användare skicka och ta emot pengar gratis, sälja varor och tjänster via MyShop, ge mobilgåvor och ta del av erbjudanden direkt i mobilen. Den egenutvecklade tekniken gör det möjligt för handlaren att halvera sina transaktionskostnader jämfört med kortbetalningar.

Seamless har över 3000 aktieägare. De största ägarna bakom bolaget är idag Danske Invest Fonder med 14,24%, Kinnevik med 10,10% samt Fredell & Co AB som kontrollerar 6,81% av aktierna. Svenska kunder idag är bland annat Max, Mc Donalds, Hemköp och Willys.


Jag fick en kommentar från en blogg-kompis angående just Seamless ”den aktien hatar jag innerligt” och jag är nästan beredd att hålla med. Men skam den som ger sig, aktiepappa räknar med att snitta ner sig här om de går under 6 kr igen och sen blundar vi och hoppas att Seamless digitala betalningslösningar kommer slå världen över. De har sannerligen potentialen!Fler inlägg om Seamless Distribution:
Seamless går upp 36 %
4 kommentarer:

 1. Hoppet är det sista som överger en! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Så sant som det är sagt. Tur att jag gjort en del korta affärer i Seamless iaf.

   Radera
 2. Jag vet inte så mycket om Seamless, men jag håller helt med dig om Jarnheimer. En kille som har huvudet med sig. Jag har svårt att tro att han skulle gett sig in i en chansning, så det är förmodligen en tidsfråga. Tuff konkurrens i segmentet dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är Janheimer en duktig företagsledare! Frågan är bara om de inte behöver lägga lite mer krut på att marknadsföra sina produkter?

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.