onsdag 8 mars 2017

Besök hos Aktiespararna i Alingsås

För några veckor sedan blev Aktiepappa uppmärksammad på att den nästintill legendariska Aktiespararen Gunnar Ek skulle komma på besök hos Aktiespararna i Alingsås den 7 mars. Arrangemanget var gratis och jag bokade snabbt upp mig. Det visade sig att aktieflickvännen var upptagen med jobb så hon fick stanna ”hemma”. Istället blev det Aktiepappa och en vän som tog bilen hela vägen till Alingsås i snömodden för att lyssna på Gunnar och på Lennart Olving från företaget Raybased.

När vi kommer in i lokalen (som tydligen lånats eller hyrts av Missionskyrkan) inser jag att min far som närmar sig pension skulle sänkt åldern i rummet om han var med. Många äldre aktiesparare på plats alltså. Kan det vara gratis fika som lockar eller är medelåldern så gammal hos Aktiespararnas medlemmar?

Raybased tar plats på scen


Först ut är Raybased, ett företag som jobbar med det smarta hemmet, de erbjuder övervakning av el, belysning, värme mm och de erbjuder även styrning av de samma. Jag tror att den här typen av företag är rätt ute och Raybaseds plattform verkar smartare än de flesta andra på marknaden. Tyvärr verkar de ha fokus inställt på att göra det enkelt för de boende snarare än att förenkla och förbättra driften för fastighetens ägare. Det var i alla fall det som förmedlades på föredraget. Det talades mer om hur curlingbarn skulle curlas genom att de inte ville gå till ljusknappen och tända ljuset och hur dessa curlade små brats måste smekas medhårs för att vilja hyra bostad i framtiden istället (Raybased verkar inte ha förstått att bostadsmarknaden i städerna är säljarens marknad) för att belysa de besparingar man som fastighetsägare kan göra med hjälp av produkten. Helt fel fokus om man vill sälja sitt system om ni frågar mig men för Raybaseds skull hoppas jag att jag har fel. Raybased noterades på börsen 2016 och kursen är ingen fantastisk läsning. Ned 25 % sen notering.

Jag kände inte till något om Raybased och ett enkelt sök på google.se gav en del träffar. En av dem kommer från Tradevenue där en kortfattad men korrekt analys framfördes i samband med att de noterades på Aktietorget i januari 2016. 

Så snart förbandet Lennart var klar bjöds det på fika, en god macka och kaffe. Mycket generöst av Aktiespararna Alingsås. Det tackar vi för!

Gunnar Ek på scen


Mitt första möte med Gunnar Ek var på Skistars bolagsstämma för några år sedan. Jag hade ju såklart läst om honom tidigare men aldrig stött på honom. På ovan nämnda stämma fick Gunnar mycket utrymme och han fullkomligt öste beröm över Skistars ledning och ordföranden Erik Paulsson. Lite chockad blev jag allt av det då jag hört mycket om Gunnars strider på diverse stämmor. Bland annat har Gunnar varit med och stoppat en försäljning av halva Volvo till Norge på 1970-talet. Något som han och Aktiespararna är mycket stolta över. För er som såg PG GyllenhammarSkavlan och inser att en försäljning skulle inneburit del i norska oljetillgångar så smakar den stoltheten så här i efterhand måhända lite illa.  Titta på de första 6 minuterna i klippet!

Gunnar Ek är för er som inte känner till honom Aktiespararnas starka man när det kommer till bolagsstämmor. Han bevakar Aktiespararnas intressen på ca 150 bolagsstämmor per år. Ja ni hörde rätt; 150 stycken stämmor per år! Det är helt sjukt att han hinner med det ens och karln har besökt över 2000 bolagsstämmor genom åren. Det måste vara något slags rekord om ni frågar mig. Aktiespararna har haft en fondkommissionärsfirma som heter Aktieinvest och Gunnar företrädde ägarna för alla de aktier som låg i Aktieinvests fonder på de aktuella bolagsstämmorna. Numera får han köpa en aktie i varje bolag för at få närvara.

Gunnar talade en del generellt om olika branscher och vilka som går bra och vilka som han rekommenderar att man inte ska investera i. Det jag tar med mig är; ”investera aldrig i sågverk eller tryckerier”. Hans mycket pedagogiska och fina sammanfattning av en del branscher, företag och valutapåverkan var riktigt intressant. Detta är sådant som man har koll på men ibland behöver se från ett annat perspektiv för att informationen ska tas in. Det lyckades Gunnar med i mitt fall. Bland annat det faktum att den dyra dollarn har dopat många företags vinster 2016. Det har varit mycket snack om att HM lider av den dyra dollarn men man hör inte alls lika mycket om att dollarn faktisk ökat vinsterna tredje kvartalet för företag som säljer i dollar med ibland så mycket som 40 % pga dess extrema uppgång i slutet av 2016.

Kvällen avlutas med att Gunnar redovisar vilka aktier han tror på. Det är många förhoppningsbolag enligt mig men tron på att SCA kommer lyfta fram till bolagsstämman den 5 april 2017 då företaget ska delas tar jag till mig.

Jag vill passa på att tacka Gunnar Ek, Lennart Olving och Aktiespararna i Alingsås för en mycket trevlig kväll! Jag vill även passa på att rekommendera er som inte besökt Aktiespararnas sammankomster att göra det. Man behöver inte vara medlem för att komma!10 kommentarer:

 1. Awesome att höra att du kunde ta del av eventet och tack för att du delar med dig :)

  Har själv aldrig varit på något aktiesparar event men brinner verkligen för att fara på något. Gäller bara att snappa upp sådana event innan dessa inträffat.*

  Nordnet live vore inte helt galet det heller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se om jag kan promota nästa event i förväg istället Kronan ;).

   Radera
 2. Intressant att han säger att man aldrig ska investera i sågverk, men samtidigt råder till köp av SCA....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker men SKA är i dag ett företag i hygienföretag. De är marknadsledande på blöjor, trosskydd mm. Sen äger de skog. Inga sågverk.

   Radera
  2. Även om det endast är en mindre del av företaget så äger SCA fyra sågverk (Munksund,Rundvik,Bollsta och Tunadal). 2014 investerade SCA 500 miljoner i Tunadals sågverk. Tunadal är idag ett av Europas modernaste sågverk.

   Radera
  3. Ha! Det visste jag inte att de hade faktiskt. Tack för infon.

   Om jag ska försöka förstå hur Gunnar Ek menade så var det nog mer rena sågverk men det är oklart. Ska fråga honom nästa gång jag springer på honom.

   Radera
 3. Appråpå inte detta. Men fick sålt matbordet idag, så 500:- in i börsen :) lovade ju att uppdatera. Fårse nästa grej som ska säljas.
  //Emelie

  SvaraRadera
 4. Men är i SCA rätt dyr nu, menar han att det är köpläge nu?

  Med vänlig hälsning, alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det menade han och det baserades snarast på att hygiendelen med blöjor, bindor, tamponger mm går jättebra och har en till synes lysande framtid framför sig. Gunnar hade inga höga tankar om skogen som SCA äger. Gör man en grov jämförelse med Holmen (den haltar lite då Holmen gör andra grejer än SCA men ändå) så har holmen stigit 38 % på ett år medan SCA stigit 9 %. Och sett i det ljuset tycker jag inte att SCA är så dyr.

   Hur som helst så tror jag att efter delningen av SCA så kommer det bud på delar av SCA och bud på börsnoterade bolag brukar oftast vara förknippade med någon form av premie.

   Men ingen vet vad som händer i morgon. En ny Gudrunstorm över Norrland så ligger hälften av SCA:s skog ner och då kommer du kunna köpa SCA-aktier för under 200 kr ;).

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.