fredag 31 mars 2017

Ambea till börsen - uppdatering!

Årets hittills hetaste börsnotering är Ambea


Under 2016 fullkomligt överöstes börsen av nya företag. Allt från små förhoppningsbolag som Videoburst, Raybased, Sleepo till stabila Engelska skolan, Academedia och Serneke. Framgången har varit blandad men merparten har faktiskt gått riktigt bra. Vi genomförde själva en empirisk studie för börsnoteringar 2016. En intressant sammanställning över 2016 mest lyckade och mest misslyckade noteringarna fanns även att läsa hos VA Finans i somras. 


Under 2017 har det kommit några enstaka noteringar och i morgon är det dags för börsen att ge sin dom över Ambea. Ambea har en brokig historia som börjar med det som då hette Carema. Carema var på väg till börsen redan 2011 men bromsades då av diverse skandaler. En del av skandalerna var befogade medan en del av dem inte var det. Det faktum att Carema levde på skattemedel och sen fuskade med skatten via sk räntesnurror är ett sätt att jobba som lämnar en bitter eftersmak. Det faktum att man vägde de dementas blöjor (som verkar vara det mest bestående av skandalen) är något fullt normalt som man tydligen gör för att kunna bedöma vilka inkontinensskydd som ska användas. För övrigt tillverkar SCA några av Europas, kanske världens, bästa inkontinensskydd.

Det finns i princip hur mycket som helst att läsa om Carema och de gamla skandalerna men om man vill ha en förhållandevis korrekt och bra sammanfattning rekommenderar vi P3 dokumentär om Caremaskandalen

Sedan dess har Carema bytt namn till Ambea och utvidgat sin verksamhet till att omfatta såväl Äldreomsorg och utbildning som vård av psykiskt sjuka och unga med funktionsnedsättningar. Ambea hade i december 2016 ca 6 200 bäddar och 1 300 skol-/dagligverksamhetsplatser i Sverige och Norge. Totala intäkter 2016 var 5 409 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 456 miljoner kronor. Det är en riktigt bra lönsamhet om ni frågar mig. Klart bättre än Humana och ungefär i linje med Attendo som väl får anses vara Ambeas närmaste konkurrenter. 

De artiklar jag hittat under veckan har varit ömsom ”teckna” och ömsom ”teckna inte”. I min introduktionsdepå har jag i alla fall tecknat mig för 150 st aktier i Ambea och i morgon när aktien noteras på Stockholmsbörsen får vi veta om det var klokt eller oklokt. Det som gör att jag känner trygghet i att teckna aktier i Ambea är de stabila ankarinvesterare som bundit upp sig för att teckna; Didner & Gerge, Fidelity, RAM one och Öresund. 

Hur har ni gjort? Har ni tecknat Ambea?

Uppdatering:


Hur gick det för Ambea idag? Jodå, det visade sig återigen att Didner & Gerge mfl ankarinvesterare gjorde helt rätt och introduktionen blev något av en succé. Jag tecknade mig för 150 aktier via min Nordnetdepå och fick tilldelning på 100. Noterbart är att det verkar som om de som tecknade via Nordnet fick tilldelning i högre utsträckning än de som tecknade via Avanza. Känns lite som lex Volati där det blev något av ett ramaskri när det visade sig att Avanza inte hade fått någon tilldelning alls. Ett faktum som inte framgick särskilt tydligt innan själva noteringen.

Hur som helst blev Ambea kraftigt övertecknade och mina 100 aktier köptes för 75 kr. Utan courtage kanske ska nämnas. Efter några timmars handel toppade Ambea på 82,75 innan de föll tillbaka till 81,50 där de handlades under merparten av dagen. Nu på eftermiddagen har de kommit upp till 82 kronor igen. Jag valde att sälja mina 100 aktier på nivån 81,75 kr. Det är en uppgång på 9 %. Inte illa för en enskild dag.

Frekventa läsare av bloggen har säkert läst om vårt börsnoterings-experiment tidigare och även om vi inte tecknar allt som finns nu så finns kontot kvar och när det finns läge att teckna i något som verkar bli övertecknat så kör vi. Nu har vi några extra hundralappar att sätta in i nästa IPO. Frågan är vilken notering det blir; Actic eller kanske Ellos?18 kommentarer:

 1. Jo jag tecknade, ser det som ett lågriskalternativ i portföljen. Beträffande skandaler så är det aldrig bra, men hur mycket skriver pressen om motsvarande kommunala skandaler? Och i grunden beror det på politikernas galna prioriteringar med skatterna. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Det verkar som om den statliga pressen verkar mer intresserade av att leta skandaler bland privata företag än bland de statliga företagen/organisationerna ;).

   Hur som helst skall det bli intressant att se vad som händer när Ambea kommer till börsen. Jag har läst några som gissar sig fram till 10 % uppgång. Det är alltid kul att läsa om den typen av gissningar. Ibland är de faktabaserade men oftast är de det inte.

   Radera
 2. Vi glömmer så lätt.. Skandia hade en hel skandaler i början på 2000-talet. Men hur många mins egentligen idag vad dom handlade om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har helt rätt. Och Ambea har dessutom bytt namn och jag tror faktiskt att många inte ens reflekterat över att det är gamla Carema som kommer till börsen. Jag fick en kommentar på uppesittarkvällen om att det var Vardaga som skapats av gamla Carema (vilket i och för sig inte är helt fel för Vardaga är en del av Ambea) vilket visar att namnbytet hjälper till att förvirra och får folk att missa gamla skandaler.

   Jag tecknar för att Ambea är ett lönsamt företag och blir det en bra uppgång de första dagarna tar jag nog hem vinsten. Annars kan jag sitta kvar ett tag och se om de antingen delar ut eller om kursen lyfter framöver. Det känns som om det finns två potentiella uppsidor i att teckna. Förutsatt att jag ens får tilldelning vill säga.

   Radera
 3. Det verkar som att ganska många i "bloggvärlden" väljer att teckna. Jag avstår dock. Skrev ner lite om varför jag tog det beslutet här: http://bearfighterinvestment.blogspot.se/2017/03/darfor-tecknar-jag-inte-ambea.html
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant inlägg. Idag kommer vi få se om det var klokt att teckna eller inte.

   Radera
 4. jag tyckte p3 dokumentär om Carema var, för att vara statsradion, bitvis ganska balanserad och klart hörvärd. finns som pod.
  är räntesnurror verkligen skattefusk? enligt min förståelse är det avancerad skatteplanering. fusk är lite för starkt ord. // sideline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt enig med dig när det gäller dokumentären sideline. Är sällan statsradion är så pass objektiv i den typen av frågor.

   Eftersom den typen av räntesnurror som användes av Carema förbjöds 2013 valde jag att kalla det fusk men jag förstår vad du menar. Avancerad skatteplanering är kanske ett bättre ord.

   Radera
 5. Har aldrig valt att teckna någon IPO och avstår även denna. Verkar däremot intressant måste jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev ca 9 % upp direkt. Vi får se vart de tar vägen. Jag tänkte sälja om de når 85 kr men är inte rädd för att bli sittande med ett så pass lönsamt bolag.

   Och Kronan; du borde testa att teckna någon IPO ;).

   Radera
 6. Tecknade mig för 1000 men fick inte en enda. Verkar ha varit väldigt få på Avanza som fick några, har ökat nu under dagen när folk börjat köpa och sälja men var bara runt 330 ägare hos Avanza eller nått sånt från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har noterat samma. De flesta jag talat med har inte fått någon tilldelning via Avanza. Det låter lite som när Voati introducerades nästan.

   Radera
 7. Hej! Jag Tecknade både via avanza och Nordnet. Fick endast 100 via NN, de sålde jag efter 15 min. Nåja lite hacka tjänad men lite antiklimax trots allt med så liten tilldelning. Nästa ipo blir nog ssm.
  Trevlig helg !
  JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som om Nordnet har en liten fördel när det kommer till noteringar. Jag tror jag avstår SSM pga att det är ett fastighetsbolag men jag börjar bli sugen då alla verkar teckna dem.

   Tack det samma!

   Radera
 8. Jag fick 100st via NN och sålde av dom direkt. Har tillräckligt många bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma som jag gjorde. Jag känner likadant. Och framförallt finns det flera företag som jag hellre äger/köper.

   Radera
 9. Tecknade mig för 2500 via Nordea men fick bara 100 st...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev lite snål tilldelning... Köpte du till några på börsen sen eller sålde du?

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.