Vem är aktiepappa?

Jag inser nu att detta inlägg borde jag kanske publicerat för länge sedan men vad är det man brukar säga? Bättre sent än aldrig. Här kommer i alla fall lite information om oss och vår historia. vi har av olika anledningar valt att vara anonyma och vi får se om det håller i sig eller om vi ska ändra på det. Tills vidare får ni hålla till godo med vårt alias Aktiepappa.

Aktiepappa kallar jag mig har varit intresserad av aktier i olika nivåer ända sedan jag fick min första aktie vid 10 års ålder ungefär.  Genom åren har aktieintresset gått i vågor och från tid till annan har det funnits lite mer eller lite mindre pengar placerade. Bland annat husköp och annat har fått gå före. 

Jag är förälder åt två grabbar och jag har försökt hjälpa dem att skapa ett intresse och en förståelse för aktier då detta enligt mig är det absolut bästa sättet att skapa sig ett kapital som i framtiden skänker frihet. Jag har lyckats ganska bra om jag får säga det själv. Bland annat har vi varit på bolagsstämma tillsammans några gånger. 

Sen en månad driver jag bloggen ihop med min aktieintresserade flickvän. Aktieflickvännen har varit lite bättre på att presentera sig själv i god tid och hon publicerar inlägg ihop med mig ibland och egna ibland.

Till vardags driver jag ett eget företag i fastighetsbranschen och jag har merparten av mina investeringar är gjorda i det egna företaget. Av denna anledning investerar jag ytterst sparsamt i fastighetsbolag på börsen då jag anser mig tillräckligt exponerad i denna bransch. Det har trillat in en del extra pengar under 2016 vilket har inneburit att jag kunnat jobba lite mer med börsen från och med i år. Detta har nästan blivit som ett beroende. Ett bra beroende. Dels har jag en långsiktig portfölj och dels en mindre portfölj där jag handlar lite kortsiktigt och mer aktivt.

Jag kommer blogga om de tankar jag har om börsen i stort, enskilda bolag som jag tycker om eller som jag inte tycker om, allmänna tankar om ekonomi och sparande. Ja ni får läsa så ser ni men det kommer vara både högt och lågt.

Jag älskar att diskutera så kommentera och ifrågasätt gärna. Det är det som skapar eftertanke vilket i sin tur leder till klokare beslut. 

Flickvännen då? 
Ja, det finns en sådan också i aktiepappans liv och här på bloggen. Liksom aktiepappan är aktieflickvännen också mycket intresserad av ekonomi och aktier. Och man kan på sätt och vis säga att det var genom vårt gemensamma intresse vi träffades. Våra konversationer bestod i början av aktier, vilket kan verka lite torrt kanske men ack vilken lyckoträff. 

Så vem är flickvännen? Jo, hon har passerat trettio med ett antal år, arbetar i bland mer än hon borde och lägger alldeles för mycket tid på att studera börsen och dess nyheter. Hon påminner om Pippi Långstrump på många sätt, även hon gillar att ha sina pengar i portfölj, sova med fötterna på huvudkudden (ja, aktiepappans säng står i fel riktning). Precis som Pippi Långstrump tar hon plats utan att fråga om lov och förväntar sig inte att bli räddad av "storebror" (läs samhället) utan målet är att bli som Pippi, ekonomiskt oberoende och äga sin egen frihet.I dagsläget jobbar Aktiepappa och Aktieflickvännen tillsammans med en portfölj på ca 1.900.000 kr och i Aktiepappas bolag ligger det ytterligare 2.600.000 kr som förvaltas enligt principen ”byrålådan”. Där i ligger det bara ett fåtal bolag, samtliga med hyfsad utdelning; Svolder, Investor, HM, SEB, Ericsson och Volvo.8 kommentarer:

 1. Hej. Intressant blogg även fast jag inte har hunnit igenom alla inlägg än.
  Hur kom det sig att du startade en blogg?
  Jag har nyligen börjat spara i aktier (2 år).
  Hoppas på många intressanta inlägg.

  Med vänlig hälsning Timo Kuja-Halkola

  SvaraRadera
 2. Hej Timo, roligt att du hittat vår blogg och roligt att du kommenterar!

  Det som fick oss att börja blogga var egentligen att Aktieflickvännen läste mycket bloggar och när vi diskuterade dem kände vi att vi dels kunde bidra med lika mycket (eller mer) som vissa bloggare och samtidigt skulle det vara bra att dokumentera våra tankar och diskussioner så att vi ska kunna gå tillbaka och läsa hur vi resonerat. Sen när vi väl startat har det nästan blivit en livsstil och vi har träffat på många nya bekantskaper.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Mycket intressant och trevlig
  blogg! Vad tror du om dagens historiskt låga substansrabatterna i de stora investmentbolagen? Se: www.investmentbolagen.se

  SvaraRadera
 4. Hej, roligt att du läser vår blogg. Jag är lite försiktig till att köpa investmentbolag med premie vilket gör att jag helst köper Investor eller industrivärden av de stora investmentbolagen. Jag vill köpa mer i dem båda men känner att jag missat tåget lite...

  Jag tycker generellt att marknaden värderar investmentbolag lite fel. Man värderar bolagen till vad de äger och inget mer. Jag tycker att kompetent personal mm borde vara värt något iaf. Detta borde innebära att alla välskötta investmentbolag borde handlas med premie om du frågar mig. Tar man samma resonemang på ett företag med it-konsulter hade värderingen sett helt annorlunda ut till exempel.

  SvaraRadera
 5. Hej Aktiepappa och Aktieflickvänn,
  Investor och Industrivärden har ju gått lite bättre än index eftersom de framgångsrikt jobbar med belåning i respektive portföljer. Generellt sett finns det inget incitament för rådgivare/säljare att rekommendera att köpa investmentbolag och behålla dessa eftersom årliga avgifter som exempelvis fonder har uteblir. Substans rabatter uppstår i vissa investmentbolag eftersom storägare i dessa oftast är intresserade av i det här fallet Handelsbanken respektive SEB att sälja sina egna fonder med bättre vinster för bankerna. Om de däremot ville få bort substans rabatten skulle de förmodligen ganska enkelt kunna jobba bort den under några månader med en arme av rådgivare som plötsligt rekommendera långsiktiga köp i framgångsrika investmentbolag. Vad är det som lockar i Svolder? Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, du har rätt i att kurser lätt kan sticka om bara ett fåtal tunga analytiker ger rekommendation till köp.

   Svolder lockade först med rejäl utdelning men nu när de ändrat utdelningspolicy så är det främst deras kunskaper och fina förmåga att välja rätt aktier som lockar. De är Sveriges bästa analytiker på småbolag om du frphar nu.

   Tack för omdömet och för att du kommenterar.

   Radera
 6. Hej,

  tidigare var det mode- och inredningsbloggar som tog min tid men numera finns det ett större intresse i att läsa (och investera) i aktier. Tack för er blogg. Inspirerande och lättläst. Den är mest besökt för tillfället av bloggar jag följer.

  SvaraRadera
 7. Det viktigaste i denna värld är familj och kärlek, levande liv utan min man var en riktig röra för mig och mina barn. Jag är så glad att ta min ex tillbaka med hjälp av Dr.Oduduwa. Min största överraskning var att 3dagen efter att doktorn förberedde min kärleksspell, min man som övergav mig, min man tog bort mitt nummer från hans telefon, inga samtal och inga textmeddelanden från honom i mer än 14 månader plötsligt oväntat ringde mig och jag är så glad att vi har kommit för att bli igen genom doktor Oduduwa hjälp och hjälp. Jag är så glad att vara med min man i kärlek mer än någonsin tidigare. Dr Oduduwa är en stor kärlekskärlek, du kan kontakta oduduwa om du behöver hans assistent för att luncha en kärleksåtergivelse, för jag vet att han kan hjälpa dig också, Magic love stava för att ta tillbaka ex, Magic Love stava för att sluta skilsmässa och magisk förtrollning för att vinna domstolsfall och Magic Spell för att föda barn som egen.
  kontakta Oduduwa Spell Caster via hans personliga email: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
   Whatssap: +2348109844548

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.