söndag 24 december 2017

Investera i julenI samband med högtider har vi människor en tendens att öppna lädret och handla lite extra. Och inte så lite heller! Någonstans läste vi om att vi köper julmat för 9 miljarder. Jag skall inte säga att vi vill lansera julinvestering som en placeringsstrategi men om man vill investera i bolag som säljer lite extra på jul kan vi rekommendera nedanstående.

Ica & Willys

Det finns inte mycket julmat som inte går att handla i någon av Icas eller Axfoods butiker. Både Ica och Axfood delar som bekant ut riktigt fint till sina aktieägare. Det enda vi saknar hos dem är en bra aktieägarrabatt. Sillen som står på vårt bord kommer oftast från Abba Sea Food som sedan 2013 är sammanslaget med Procordia dvs Orkla. Dessvärre är bolaget inte börsnoterat i Sverige utan vi får i stället inhandla deras produkter via Ica, Hemköp eller Willys i stället. Ica handlas till kursen 296,40 SEK och en direktavkastning på 3,54 %. Axfood handlas till kursen 158,80 SEK och en direktavkastning på 3,76 %.
  

Bakkafrost (Lax)

I en bransch som varit i ropet ganska rejält här det de senaste åren hittar vi många bolag att välja på.  Ett exempel är Bakkafrost. Det norska företaget har haft ett svängigt år med stora upp- och nedgångar. De avslutar året på ungefär +/- 0 och en kurs på 337,40 NOK. Utdelningen på 3,25 % är inte helt tokigt.

Carlsberg

Julmust är ett måste vid julen. Läs gärna detta inlägg om mannen som uppfann julmusten. Carlsberg äger förutom Apotekarnes julmust även andra drycker som kan passa på både jul och nyår. CArlsberg handlas på Köpenhamnsbörsen till kursen 746,50 DKK och en direktavkastning på 1,33 %.

Kopparbergs

Vid de allra flesta svenska högtider dricks det en hel del alkoholhaltiga drycker. Kopparbergs levererar drycker som passar både barn och vuxna. Gillar man inte söta drycker så kan man i stället hitta öl som Sofiero, Corona mfl. i sortimentet. För er som vill satsa på lite tyngre varor och inte räds utländska investeringar finns den populära sprittillverkaren Diageo med varumärken som  Smirnoff, Johnnie walker, Captain Morgan, Baileys mfl. Självklart har Kopparbergs en julmust. Deras julmust säljs i begränsad upplaga och heter Zeunerts julmust. Kopparbergs handlas på Nordic MTF till kursen 190,50 SEK och en direktavkastning på 3,1 %.

Atria

Atria är ett finskt bolag som tillverkar och säljer charkprdokter via varumärkena Ridderheims, Lithells, Pastejköket, Lönneberga, Onsalakorv mfl. De är noterade på Helsingforsbörsen och kan givetvis handlas via Avanza och Nordnet. Sannolikt även via Nodea som numera har en bra börshandelsplattform. Atria handlas på Helsingforsbörsen till en kurs på 11,87 EUR och de delar ut 3,89 %.
  

Essity

Dagarna efter jul och nyår kan det eventuellt finnas en del att städa upp efter en blöt fest och vad passar då bättre än att göra det med papper och andra produkter från SCA:s avknoppning Essity. Essity handlas på Stockholmsbörsen till en kurs om 237 SEK. Någon utdelning har ännu inte skett sedan avknoppningen från SCA men det kommer säkert framåt vårkanten.

Skistar

Många åker skidor på jullovet och även om December inte erbjuder samma fina väder som mars/april så är det en härlig aktivitet. Åker man i Norge eller Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom en i familjen är aktieägare i Skistar kommer vi under jullovet att spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner.  Skistar har gått starkt länge men den senaste tiden har de fullkomligen rasat på börsen. Vi har köpt dippen och nu står de i 155,50 SEK och de delar ut 3,44 %.

Investor

Jul är ju en högtid som vi förknippar med köp och presenter mer än någon annan. Vad kan då vara bättre än att invester i några av Sveriges största leksaksbutiker? Eftersom Investor både äger BR och Toys R us så tycker vi att det är en passande aktie på jul. Efter en riktigt fin uppgång det senaste året handlas Investor i 379 SEK och de delar ut 2,87 %.


God jul önskar vi och vi hoppas att både ni och era investeringar drar nytta av julhelgen!

/Aktieflickvännen & Aktiepappa


4 kommentarer:

 1. Hej!

  Är det Nordeas börshandelsplattform Investor du nämner i samband med Atria? Jag blev nyfiken och kollade upp det. Minimicourtage på 200 SEK för Svenska aktier? Finns det någon fördel jag missar eller är det helt enkelt dyrt? Ser ingen anledning för någon att använda den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vart du hittat din info. Enligt Nordeas hemsida är courtaget 0.06 % dock max 99 kr på nordiska aktier.

   https://www.nordea.se/privat/sparande/handla-placera/nordea-investor-prislistan.html

   Jag har inte testat dem själv men vet flera andra bloggare som testat med hyfsat bra resultat.

   Radera
 2. Aha, jag läste fel! Jag kollade på 500000+, där är det 200 SEK. Skall kika närmare, tack för tipset!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.