lördag 9 december 2017

Är Bitcoin verkligen en investering?


Det finns många åsikter om Bitcoin dessa dagar och vi har inte för avsikt att avgöra vilken åsikt som är rätt eller fel. Inte heller har vi för avsikt att peka finger mot någon och säga att de inte är några riktiga investerare. Bitcoin är en valuta som inte tillför något värde likt ett företag som bedriver verksamhet och lämnar en utdelning. Det bör därmed enligt de flesta ses som en spekulation. En fruktansvärt lukerativ spekulation om man varit med den senaste tidens uppgång.

Det finns hur många räkneexempel som helst som visar hur många hundra miljoner man haft nu om man investerat några tusenlappar för ett antal år sedan. Själv sitter vi inte och ät bittra utan vi gläds åt de som gjort sina köp på låga nivåer och därmed tjänat pengar. Det är väldigt få som tjänar pengar utan att göra en chansning och satsa något och vi tycker som sagt att det är roligt när en chansning går hem. En av våra favoritbloggare har satt in en liten summa i Bitcoin. En summa som på en kort tid växt och som nu utgör en försvarlig del av portföljen. Vi säger grattis till Spara klokt.

På Twitter läste vi en intressant Tweet av just Spara klokt och det var: "Den gemene mannen har inte ens hört om Bitcoins.. vänta bara när dem hör om utvecklingen....". Om/när det händer finns risken att kursen rusar ytterligare, det förstår vi såklart. Frågan är hur långt kunskapen och hypen kring Bitcoin kommit? Finns det verkligen någon som ännu inte fått upp ögonen för kryptovalutan som är på allas läppar? När man ägnar dagarna åt att diskutera aktier, investeringar och sparande är det ibland svårt att se hur resten av världen ser på situationen och kanske har Spara klokt rätt i sin tweet. Det vi är säkra på är i alla fall att vi väljer att avstå. Vi köper normalt aktier som delar ut och kryddar det med en och annan IPO men avstår Bitcoin trots att det blir lite lockande när man ser den galna utvecklingen som valutan haft.

Hur ser det ut för våra läsare, investerar/spekulerar ni i Bitcoin?


7 kommentarer:

 1. Kritiker av bitcoin (och ädelmetaller) brukar säga att det är spekulation därför att folk köper det enbart i förhoppningen att kunna sälja vidare till ett högre pris. Anhängarna svarar då med att det gäller väl aktieköpare också?

  Skillnaden som jag ser det är att valutor och ädelmetaller inte avkastar något vare sig i form av utdelningar eller någon underliggande tillgång som genererar värde. Och för mig är det en avgörande skillnad som gör att jag är fullständigt ointresserad av alla såna typer av placeringar.

  Jag brukar jämföra såna marknader med ett pokerrum som har ett begränsat antal marker (låt oss kalla dem pokercoins). Av någon anledning vill många nya spelare ansluta till pokerspelet och enda sättet att komma in spelet är köpa pokercoins från de som redan sitter vid bordet och spelar. Värdet på pokercoins stiger så fler och fler vill in i spelet. De som sålt ut och lämnat, upptäcker att värdet bara fortsätter stiga och köper in sig igen. Efter ett tag är det massor av pengar i pokerrummet och de som varit med länge är jätterika.

  Men alla pengar som finns i pokerrummet har förts dit av nya spelare. Det har inte skapats några värden i pokerrummet. Om alla beslutar sig för att avsluta pokerspelet kommer man att upptäcka att de har bara bytt pengar med varandra. Konsten är att vara tidigt in och gå ur precis innan fler vill lämna än det kommer in nya. Problemet är att alla tänker likadant och tror att de är smartare än de andra.

  Så kommer bitcoin att gå till 20 000 USD eller 100 000 USD eller 1 miljon UDS. Jag vet inte, men jag tror att de snart kommer att få ont om nya 'suckers'. Ju högre priset är desto mer nya pengar måste det in för att kursen ska fortsätta upp lika mycket procentuellt som tidigare. Det brukar aldrig sluta lyckligt, men det är å andra sidan fullständigt omöjligt att veta hur långt det kan gå innan det når en topp.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en välskriven och klok kommentar Mattias.

   Det ska bli intressant att se hur länge det kommer nya 'suckers.

   Radera
 2. Jag håller med ovan inlägg. Bitcoin är tidernas bubbla, och det blir spännande att se hur många som tar sig ur i tid. Jag korttidshandlar i den, på det viset kan man vara med även på resan nedåt framöver, mot noll. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har garanterat rätt i bubblan där. Frågan är bara hur uppblåst den är?

   Finns många sätt att tjäna pengar på både börsen och på Bitcoin.

   Radera
  2. Bubbla som kommer rasa mot till noll, hur ser argumentationen ut bakom det? Kineserna har investerat galna mängder pengar i BitCoin, så dom lär inte släppa ner värdet i första hand. BitCoin blir mer och mer accepterat och fler blir nyfikna. I en global teknisk värld så behöver vi någonting universellt som knyter ihop oss ekonomiskt - typ BitCoin (eller andra krypton). Att vi ser överreaktioner går jag omedelbart med på - så sker på alla marknader (både uppåt och nedåt). Jag ser dock inte som er att BitCoin skulle vara värt noll inom "framöver". Upplys mig så kanske jag paniksäljer :)

   Radera
 3. La nyligen ut ett inlägg med länkar till en podd som gjort en djupdykning i krytovalutor och efter att ha lyssnat på den inser man vilken jäkla potential tekniken har och hur den troligtvis kommer att kunna omkullkasta dagens sätt att se på saker och ting. Själv investerar jag inte i "valutan" men skulle jag investera i ngt tycker jag Ether verkar intressant med sina "smarta kontrakt" som kopplar projekt till kryptovalutan Ether även om utvecklarna skapat sina egna valutor i ICO:s. Såg även att det finns certifikat kopplade till Bitcoin och Ether att köpa på Stockholmsbörsen, dock 2,5% förvaltningskostnad! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
 4. Behöver låna snabbt?
  Letar du efter affärskapital?
  Behöver du ett lån av någon anledning?

     Våra tjänster är mycket snabba och pålitliga och du är garanterad att få ditt lån när du ansöker. Kontakta oss nu på EUROPAFUNDING@GMAIL.COM och bli godkänd idag.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.