tisdag 26 juni 2018

Hur du kan göra ditt sparande till ett spel


-- OBS - samarbete --


Hur du kan göra ditt sparande till ett spel

Tänk på dina favoritspel—framför allt tv-spelen du spelade som ung. Vad var det egentligen som gjorde dem så underhållande och roliga?

Vad får dig att vilja spela igen och igen?

Och hur kan man ta de här faktorerna från speldesign, och applicera samt använda i verkliga livet?

Samt i detta fall, för att främja  privatekonomi?

Att spela spelet

Men hur förhåller sig allt detta till verkliga livet? För några är svaret uppenbart.

Tänk bara på hur ett skuldberg som växer ger dig en spelliknande feedback om dina "framsteg", och som kan uppmuntra dig till att påskynda din minskning av skulder. Plötsligt kan det lätt känns som att man "vinner".

Samma sak gäller med att öka sin inkomst. Tänk tanken om den roliga utmaningen att se om du kan tjäna mer pengar denna månad än förra månaden. (Eller mer pengar för det här kvartalet än under föregående kvartal.)

Som "spelare" kanske du kan se det som att din inkomst är din "poäng", och att dra in mer pengar kan vara ett sätt att samla ihop poäng.

Samtidigt, när din ekonomiska situation blir bättre, kanske spelet känns lite mindre uppenbart.

På ett visst sätt, är det som om du har nått slutskedet, och där målet helt enkelt är att bibehålla den position som du nu har fastställt.

Och det handlar om att försöka hitta ett sätt att göra detta medan du fortfarande har roligt. (Faktiskt, för er riktiga spelfans där ute, är kan det kännas som att klå den sista bossen i ditt favoritspel).

För dig, och att göra ett "spel" utav att hantera pengar, kan betyda något annat. Du kan till exempel:

Budgetera 1000 kr för mat varje vecka. Om du bara spenderar låt säga 800 kr, då har du de återstående 200 kr som du fritt kan spendera på vad du vill.

Skapa ett spel som bygger på att spendera så lite som möjligt på att äta ute. Hur långt kan du sträcka dig när det kommer till det? Vilka kuponger och rabatter kan du hitta? Vart finns det billig mat som smakar gott?

Försök att ta fram och rita en "kedja" som representerar din skuld. Varje gång du betalar en viss summa (1000 kr kanske?), skär av en länk i kedjan.

Ge dig själv en "bonus" för att du klarat av en "nivå". Du kanske försöker att betala av skulden. Varje gång du eliminerar en skuld, kan du ge dig själv någon form av belöning som en "power-up".

Notera: På sätt och vis, är denna "spelform" byggd på att ta fördel av feedback-loopar.

Med privatekonomi, innebär det ofta att få konstant information om din ekonomiska situation, och leta efter sätt att förbättra situationen, och anstränga dig för att göra ändringar.

När ändringarna är gjorda, tittar du på resultaten och upprepar processen.

Game over

Denna "spelform" av privatekonomi är inte ny. I decennier har människor försökt att använda spel-principer för att uppmuntra andra att spara. Man kan titta på det på olika sätt.

När du var liten spelade du säkert massor av tv-spel. I många utav äventyrsspelen så hade man en energinivå man var tvungen att oroa sig för.

Energi användes för att resa och för att skjuta på fienden. Livet är en stor tv-spel. I vårt samhälle, är pengar energi.

Det finns vissa saker du måste eller borde göra så se till att inte skjuta så många asteroider bara för att det inte är kul att du slösar din energinivå och att det leder till —GAME OVER.

Till sist


Så frågan är, tycker du om hantering av pengar som ett spel? Vilka regler tycker du anger för dig själv? Hur gör du för att hålla betyg? (Pengar på banken verkar som ett självklart sätt att hålla betyg, men vissa människor kan använda nettoförmögenhet, och andra kan använda avkastning, etc.)*Detta inlägg är ett sponsrat inlägg men det hindrar inte att mycket av det är bra och värt att läsa

Ha en riktigt go dag i solen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar