måndag 12 juni 2017

Terranet

Med Leif GW Persson som ankarinvesterare kan en IPO inte gå fel. 


Så borde vi ha tänkt. Men det gjorde jag inte utan vi missade faktiskt att Terranet var på väg till börsen. Det första vi läste om dem var en artikel om just det faktum att Leif hade tecknat sig för aktier och att introduktionen blivit kraftigt övertecknad. Tyvärr var det redan för sent att teckna sig vid det tillfället och vi kunde av naturliga skäl inte delta.

Första handelsdagen var 30 maj och någon dag efter det fick vi frågan från en av våra läsare om vi kunde skriva ett inlägg om dem. När vi började titta på dem hittade vi lite intressant info. Terranets affärsidé bygger på att kunna använda mobiltelefoner och andra enheter för kommunikation via enheterna istället för att använda befintliga nät. Man bygger helt enkelt ett nät via de enheter som finns ute i folks händer. Tanken är att tekniken ska kunna användas i katastrofområden där inte vanlig teknik fungerar. Tekniken ska även kunna användas i områden där mobilnät saknas. Om man kan få den här tekniken att fungera finns det ingen hejd på aktiens potential. Så tänkte nog de flesta som köpte aktierna de första dagarna.

Aktiens teckningskurs var 14 kr och under första veckan var aktien som högst uppe i 44 kr. En grym uppgång på 214 %! Inte dåligt alls. Men sen kom bakslaget den 8 juni då de tappade 13 %. Idag handlas Terranet till kursen 30,60 kr. Fortfarande en fin investering för Leif GW Persson och de andra som tecknade sig initialt.  

VD: Pär-Olof Johanesson
Börsvärde: 725,9 miljoner
Antal aktier: 10,2 miljoner
Aktiekurs: 30,60 kr
Antal ägare hos Avanza: 3.323 st
Direktavkastning: ---
P/E: ---


Terranet grundandes 2014 i Lund och får ses som något av en framgångssaga trots de senaste dagarnas tapp på börsen. Tekniken är något riktigt extra och om de kan hålla vad de lovar så ser vi här ett företag som kan förändra vårt sätt att använda och bygga teknisk infrastruktur på ett helt nytt sätt. Minns ni hur Iphone förändrade mobilanvändandet? Terranet kan vara något stort på spåren. Inte konstigt att toppinvesterare som Sverker Martin-Löf valt att investera i Terranet. Sverker är för er som inte känner till honom känd som den starke mannen och tidigare ordföranden i SCA, SSAB och Industrivärden. 

Terranet dras fortfarande med förluster och även om vi helst investerar i bolag som visar vinst så är det inte särskilt ovanligt att nya bolag i uppstartsfas faktiskt ännu inte börjat tjäna pengar. Terranet gjorde en förlust på 37 miljoner förra året och 18 miljoner året innan det och det är oklart när förlusterna kommer vändas till vinst. Det verkar inte aktiemarknaden bry sig nämnvärt om dock.9 kommentarer:

 1. Hej! Ja själv avstod från att teckna terranet. Fanns ju inga ankare om jag minns rätt. Var de röda siffrorna som fick mig avstå, sedan förstår jag mig inte alls på teknik sektorn, avstod även från bamhuser.

  Hur ser du på trianon, själv tycker jag det verkar lite högt pris. Kan inte riktigt se varför detta lilla bolag skulle värderas liknande som balder, kanske har jag missbedömt läget på fastigheterna...
  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig angående Trianon. Balders fastigheter har betydligt mer intressanta fastigheter för att uttala sig diplomatiskt.

   Radera
 2. "...Om man kan få denna teknik att fungera...". Ungefär där insåg jag att detta absolut inte är något jag skulle placera i :) Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag förstår exakt vad du menar. Nu var det iofs mina ord. Företaget hävdar att de vet hur de ska få tekniken att funka.

   Radera
 3. Självklart minns jag hur iPhone förändrade världen. Alla skulle helt plötsligt ha det där äpplet :) Själv var jag sen på bollen och skaffade min första iPhone när 5:an kom. Nu funderar jag på att uppgradera mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Terranet system funkar kan de revolutionera mobilnäten på nästan samma sätt. Ska bli intressant att se vart detta landar.

   Radera
 4. Tetra verkar ju vara en succe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Terranet menar du antar jag och jag anar en viss sarkasm i din komentar. Och det kan vara på sin plats då aktien tappat rätt rejält sen noteringen. De står i 22 kr idag men de tecknades för 14 kr vilket ger de som tecknade en fin uppgång i alla fall. En lite mer rimlig uppgång än 214 %.

   Radera
 5. Läste denna lite info om Terranet:
  "Terranet utvecklar mjukvara som gör det möjligt att utnyttja andra mobiltelefoner i närområdet för att förmedla både telefoni och datatrafik. Lösningen kan användas både som ett komplement till befintlig GSM-teknik i områden med bristande täckning eller kapacitet och för till exempel räddningstjänster som opererar i utsatta områden utan täckning."

  Iden låter bra

  Men ... själv sitter jag och försöker radera så mycket program som möjligt som de vill trycka in i mobilen.

  och att ladda ner ett program som ska sagga min mobil mer ... nä.

  usatta områden ... om räddningspersonal ska ha appen så är utbudet inte så stort, gissar jag.


  och om det är tänkt i utlandet där mobilnät inte är så utbyggt typ afrika, tror jag inte funkar än då de har "våra" gamla mobilen ...

  Hypen för Terranet var tack vare GW ...

  Idag är kursen under 6kr by the way

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.