söndag 4 juni 2017

Cloetta har äckligt godis

Det är antagligen flera av er som läser bloggen som äger aktier i Cloetta och ännu fler av er är kunder till Cloetta. Sannolikt allihop skulle jag faktiskt gissa. Cloetta är ett riktigt fint bolag vilket flera av våra bloggkollegor uppmärksammat. Inte minst Kronantill miljonen som skrivit ett riktigt bra inlägg om Cloetta. Och vem minns inte Nicklas Anderssons nöjda leende när Cloetta besökte Uppesittarkväll? Bara det kan ju få en att investera i företaget.


Så finns Cloetta i Aktiepappas portfölj undrar ni säkert? Nej det gör ju inte det och det beror inte på deras hyfsat stabila utdelning på 1,97 %. Inte heller beror det på att de växt stadigt och förvärvat klokt de senaste åren. Inte heller beror det på att de verkar ha en riktigt duktig ledning (inte minst Jacob Broberg som gjorde ett grymt bra intryck på uppesittarkväll). Inte heller beror de på att de måste vara ett av väldigt få bolag på Stockholmsbörsen som har haft en kompetent OS guldmedaljör som VD. Nej, detta är som ni ser flera av varandra oberoende anledningar att köpa aktien. Anledningen till att vi inte äger några aktier i Cloetta är att de inte har något gott godis! Kexchoklad är ju okej om allt annat är slut och gott & blandat funkar väl men så mycket mer är det inte. Vem äter Läkerol liksom?

Intressant fakta om Cloetta


Det var de tre schweiziska bröderna Bernhard, Christoph och Nutin som etablerade Cloetta 1862 i Köpenhamn. Namnet Cloetta kom från brödernas efternamn. Bolaget har inte bara en historik med tillverkning av sötsaker utan tillverkade under första världskriget äpplemos eftersom kriget stoppade råvaruimport. Cloetta ägdes av familjen fram till år 1917 då familjen Svanfelt huvudägare i Svensk Chokladfabriks AB förvärvade bolaget. År 1921 började lanserade bolaget Five o'clock kex-choklad, en chokladkaka bestående av rån med chokladfyllning doppad i mjölkchoklad, som 1938 fick det nya och välkända namnet Kexchoklad. "Go & Glad Kexchoklad" föddes under 1990-talet när man gjorde en satsning att synas runt om i Sverige med olika event.


Skumjultomtar har funnits i Cloettas sortiment sedan 1934 men det var först under 60-talet tomtarna började likna dagens produkt. Cloetta tillverkar årligen cirka 194 miljoner tomtar vilket motsvarar 1200 ton och det är mellan maj och december tillverkningen sker. Populärast är Juleskum i Sverige men säljs även med framgång i både Norge och Danmark. Produkten säljs inte bara i påsar av olika storlekar utan också i burk, styckvis och i lösvikt. Juleskum är undantaget som bekräftar regeln 


22 kommentarer:

 1. Struntprat, cloetta har djungelvrål. Bara en sådan sak gör aktien köpvärd.

  SvaraRadera
 2. Pff... De har lösviktsgodiset nere på Coop. Skitsvårt att gå förbi men som tur e brukar det vara fullt med folk där och jag hatar att knö vilket underlättar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösvikt är det bästa men jag köper sällan något av Cloettas egna märken faktiskt. Jag tror i och för sig att tigerskallar kan vara deras och dem äter jag ibland.

   Du är grym på att se det positiva AVL!

   Radera
  2. Man gör vad man kan för att bli och ge lycka :-)

   Men jag kan erkänna en sak nu när det bara är du och jag här - Jag är faktiskt svagare för vissa av Mondolez produkter än hela Cloettas sortiment...

   Radera
 3. Kom igen! :-) Alhgrens bilar, plopp (min favorit innan jag slutade med godis), sportlunch och varför inte polly! Dom har ju hur mycket gott som helst...som jag dock inte äter själv :-( :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser, de har mycket gott men du äter det inte ;). Jag tycker inte illa om Ahlgrens bilar eller plopp men jag köper dem inte. Cloetta har mycket godis som duger i nödfall men de har inga Dumle tex som är världsklass.

   Radera
  2. Skulle jag bryta mitt godis förbud? Så är bilarna det första jag skulle stoppa i mig. Cloetta har mycket högklassikt godis...enligt mig! ☺

   Radera
  3. Vi vänder på det! 😀 Vilket godis tycker ni är bättre/godare!? Eftersom jag antar att ni äter godis!? 😁

   Radera
  4. Bra tänkt! Ja jag äter godis. Dricker inte kaffe, öl eller sprit men godis det äter jag! Jag köper enbart lösviktsgodis, älskar Dumle, helst lakrits. Dahls gräddkola är också en favorit. Här har Malaco (Cloetta) ett alternativ men det är inte lika bra.

   Radera
 4. Det är givetvis bra att fundera över personligt smak och tycke för produkter. Men, jag har märkt att det viktigaste är att se vad andra kunder tycker snarare än jag själv, när det kommer till hur väl företag kommer att sälja. Däremot brukar jag passa på att handla hos företaget ifråga någon gång själv, för att se hur kundservice är etc. Därför skulle jag tex aldrig köpa Telia, ett bolag med en fullkomligt katastrofal hanteringen av kunderna.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investera-pengar, jag håller med dig och det är lite det jag skriver om. Cloetta är ett jättebra företag men en bra ledning, en bra och enkel affärsverksamhet och en till synes bra och enkel affärsplan. Det finns massa anledningar att köpa den aktien. De delar ju till och med ut skapligt. Det är bara min egen känsla och mina ibland idiotiska idéer som gör att jag avstår Cloetta.

   Jag har sedan länge vant mig vid att inte utgå från mig själv när saker ska värderas eller förstå. Jag är helt enkelt inte ett lämpligt urval för en "vanlig svensk konsument".

   Radera
 5. Har visserligen sålt mitt innehav i Cloetta precis efter ett rejält uppställ tillföljd av Candy King-förvärvet.
  Jag är dock en riktig ambassadör av Bridgeblandning:). Riktigt gubbgodis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gubbgodis är nog rätt ord för Bridgeblandningen. Man får hoppas att man någon gång hamnar i målgruppen för Bridgeblandning. Inte ännu på ett tag bara ;).

   Radera
 6. Äter 3 stora påsar Polly per vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en grym kund låter det som! Hade det funnits några till som dig så hade jag fått omvärdera min inställning till att investera i Cloetta tror jag.

   Radera
 7. Själv är jag svag för de olika nötterna från Nutisal - absolut världsklass! Aktien har jag en liten andel i men kan tycka att den är något övervärderad f n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte dumt av dem att även jobba med nötter och naturgodis. Då säkrar man upp lite om folk skulle få för sig att bli hälsosamma eller om det införs sockerskatt.

   Som sagt, bolaget är bra. Riktigt bra.

   Radera
 8. Tack så mycket för omnämnandet Aktiepappa :)
  Förhoppningsvis kommer Cloetta ut med lite fler produkter som faller dig mer i smaken. Kan ändå hålla med om att det finns godare godis givetvis. Däremot är jag allätare så har inget problem med att köpa Cloetta för själva upplevelsens skull :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Kronan. Ett bra inlägg är såklart värt att nämna. Jag skulle gärna se att Cloetta köper lite av Fazers varumärken. Dumle till exempel :).

   Radera
 9. Här har du en som älskar Läkerol :) Har alltid en ask i fickan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också om läkerol men köper det aldrig 😉

   /Aktieflickvännen

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.