torsdag 1 juni 2017

Slår index med 57,8 % om året

Sedan 2012 har Aktiepappas företagsportfölj slagit index med 57,8 % årligen.

De innehav som redovisas här på bloggen är Aktiepappas privata innehav men som vi nämnt i Svolder och Investor har dock kompenserat detta fint och jag är faktiskt både nöjd och stolt med valen som gjordes kring 2012. Utslaget på 5 år och jämfört med utvecklingen på OMX samma tid ger en vinst mot index med 57,8 %.
presentationen finns det även ett par portföljer i mitt företag. Dessa har handlats enligt klassiska byrålådsprincipen. Och det har varit ganska framgångsrikt får man säga. Total avkastning för den ena de senaste fem åren har varit 351 % vilket inte är dåligt med tanke på att där återfinns börsens riktiga sorgebarn Ericsson. En rejäl dos.


Vi får se vi kommer skriva ihop ett kursmaterial om detta och ge oss ut på föreläsarturné med vår ”investeringsstrategi” eller om vi helt enkelt delar den helt gratis med alla de som väljer att läsa bloggen ;). 


Mer info om vår placeringsstrategi:
Placeringsstrategi
Vem är Aktiepappa?


15 kommentarer:

 1. Gör inte Kavastu arbetslös nu hörru :) Jag kan bidra också. Köp det som går upp och inte det som går ned.

  Hälsningar
  Häst i sydväst invest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns att han blir det ;)
   Det där tipset tackar vi för!!


   Radera
 2. Grattis till ett verkligt imponerande resultat! Kul att se att långsiktighet och tålamod i stabila och okomplicerade innehav vinner i längden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja okomplicerat och långsiktigt får man verkligen säga att denna investeringen är. :)

   Radera
 3. Kul. Nästan bättre än mig :) Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag vet att du har det i dig Investeraren ;).

   Radera
 4. Men det påstås att man inte ska försöka slå index, för det går inte. Och om det går så är det så låg sannolikhet att de inte är värt att försöka.

  SvaraRadera
 5. Det ger verkligen kredibilitet till bloggen när man kan visa att man har slagit index, grattis! Men vad är egentligen investeringsstrategin? När jag läser det länkade inlägget får jag uppfattningen att den är typ: Köp så mycket Svolder som möjligt och komplettera med HM, Kinnevik, Holmen och Industrivärden. Kan du förtydliga lite här? Jag tänker att innehav av enbart de sistnämnda aktierna inte skulle slå index, eller är det verkligen så lätt? Att Svolder kan slå index har jag förståelse för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker aktiepappas portfölj i grunden är smart. Investmentbolag har som jobb (enligt min egen definition&för deras existensberättigande) att slå index. Varför inte köpa ett knippe av dessa bolag till en rabatt och låta andra sköta förvaltningen till en låg kostnad och högt ägaransvar jämfört med fonder? Krävs på det viset inte någon kunskap för att ha god chans att slå index.

   Kanske borde sälja av lite när de börjar handlas till premie dock...

   Du har väl en poäng i att t.ex. HM verkar vara mer skada än nytta dock. En del kallar det att vara värdeinvesterare, andra contrarian (både i positiv och negativ bemärkelse). Inte lätt att hitta rätt när man fiskar saker som går nedåt, lättare att träffa rätt på saker som trendar uppåt.

   Radera
  2. Hej Anonym, du har en poäng i det du frågar - absolut! Vi har aldrig utgett oss från att ha en särskild strategi och vi har egentligen ingen ambition att skapa någon "påhittad" strategi som vi sen ska sälja dyra kurser till.

   Vår strategi är helt enkelt att hitta bra företag som för tillfället känns undervärderade och som delar ut vettigt. Vi köper gärna på dippen och försöker undvika riktiga skitföretag likt FPC tex. Kinnevik har haft en tendens att pendla mellan vissa nivåer och de har en historia av att dela ut bra när de har gott om pengar. När de dippar lite köper vi.

   Sen föreslår jag även att du (och alla andra) läser del 2 av inlägget.

   Radera
 6. Wow - riktigt imponerande!

  Hatten av från en som ligger hästlängder efter (men är ganska nöjd ändå).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tack. Jag blev förvånad själv när jag tittade till portföljen faktiskt. Det gäller att glädjas när det går bra för det kan svänga ganska fort.

   Radera
 7. Grattis till en fin avkastning :) Får hoppas det fortsätter i samma takt ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis! Ja vi kan ju hoppas men med risk att låta en aning negativ så tror jag inte att det kommer bli 57 % om året även i framtiden ;).

   Vi ska såklart försöka men det kanske är realistiskt med ett aningen lägre mål.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.