fredag 30 september 2016

Utländska aktier, risk eller möjlighet?

Efter att ha läst runt på många olika ekonomi- och aktiebloggar har jag noterat att många, väldigt många andra bloggare och även andra aktieintresserade gärna köper utländska bolag. Sampo i finland, Berkshire Hathaway, Apple, Johnson & Johnson i USA verkar vara väldigt populära. Det är ofta goda utdelare som letas upp utomlands och som det sedan investeras i. Personligen har jag inte ens koll på alla de aktier som återfinns på Stockholmsbörsen och mitt resonemang har varit; varför skall jag gå utomlands innan jag blivit klar här? Ca 300 bolag finns noterade på Stockholmsbörsen. Kanske går jag miste om massa fina möjligheter, kanske lägger jag för många ägg i samma korg och kanske gör jag helt fel. Men kanske, kanske gör jag rätt som vägrar låta mig utsättas för högre risk än nödvändigt? För där är alla överens; aktier innefattar alltid risker i någon form.

Om vi benar upp det hela lite och försöker se fördelarna med utländska investeringar så säger många att det går då att investera i helt andra branscher och i specifika bolag än vad som finns inom Sveriges gränser. Det finns även en fördel i att man säkrar sina investeringar mot ett tapp i den svenska kronan. Det ger såklart ett allmänt större utbud och tidigare har aktiepappa skrivit om till exempel fotbollsaktier. Vill man gärna äga aktier i ett fotbollslag och inte är någon supporter till AIK (enda noterade fotbollsaktien i Sverige) så behöver man dra sig utomlands. 

När det kommer till nackdelar så handlar de inte bara om problem med utländsk källskatt som dras automatiskt och som inte alltid måste räknas ut eller måste krävas tillbaka men den måste i alla fall kontrolleras. Det handlar till stor del om valutarisken för det som är en möjlighet i ena läget kan vara en risk i nästa läge. Det som väger över för min del är att det allra mesta jag skall köpa, någonsin, kommer handlas i kronor och inte i dollar eller annan valuta. Och därför blir det mer risk än möjlighet känner jag. Och eftersom risken med aktier är stor i sig känner jag att det behövs ingen hävstång i valutan också. Inte för min del i alla fall. För att förtydliga lite så har jag gjort ett räkneexempel.

Den som köpte Appleaktier i maj 2014 för 100 dollar fick betala 660 kr för en aktie. Jag har valt dessa datum för att få relativt enkla tal att räkna med. Dollarn stod i 6,60 i maj 2014 och Appleaktien stod i 100 dollar.

Om ingen utveckling skett i aktien skulle den idag varit värd 861 kr bara på grund av dollarns värdestegring gentemot den svenska kronan. Det är ju en riktigt bra utveckling. Dessutom har själva aktien tagit fart och står idag i 113 dollar vilket ger ett värde på 973 kr. Ännu bättre. 

Men om vi istället tänker oss ett läge där vi köpt Apple i april 2015 för då gällande pris 120 dollar till en dollarkurs om 8,83 kr/dollar. Då hade investeringen 1060 kr. Om man sen velat sälja samma aktie i maj 2016 hade man fått tillbaka 713 kr för den.

Tar vi detta i en investering på låt säga 50 000 kr vilket motsvarar 75 aktier i april 2014 så blir svängningarna enligt nedan:

Maj 2014:           49.500 kr
April 2015:         79.470 kr
Maj 2016:           53.475 kr
September 2016:72.975 kr

Som ni ser är såväl risk som möjlighet stora när man handlar med aktier i andra valutor. Detta gäller även utdelningen. Det som är bra utdelning idag är kanske inte lika bra när valutan ändrats dock. Eller så är det superbra! Den som kollar lite på ovanstående exempel ser också att dollarn är som sämst för oss svenska när kursen är som sämst och tvärtom. Det gör att svängarna och därmed riskerna och möjligheterna ökar ytterligare.

Personligen kommer jag även fortsättningsvis att handla med svenska aktier och när jag känner att jag har koll på alla aktier på Stockholmsbörsen och känner att de inte räcker till för mig så lovar jag att återkomma med ett inlägg om just detta. 




8 kommentarer:

  1. Har även jag tänkt mycket på utländska investeringar. Jag tycker svenska börsen räcker långt för en småsparare som mig. Avgifterna är också högre i utlandet. Det finns ju de flesta typer av företag här i Sverige men man går ju miste om några av världens populäraste företag. Men priset för en perfekt utdelningskurva brukar också vara högt för det mesta. Det jag kan tycka är kul med amerikanska bolag är att dom delar ut flera gånger per år. Jag kommer köra på med Sverige ett bra tag sen kan jag tänka mig komplettera med lite andra bolag i framtiden. Man kan ju hoppas att utländska köp blir billigare i framtiden också.Mvh Slimis

    SvaraRadera
  2. Gör som dig i dagsläget med ungefär samma resonemang. Kronan är dessutom relativt sett svag mot många valutor vilket späder på risken. Att köpa norskt eller dansk kan däremot kännas roligt. Jag skulle nog tycka mer om att köpa utländskt om kronan var erkänt stark, vi kommer nog dit snart igen :). Bra inlägg! /Turkronan

    SvaraRadera
  3. Tack för era kommentarer!

    /Aktiepappa

    SvaraRadera
  4. Själv har jag aktier från stora delar av världen av flera skäl. Ett är att jag faktiskt minskar risken när jag äger företag som agerar på olika marknader. Dessutom har jag ett större utbud, och kan välja de som är allra bäst. Såklart har jag en valutarisk, men med ett mycket långt investeringsperspektiv ser jag inte det som ett stort problem.

    Kan heller inte se att det är varken mer komplicerat eller dyrt. I dagens digitaliserade värld är man inte beroende av t ex DI, finansbilagor eller tryckta årsredovisningar, den information man vill ha går att söka sig fram till. Och gör den inte det så är jag ändå inte intresserad. Och kostnaden, håller man sig till det som finns på t ex Avanza och Nordnet är det inte dyrare. Handlar man för mer än 3-4000 kr så är priset detsamma i t ex Kanada och USA som i Sverige. Och i USA finns dessutom en lång rad företag från tillväxtmarknader representerade.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med Framtidsinvesteringen i mångt och mycket.

    Min portfölj består idag av 47,24% utländska innehav, målet är på lång sikt 41%. Jag ser det som en utmärkt diversifieringsåtgärd då jag minimerar den geografiska och industriella risken. Vissa industrier, ex. försäkringsbolag, finns inte börsnoterade i Sverige och då måste man söka sig utåt.
    Jag kan dock se att man idag drar sig undan för att investera pga. svag svensk krona, men är man långsiktig och återinvesterar utdelningarna så kommer även "GAVet på valutan" att sjunka (givet en förstärkt krona).

    Ha en fin kväll =)

    SvaraRadera
  6. God kväll och tack för era synpunkter. Som det står i rubriken så kan internationella affärer vara både risk och möjlighet. Det som fäller avgörandet för min egen del är att skulle man köpa en aktie i dollar idag och sen går dollarn tillbaka till det värdet den hade 2013 så har investeringen tappat 27 % i värde utan att själva aktien ökat eller minskat i värde på börsen.

    Men när dollarn står i knappt 7 kr så kan jag tänka mig att tänka om ;)

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg. Detta är något jag också filosoferar på när jag handlar amerikanska aktier. Sen väljer jag att se det från min investeringsfilosofi som är att köpa och ligga länge i innehavet. Så ser jag på en 10,15 eller 20 års horisont så är det nästan bara fördelar att äga JNJ, SBUX eller annat över så lång tid då jag är säker att det kommer bidra till bra kassaflöde från utdelningar plus stabila värdeökningar.

    Visst hade det varit rejält tråkigt om jag skulle behöva sälja någon dag och dollarkursen står på låga 7 kr, men någonstans känner jag att de stabila utdelningar och årliga utdelningsökningarna på något sätt har kompenserat detta den dag det är dags att sälja till en mindre attraktiv dollarkurs :)

    Sen kan det kanske vara värt att ta i beaktning att om kursen är i låga 7 kanske man borde köpa mer amerikanskt? Kan ju vara en intressant tanke att spinna vidare på, för att få lite hävstång i portföljen när/om dollarn stiger.

    Ha en trevlig helg, trevlig blogg det här med många sunda tankar. Kommer följas framöver :)

    SvaraRadera
  8. Tål att tänkas på, jag hade faktiskt inte vägt in valutan som ett riskmoment. Jag tänkte främst på diversifieringen eftersom jag inte vill ha samtliga aktier i Sverige. Men än så länge är mitt innehav utomlands så pass litet. Men tack för tipset.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.