torsdag 15 september 2016

Placeringsstrategi


Det är viktigt med en strategi när det kommer till såväl sparande som till handel på börsen. Aktiepappas strategi har skiftat lite genom åren. För ett antal år sedan var strategin att köpa utdelare och återinvestera all utdelning. Ett vinnande koncept såklart och trots att strategin avbröts, eller i alla fall bromsades lite vid husköp för några år sedan så lever den kvar än idag men den har fått dela med sig lite till andra strategier. Ingen av dem är så strikta som man ser hos vissa ingenjörer med aktieintresse utan Aktiepappa är en fri individ som självklart freestylar ibland.
Strategi hus:
Vid husköp för drygt 10 år sedan ändrades börsstrategin till att bli en husstrategi. Eller kanske skall vi kalla det amorteringsstrategi. Efter att huset var köpt och de initiala renoveringarna avklarade rasade räntan neråt och bottnade på knappt 1,5 % och Aktiepappa såg chansen att bli skuldfri. Alla investeringar i aktier frystes och en mycket aggressiv amorteringsplan inleddes. Först skruvades det upp till en amortering på 6.000 kr per månad. Sen 9.000 kr och till slut 12.000 kr per månad. 12.000 kr i månaden är inte så mycket pengar på ett fastighetslån kan tyckas men känslan att varje kvartal beta av 36.000 kr var härlig och samtidigt såg man hur räntebeloppet faktiskt var lägre för varje avi banken skickade ut (ja på den tiden fick man avier med snigelposten) vilket triggade till att fortsätta amortera. Dessutom var detta i tider då det fortfarande gick att hitta ett snyggt hus i en bra del av Göteborg för under 2 miljoner vilket fick till följd att skuldfri-målet faktiskt kändes som möjligt att uppnå.
Tanken med husstrategin var att den dag räntan steg skulle amorteringen strypas och samma månadsutgift skulle kunna behållas. Detta lyckades också väl för när räntan höjdes så var lånet så pass mycket lägre pga den hårda amorteringen att det inte blev någon högre månads/kvartalsutgift förrän räntan gått upp med förhållandevis många punkter.
För er som glömt det så var boräntan nere och bottnade hösten 2010 för att så sent som i december 2011 vara snubblande nära 5 %. Här kan ni se räntan för perioden 2008-2016.
Strategi Utdelning:
Strategi utdelning startade för längesedan med framförallt Svolder. Detta var på den tiden då Svolder delade ut 6-7% och för all utdelning köptes nya Svolder dagen eller veckan efter utdelning då aktien tappat och kändes billig. Detta ledde till många fina inköp och ett nästan magiskt lågt GAV i aktien på 52 kronor men det ledde också till en obalans i portföljen. 2016 har varit ett av de bästa åren någonsin för såväl Aktiepappa som för Svolder så i år har obalansen tjänat som motor i portföljen men ingen vet vad framtiden bär med sig och nu läggs en hel del energi på att sprida riskerna och jämna ut portföljen. De långsiktiga köpen görs företrädesvis i HM, Kinnevik, Holmen och Industrivärden. Tråkiga aktier jag vet men de är stabila och de kryddas med lite roligare innehav i den kortsiktiga portföljen nedan.
Utdelarna fylls på när det känns som köpläge. Bland annat var Brexit ett sådant och mer info går att hitta här om det.
Strategi kortsiktiga köp:
I denna avdelning kompenseras ovanstående tråkighet med lite större risk och svängningar. Bland annat har Aktiepappa gått i och ur företaget Videoburst under augusti/september med mycket lyckat resultat. Svängningarna i bolaget är både stora och relativt förutsägbara.
I denna strategi handlas helt enkelt företag som tappat omotiverat på börsen och här handlar det inte så mycket om en ekonomisk bedömning som om en psykologisk bedömning. En aktie som av en eller annan anledning tappar ett gäng procent en dag har en tendens att studsa upp någon procent dagen efter. Ibland kan detta såklart bli helt fel och därför gäller det att hitta en aktie som tappar omotiverat och som man dessutom kan sitta med ett tag. Det kan även vara så att det går att skönja ett tydligt mönster i såväl kurvan som liggande köp- och säljordrar att man enkelt ser en möjlighet att kliva in. Är aktien billig och om det är bra omsättning i aktien krävs inga stora svängar för att möjlighet till 5-10% uppsida.
Tack vare denna strategi har till exempel Ratos hamnat i den kortsiktiga portföljen men Ratos med sin fina utdelning kan faktiskt få bli långsiktig om omständigheterna ändras. Under Augusti/september har affärer bland annat gjorts i JM, Alfalaval, Seamless Distribution, Videoburst, SEB, Clas Ohlson. Alla affärer har hamnat mellan 2 % och 27 % i vinst och inga förluster har tagits ännu utan då har jag avvaktat och snittat ner mig. Sitter bland annat kvar i Seamless med några tusen minus efter att ha köpt och sålt några gånger. Samma gäller med Videoburst där jag i princip konstant har köp- och säljorder. Den aktien svänger verkligen härligt.  24 % bara i tisdags!
Det är oftast lite mindre belopp som handlas med denna strategi jämfört med den långsiktiga. Den långsiktiga portföljen har aktier till ett värde av ca 800 000 kr medan den kortsiktiga innehåller aktier för ca 300 000 kr.

10 kommentarer:

 1. Seamless sitter jag också i. Hatar den aktien innerligt.

  Videoburst verkar farlig. Jag tycker det är lätt att fastna i aktier med så låg omsättning. Men går det bra är det ju bra :-).

  SvaraRadera
 2. Hahaha, jag har hunnit kliva i och ur Seamless några gånger i sommar så jag har hyfsat med plus där men efter att ha snittat ner mig några gånger inser jag att det är lite för mycket pengar som sitter fast där. Och Videoburst är farliga men svängarna gör att de har funkat fint så här långt i alla fall. Kan nog tappa alla pengar jag har i dem för stunden och ändå ligga på plus. Det är inga många aktier jag kan resonera så med.

  SvaraRadera
 3. Köpte nya videoburst i förrgår och klev just ur dem. 1 860 kr i nettovinst. Det är okej. Nu är det bara att invänta nästa svängning. Jag går in när de går under 1,80.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Och betydligt mer omsättning idag. Jag tittade på gårdagen och drog den fördomsfulla slutsatsen att den var genomsnittlig.

   Radera
  2. Omsättningen svänger rejält. En dag förra veckan gjordes noll affärer men det brukar normalt vara några hundra tusen avslut i Videoburst.

   Radera
  3. Omsättningen svänger rejält. En dag förra veckan gjordes noll affärer men det brukar normalt vara några hundra tusen avslut i Videoburst.

   Radera
 4. På tal om nyintroduktioner; är det någon som kan något om nya spelföretaget Three gates? Jag har såklart tecknat dem och fått tilldelning men vet INGET om dem.

  SvaraRadera
 5. Tycker det var bra att du ändrade strategin utifrån förutsättningarna. "Den som är satt i skuld är aldrig fri". Visst var det herr Warren som sa det? :)

  SvaraRadera
 6. Jag tror tyvärr att det var Göran Persson ;). Det enda bra han sagt typ. Fast som föreläsare var faktiskt Göran P bättre än Anders Borg om du frågar mig.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.