lördag 17 mars 2018

Nordea-kommunisten

På Nordeas stämma valde en slaktare och kommunist att närvara och höll ett tal om hur han ansåg att Nordea och Nordeas ägare var parasiter. Det fick mig att tänka och att räkna lite.

Nordea betalade 859 000 000 Euro i skatt 2016. Det är nästan 10 miljarder i bara skatt. Sen tillkommer utdelning på 2 600 000 000 euro vilket motsvarar ca 26 miljarder kronor. Enkelt räknat ger 30 % skatt på den utdelningen en inkomst för staten på 7,8 miljarder. Jag har i det här fallet utgått från att alla äger sina aktier i vanliga depåer och att dessa utsätts för normal kapitalvinsbeskattning. Vill man gå längre så betalar Nordea även 29 miljarder i löner vilket ger ca 9 miljarder i arbetsgivaravgifter. Jag tycker som sagt att Nordea bidrar med en hel del. Betydligt mer pengar än vad den där norrländska slaktaren och hans partikamrater bidrar med. Det är också intressant hur slaktaren dels haft råd att äta gott om ostkrokar i sann Ulla-anda samt att han på klassiskt vänster och fack-manér väljer att grunda hela sitt resonemang i och kring sig själv. Han har ett tufft arbete och han tjänar så lite och då borde ingen annan få tjäna mer, är det så han resonerar? Personligen tycker jag att han ska ha betalt för sitt jobb såklart men han verkar glömma att Nordea gör det möjligt för hans barn att gå gratis till tandläkaren och för hans mamma att bo gratis på ålderdomshemmet. Det kan väl ändå inte vara dåligt? Nordea hjälper också till så att när Karl Gustav är hemma från jobbet eller blir arbetslös så får han faktiskt rätt så frikostigt betalt av skattemedel. Jag vågar nog hävda att om det är någon som bidrar till den andre i förhållandet Nordea vs Karl Gustav så känns det som om det blir svårt för Kalle Gurra att bidra med mer än vad Nordea gör.

Det finns rätt rejäla felmarginaler i min uträkning och en hel del av den här skatten har sedan tidigare hamnat i Finland. Det har varit ett för stort arbete att räkna ut den svenska respektive finska delen och det är egentligen inte det som inlägget handlar om. Det vi kan vara helt säkra på är i alla fall att från och med nu kommer allt mindre av dessa skattepengar hamna i Sverige och allt mer i Finland och jag kan inte på något sätt se att det är bra för Sverige. Hela grejen visar hur verklighetsfrämmande svenska politiker är och när de dessutom blir prestigefulla så förlorar vi alla på det.

Trevlig helg!
Lästips kring kommunismen och dess historia

För att hjälpa den gode Karl Gustav Nilsson (kommunistslaktaren) att lära sig lite om sitt partis historia föreslår vi att han antingen googlar på kommunismens offer eller i alla fall läser lite mer om kommunismen och dess mörka historia hos bloggkollegan Cornucopia. 

25 kommentarer:

 1. Det är mig veterligen inte gratis att bo på ålderdomshem!? Men jag kanske missförstår? 😊
  Http://äldreboende.se/kostnader/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte? ;) Även om det inte är gratis så är det ofta subventionerat i många lägen. Jag tror du förstår vad jag menar.

   Radera
 2. Oavsett vad man tycker om hans argumentation (dvs fel) finns det nog en och annan poäng med hjälp att t ex undkomma skatter. En sak får man ge honom - han "slåss" för sin sak! Att gå upp i ett sådant sammanhang och ge ett sådant tal kräver en del.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han slåss verkligen för sin sak, det får man ge honom. Sen har han helt fel men det har han såklart inte förstått. Det är tyvärr så med kommunisterna att de kan tyvärr inte räkna. De har en fin tanke, det ger jag dem. Problemet är att de tankarna fungerar inte i verkligheten.

   Radera
 3. Håller med Egon. Utan att ha någon partipolitsk åsikt i frågan tycker jag någonstans ändå att det är kudos att göra en sådan sak, inte minst eftersom det är värdefullt för Nalle och Koskull m.fl. att få perspektiv på hur privilegierade de trots allt är och att det finns en förväntan om att de sköter sin verksamhet på ett hederligt sätt. Personligen håller jag de andra storbankerna före Nordea på den senare punkten (etik och moral).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Egon är en klok man och det är svårt att inte håll med honom. Jag köper också hellre aktier i andra banker än Nordea men jag blir fullständigt tokig när någon anser att ett företag som bidrar med flera miljarder i skatt "parasiterar" på andra. Men du har såklart en poäng i att det är bra med perspektiv.

   Radera
 4. Håller med om vissa saker han sa. Men däremot att han aldrig kommer tjäna lika bra, är inte det lite hans egna fel, vill han få mer så är det bara börja på med att investera aktier. Jag är själv industriarbetare och känner inte att jag vill stå där resten av livet, så jag gör något åt det genom att läsa på distans och investera pengar på aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den dag alla kommunister börjar tänka mer som du gör; Det vill säga att de tänker på vad de själva kan göra istället för att prata om vad alla andra ska göra så kommer de dels må mycket bättre och de kommer dels bidra till en mer positiv och bättre värld.

   Radera
 5. Tack för ett bra inlägg. Den svenska mediala debatten är så snedvriden den någonsin kan bli. Visst har banker sina baksidor, det håller jag med om, men samtidigt är det ju politiker som har medverkar till oligopolets skapande. Att de nu skrämmer iväg stora mängder människor och företag från Sverige är väldigt alarmerande. Det är ännu ett gigantiskt politiskt misslyckande, riktigt farligt för framtid Sveriges utveckling. Jag avser skriva ett inlägg på min blogg om den saken framöver.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för kommentarerInvesteraren. Ser fram emot att läsa ditt inlägg i frågan.

   Ha en go helg!

   Radera
 6. Jag håller med investeralitemera ovan - det är inte gratis för den som bor på äldreboende. Jag själv arbetar på ett korttidsboende inom psykiatrin och det är människor som lever på soc., inkomst: kanske 7000-8000 kr, hyra på typ 3500, om jag minns rätt.

  Jag håller med Utlandsutdelaren och Egon Investor ovan - kudos att han vågar. Jag blir nervös bara av tänka på att själv stå inför en liknande situation.

  Jag håller även med Paecmaker - jag själv har ett lågavlönat yrke och har tidigare varit färgad av att det är inom politiken som förändringen skall ske. Dock har jag nu kommit på att politiken är ett spel och att det för det mesta är fulspel. Förändringen kan bara ske av mig, därför tar jag tag i saken själv och investerar i min egen lön (utdelningsmaskin).

  Det slaktaren istället borde göra är att inspirera andra till att köpa aktier i bolagen för att dryga ut sin lön. Skulle varenda kotte i Sverige äga Nordea aktier går det nästan att påstå att Nordea blir folkägt i sann kommunistanda haha...

  Tack för ett intressant inlägg!

  Mvh, Frilans

  SvaraRadera
 7. Nja, Nordea borde egentligen betala mer än vad de faktiskt betalar. Räntan har gått ned och det har de utnyttjat och "blåst" sina kunder. Mycket fiffel från den banken. Giriga och bortskämda. Och när staten ber de bidra mer så att skattebetalarna inte ska behöva stå där igen vid en kris redo med ett skärp när Nordea står där med byxorna nere väljer Nordea att lämna landet. Är inte särskilt orolig för någon större förlust. Många stora kunder kommer byta bank nu som t.ex. Kommunal och mina föräldrar (hehe). Det handlar om att markera mot girigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det ju faktiskt inte banken som var giriga i detta fallet utan Maggan Andersson. Hon använde resolutionsavgiften som en täckmantel för att höja skatten. Resolutionsavgiftshöjning hade gått rak in i statskassan. Alltså inte sparats på något konto el dylikt. Pengarna hade gått till bla mat av den rosa elefanten, div genusprojekt, bidrag för elcyklar, statsrådspensioner mm mm. Den dag, om den kommer, när vi står där med en ny bankkris så finns inte pengarna från den höjda resolutionsavgiften kvar. Socialisterna i regeringen gjorde helt enkelt bort sig denna gången och blev för giriga och skrämde en kassako ut från landet. Dom som får betala för den minskade inkomsten till statskassan när nu Nordea väljer att fly landet är du och jag genom höjda skatter på andra ställen. Det är ju val till hösten och då kanske det kan vara läge att "markera mot girigheten" och rösta bort socialisterna innan dom kör hela landet i krasch.

   Radera
  2. Sann socialistpropagande; "de borde betala mer". Soffe, du borde räkna och se vad de faktiskt betalar istället för att prata om vad du tycker att de ska betala. Hur mycket bidrar du till själv till exempel?

   Radera
  3. Haha lägg ner. DU skrev ju i ett inlägg själv att bankerna är för stora för att tillåtas gå omkull. Varför ska staten lägga undan pengar på ett konto för som ska vänta för att användas vid en kris? Kan lika gärna använda dessa och lösa nya vid krisen, som sist. Bankerna behövs (tydligen!) och Nordea är en av dessa banker men bara för att de behövs betyder inte att de ska få göra vad de vill... De borde betala mer.

   Radera
  4. Soffe du missar att om bankerna ska betala mer i skatt, så kommer dom bara skicka vidare skattehöjningarna till sina kunder. Så höjningen av resolutionsavgiften har egentligen ingenting med bankerna att göra utan är bara ytterligare en höjning av skattetycket för oss medborgare här i landet. Alltså världens högsta skattetryck räcker inte, utan dom giriga politikerna ska stjäla mer pengar av vanliga människor för att sen slösa bort på div politiska jippon. Jag är av uppfattningen att staten istället borde göra som alla privatpersoner och företag måste göra om inte budgeten går ihop. Titta på utgiftssidan.

   Radera
  5. Du har helt rätt Dön Pots!

   @Soffe: ditt och dina kompisars resonemang har gjort att vi svenska missar ganska många skattemiljarder. Jag kan inte se hur det skulle vara bra?

   Radera
 8. Du tycks ju helt glömt bort att "Kalle Gurra" aka kreti och pleti har sina egna, endaste, själva liv(-stid) som insats medans de han talar till "bara" för vinnings skull gamblar med inte bara sina, utan även våra, pengar. . Jag kan inte se hur gurras insats inte är ett större bidrag i det förhållandet. Just sayin'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, det har jag inte alls glömt bort. Kallegurra kämpar säkert på så gott han kan. (I alla fall enligt vad han tror.) Men han bidrar inte särskilt mycket till omvärlden genom sin förhållandevis lilla lön och sin förhållandevis lilla konsumsion mm. Man brukade förr i tiden tala om de närande och de tärande i samhället och jag vågar hävda att Kallegurra är betydligt mer tärande än närande jämfört med både Nordea och "kapitalisterna" på bolagstämman om man ser till det ekonomiska över en livstid.

   Det handlar helt enkelt om ekonomi och Nordea bidrar med mer pengar än Kallegurra och då anser jag inte att det är rätt av honom att tala om dem som parasiter.

   Radera
 9. Jag är förvånad över att så många (både här och på andra ställen) vill byta bank pga Nordeas utlandsflytt. Jag lekte ett tag med tanken på att byta TILL Nordea för att de satte ner foten när finansministern försökte hota in dem i fållan.

  Jag tror i och för sig att de hade flyttat ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag med - din flytt till Nordea hade nog inte påverkat. ;)

   Radera
  2. Haha, definitivt! Jag är en sjukt dålig bankkund. Fast jag menade att de hade flyttat även om inte regeringens egen Magdad Bob hade uppmuntrat dem att göra det.

   Radera
  3. Som vanligt håller jag med dig Micke. Jag tror ärligt talat att det beror på att vi svenskar är så matade med socialist-snacket om att man ska vara solidarisk och betala skatt som gör att många tänker så.

   Jag undrar; vart är den solidariteten när det ska köpas taxfree-sprit när man flyger utomlands? För mig är det samma sak att man köper taxfree-sprit som att Leif Östling eller Ingvar Kamprad tar chansen att betala lite mindre skatt när reglerna tillåter det. Okej att det blir i en annan skala men principen är den samma och vi ska inte glömma att Nordea, Östling och Ikea betalar mycket mer skatt än gemene man gör trots eventuell planering och flytt.

   Radera
  4. Hade det funnits några som helst bevis för att vänsterprofiler (i brist på bättre ord) agerat annorlunda vore det en sak, men människor vill i allmänhet se om sitt eget hus, det gäller såväl kommunistdiktatorer som svenska politiker av alla färger. Faktum är ju att Nordea även efter att ha flyttat huvudkontoret kommer att bidra mer till svenska staten än de allra flesta. Trots att utsikten borde vara god från höga hästar är det förvånansvärt många som inte ens försöker se helheten här.

   Radera
 10. En rolig twist på det här är att Björn Wahlroos är gammal stalinist...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.