onsdag 8 februari 2017

Köp i Handelsbanken av en stolt förälder

Vid ett samtal runt köksbordet för någon månad sedan försökte jag få mina söner att förstå det där med att man inte alltid kan vara säker på att alla aktier går bra. Speciellt inte på kort sikt. Detta är en viktig insikt som inte ens alla vuxna har kommit till ännu. Det är dock bra att barnen, som faktiskt har en del aktier, lär sig detta tidigt. De var med i resonemanget och efter en stund säger 12-åringen: ”men då borde man ju köpa aktier i banken för om det går dåligt kommer folk vilja låna pengar och då kommer banken tjäna mer”. Insiktsfullt av en så liten kille och ni kan ju gissa om detta gjorde mig som förälder stolt. Sen finns det såklart fler faktorer som spelar in men resonemanget är ju klockrent.

Till saken hör att den lille äger aktier i Handelsbanken, något han valt själv men tydligen glömt av.

Nu till felköpet idag. De gamla aktierna i Handelsbanken ägde sonen i en traditionell depå och det har blivit dags att försöka flytta över dem till hans nya ISK hos Avanza. Efter att ha sålt Ericsson med förlust har han sålt av aktier med motsvarande vinst för att kunna kvitta förlusten i deklarationen. Nu ska det återinvesteras och det blev dags att köpa lite Handelsbanken A på dagens dipp. Slimis har lärt mig vilka aktier i Handelsbanken man ska köpa. 

Jag loggar in på Nordnets app (som har ganska stor förbättringspotential) och letar upp Handelsbankens aktie och lägger en köporder på 127,90. Ordern går igenom direkt och det är då jag inser att jag har köpt dem på min egen depå som jag har kvar hos Nordnet. Ibland går det för fort helt enkelt. Efter ett par timmar väljer jag att kliva ur dem på 129 kr med en blygsam vinst om 108 kr som dessutom ska beskattas med 30 %.


Det ursprungliga köpet då? Jodå, jag gick in på rätt depå och lägga en order där också. Denna gång la jag ordern på 127,80 och nu fick den lille sina 100 Handelsbanken A.19 kommentarer:

 1. Har slimis en hemlig aktie (Handelsbanken C) som han kör med? :)

  SvaraRadera
 2. Hahaha, är för inne på SEB som har en C-aktie. I SEB har jag också rekat inför köp idag. Nu har jag i alla fall rättat till. Tack för att du är uppmärksam Frihetsmaskinen! ;)

  Fast frågan är om inte Slimis har hemliga ingångar på Handelsbanken också. Dock har jag inga bevis på det ännu men det kanske kommer framöver och då kommer ni kunna läsa om det här på Aktiepappa.

  SvaraRadera
 3. Kul inlägg och smart krabat du uppfostrar! Med vänlig hälsning Kneg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den lilla grabben gör mig stolt vissa dagar och gråtfärdig andra ;). Som det ska vara med barn antar jag.

   Radera
 4. Det är kul när barnen gör reflektioner på det sättet. Smart grabb du har. 

  Jag har också gjort det där misstaget att köpa till fel ställe.
  Jag har 7 kapitalförsäkringar och snurrade till det rejält. Jag råkade köpa en aktie med 0,2% direktavkastning till utdelningsportföljen. Det blev till att sälja och köpa tillbaka på rätt ställe omgående.
  Rätt ska vara rätt! 

  AktieFamiljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig och håller med dig! Roligt att du hittat till oss Aktiefamiljen och tack för kommentar!

   Radera
 5. Härligt att din grabb äger Handelsbanken precis som min :) Nu får du köra en "Slimis" ibland för lite extra avkastning ;)
  Grattis till fint inköp. Jag är säker på att din grabb kommer tacka dig när han blir stor. Det som många kanske inte vet om är Handelsbankens fina historik.

  Här är en liten notis om du inte läst förut :)

  http://www.dagensps.se/pengar/varldens-basta-aktie-har-rusat-19-miljoner-procent/

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt missat den notisen. Ska däremot spara den för den var bra och intressant. Tack Slimis!

   Radera
 6. Kul att höra resonemanget kring köksbordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du kan tro att jag blev förvånad! ;)

   Radera
 7. Tonårsdottern har själv valt SEB till sin "pengamaskin". Av den enkla anledningen, "dom verkar vara bra". Ibland behöver det inte vara svårare än så antar jag!? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En aktie i ett stabilt bolag som delar ut 5-6 % är alltid ett bra köp oavsett anledning till köpet. Låter som om dottern kan det här med aktier.

   Radera
 8. Själv kommer jag sälja SHB när de kommer upp igen till runt 140. De är inte att anse som direkt billiga. Seda var det en märklig reaktion på rapporten, att man blir förvånad över kreditförluster, dvs det som hör till kärnverksamheten, att ta risker... Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde alla mina idag! Alla de 100 jag köpte fel alltså ;).

   Radera
 9. När vi är ute och kör och passerar något företag som finns i portföljen förklarar jag för nästansexåringen att hon är delägare i det bolaget. Försöker odla ett medvetande om pengar och dess värde.

  Kul att du kommit så långt! Har jag att sikta mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är rätt sätt att göra! Du kan tro att jag och mina boys kollat på alla husfasader med Wallenstams logga på. Store grabben är ägare där.

   Radera
 10. Gjorde samma sak fast tvärtom, skulle köpa aktie i egen depå men blev köpt i min sons. 30% på en dag så jag vet en som blir glad, om 15 år dvs :)

  SvaraRadera
 11. Kul historia! Bankaktier känns som en hyfsat stabil källa till utdelningar, och något Snålgrisen absolut kan rekommendera alla som sysslar med aktier att köpa en liten post i. Dottern här hemma är tyvärr för liten för aktier, vi har precis börjat med spargris och lite mynt samt att börja räkna till 10. Men så är hon bara 2,5 också ;) Fru Snålgris är totalt ointresserad av aktier, så Herr Snålgris kan inte vänta på att fostra en familjemedlem till en liten aktiesparare hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du börjar i tid, det är bra det! :)
   Synd att frun inte delar ditt intresse. Vi pratar aktier jämt hos oss! Du får leda in henne på ämnet omedvetet ;)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.