måndag 6 februari 2017

Fundamental analys


Analysmetod i samband med investering på börsen.


För många kan det vara spännande att börja handla med aktier men det kan samtidigt verka avskräckande som nybörjare med alla dessa "fina" begrepp som hör aktiemarknaden till. Därför tänkte jag kortfattat förklara vad fundamental analys är.

Man brukar säga att det finns två sätt att analysera bolag/börsen för att hitta köpvärda aktier, det är Teknisk- eller Fundamental analys.  Det ena tillvägagångssättet utesluter inte det andra så det finns de som kombinerar båda sätten men de används ofta var för sig.

När man använder sig av fundamental analys tittar man på bolagets historik samt dess prognos för nästkommande år för att göra en värdering på aktien. Målet är att hitta bolag som vuxit och ökat i värde under en längre tidsperiod. Faktorer som är viktiga för den fundamentala analysen är bland annat bolagets redovisade vinst, omsättning, kassaflöde och genom de kunna sammanställa en prognos över hur utvecklingen för bolaget ser ut i framtiden. Till skillnad från teknisk analys utgår man inte från hur trenderna i aktiehandeln ser ut eller aktiemarknadens förväntningar på aktiekursen när analys görs utan fokus ligger i stället på bolagets ekonomiska prestationer.

Vid fundamental analys används ett antal nyckeltal som exempelvis  P/E-tal och P/S-tal.

P/E är ett begrepp som står för price/earnings dvs pris/vinst. P/E-talet kan ge en fingervisning om aktien är billig eller dyr. Nyckeltalet påvisar hur många årsvinster marknaden värderar bolaget till och hur lång tid det kommer att ta för att få tillbaka sitt investerade kapital sin förutsatt att bolagets vinst är lika hög som när aktien köptes. Dvs ett P/E-tal på 10 talar för att det kommer ta 10 år tills bolaget tjänat in samma belopp som betalades när aktien köptes.

Lågt P/E-tal talar för att bolaget är undervärderat eller låga förväntningar på bolagets framtid medan högt P/E-tal talar för att aktien kan vara övervärderad alternativt höga förväntningar från marknaden med fortsatta vinster och utdelningar från bolaget.

P/S står för price/sales dvs pris/försäljning.
Med hjälp av P/S-talet kan aktiens pris i relation till bolagets omsättning påvisas. Med andra ord ger nyckeltalet information om hur högt marknaden värderar bolagets omsättning. Ett högt P/S-tal kan innebära två saker: Bolaget har en hög aktiekurs i relation till omsättningen per aktie och kan betyda att värderingen är för hög. Alternativt att marknadens förväntningarna på bolaget är stora och dessa leder till en ökad omsättning med stigande aktiekurs vilket också ger ett högre P/S-tal. Det motsatta ger ett lågt P/S-tal.

 Hur använder ni FA?

/Aktieflickvännen4 kommentarer:

 1. Fundamental analys är ett av verktygen jag använder för att utvärdera inköpskandidater till portföljerna. Annars är jag lite svag för teknisk analys och trender.

  Har äntligen fått rätt på min blogglista där ni har en solklar plats. Ni får gärna lägga till min på er lista.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du kommer upp på listan Vardagsekonomen!

   Radera
 2. Tack för ett intressant blogginlägg. Herr Snålgris har sen tidigare inga djupare kunskaper om vare sig teknisk eller fundamental analys, så där bidrog ni till allmänbildningen :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att vi kan hjälpa till. Roligt att du hittat oss och kommenterar Snålgrisen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.