måndag 17 oktober 2016

Människan är ett flockdjur!

Människor är flockdjur och sedan urminnes

tider har vi levt i flock. Vi vill känna samhörighet till andra och flocken vi tillhör påverkar vårt beteende. Att "göra som alla andra" ger oss en slags trygghetskänsla. Inte minst när det gäller investeringar agerar vi efter flockens beteende. Om ni inte tror på teorin om flockdjur föreslår jag att ni ställer er på gatan och tittar upp i himlen. Det kommer inte dröja länge förrän fler står och tittar upp och letar efter vad ni tittar på.

Genom att gå emot strömmen och det visar sig att man hade fel, står man plötsligt där ensam utanför flocken. Väljer man i stället att följa flocken med samma scenario är man i alla fall i sällskap av fler som hade fel. Är man en trygghetsnarkoman kanske det är bäst att följa flocken för att få en känsla av samhörighet.

Men för den som vågar gå sin egen väg och har kännedom om börsens psykologi och hur flocken agerar på börsen finns det pengar att tjäna. Det går minst lika bra att köpa och sälja utifrån andra människors köpbeteende som det gör att köpa med hjälp av teknisk analys eller fundamental analys eller någon annan typ av analys med något fint namn. Frågan är hur påverkas man själv av flockens beteende och kan man agera kallsinnigt när alla andra gör tvärtemot? Hur reagerar du när andra köper respektive säljer?

A och O är att skapa sin egen strategi för hur man skall handla vid olika scenarion för att inte påverkas av andras beteenden.  Och kan man förutse hur flocken kommer agera behöver man inte ha några egentliga kunskaper om de aktuella aktierna eller företagen för att kunna göra bra affärer.


/Aktieflickvännen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.