onsdag 19 oktober 2016

De har infiltrerat mitt hem - och antagligen ditt!

Rubriken kanske får er att tro att jag läst och lyssnat för mycket på en av de allra mest klassiska ekonomibloggarna Cornucopia och Lars Wilderäng men så är inte fallet för detta handlar varken om ryssen eller KGB utan nu talar jag i vissa företag, stora företag och framförallt Unilever.

Jag vet inte hur många av er som äger aktier i detta Brittisk/holländska jätteföretag men med tanken på böket att köpa aktier på Londonbörsen så kanske det inte är så många. Själv äger jag inga aktier i Unilever. Däremot är jag en extremt nyfiken person och vill alltid veta vart mina pengar hamnar när jag köper något. Det är viktigt för mig att jag inte göder någon jag tycker illa om. Inte på ett politiskt sätt utan på ett emotionellt sätt. Jag vill att det skall kännas bra helt enkelt.

För några år sedan började jag titta på Unilever och insåg att de finns på många ställen i mitt hem. I skafferiet, kylen, städskåpet, tvättstugan, badrummet med mera. Jag tog upp ämnet med min bror och jag lyckades smitta honom med mina tankar och då han är en aning mindre företagarvänlig än mig så valde han att Unilever-sanera sitt hem efter vårt samtal. Det enda undantaget är GB Glace, där köper han Unilevers produkter. Han väljer hellre produkter från mindre företag lite närmre honom än stora internationella företag. Om det är en hipstergrej eller något patriotiskt vet jag inte men så är det i alla fall.

Vi har även P & G (Procter& Gamble) som väl får betraktas som den amerikanska motsvarigheten till Unilever. De äger väldigt många välkända varumärken. Här på hemmaplan har vi haft Procordia som länge var ägt av Volvo och innan det av staten och som sedermera ingår i norska företaget Orkla foods. Även vårt Östliga grannland Finland har en stor hushållskoncern i Fazer. Det senaste jag hittat är faktisk Lantmännen som seglar upp som en äkta infiltratör och jag vågar nog säga att de flesta jag känner har någon eller några produkter från Lantmännen hemma. Det är till och med svårt att köpa havregryn i min lokala butik som INTE kommer från Lantmännens sortiment. När jag tittat på Lantmännen det senaste har jag även lagt märke till deras riktigt fina finansiella upplägg också. Där finns det anledning att komma tillbaka i senare inlägg.

Det är intressant det där med att många inte kollar upp vem som äger det man köper och därför skall jag försöka sammanställa en kort lista över storföretag som antagligen infiltrerat ditt hem. Kanske med din vetskap, kanske utan att du reflekterat över det.

Unilever:
Axe, Becel, Comfort, Lipton, Knorr, Ben & Jerrys, GB Glace, Neutral, Rexona Vaseline
Sunsilk, Via, Milda, Dove mfl

P & C
Always, Olay, Gilette, Venus, Wella, Max factor, Head & Shoulders, Oral B, Pampers, Duracell, Vicks, Ariel, Tampax mfl.

Orkla (fd Procordia)
Abba, Felix, Kalles kaviar, Fun light, Jokk, Quaker, Tropikana, Svennes, Hållö, Den gamle fabrik, Limfjord, Paulins, Önos, Bob, Frödinge, Ekstörms, Risifrutti, Grandiosa mfl.

Lantmännen
AXA, Kungsörnen, Gyllenhammars havregryn, Regal, FinnCrisp, Bonjour, GoGreen, Gooh, Hatting, Schulstad, Start och Korvbrödsbagarn mfl.

Fazer
Skogaholms bröd, Ögon kakao, Geisha, Tuttifrutti, Salta katten, Wienernougat, Marianne, Kina, Dumle, Karl Fazer, Tyrkisk peber mfl. Fazer har dessutom ett flertal restauranger i Sverige. Bland annat Riksdagens restaurang.

Kännetecknande för dessa varumärkesföretag tycker jag verkar vara att de är aggressiva och ofta duktiga i sin marknadsföring. I alla fall de internationella företagen. Fyll gärna på med fler tankar om de aktuella företagen eller med fler företag om ni tycker att jag missat något. Och jag vill passa på att jag inte på något sätt är negativ till något av dessa företag, trots att delar av min familj verkar vara det, tvärtom!6 kommentarer:

 1. Lantmännen hade jag mycket riktigt missat att de infiltrerar min vardag! Jag ska grubbla på om jag kan komma på någon klassisk svensk infiltratör som vi har missat.

  Jag är nyfiken på vad som ledde till din brors Unilever-sanering, fråga gärna om tillfälle ges. Det känns som att det ofta ligger någon typ av fördom om att ett stort företag är likställt med ett ont företag (speciellt när det kommer till företag som sysslar med vardagsprodukter som du har listat ovan). Hur kommer det sig?

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 2. För brorsans del tror jag det är nån hipstergrej (även om han inte är hipster) om att köpa närproducerat snarare än att köpa av stora globala företag. Man kunde annars tro att han är kommunist och hatar storföretag men det är han inte det heller. Det är nog snarast så att han vill göra tvärtemot alla andra.

  Och lantmännen är ett roligt 'företag'. Jag kommer tillbaka till dem.

  SvaraRadera
 3. Jag ser ingen problematik i att större bolag köper upp mindre aktörer och konsoliderar sina verksamheter till att skapa stora konglomerat. Unilever upplever jag som stort och tryggt bolag, helt klart en bra grund i min portfölj.
  /S

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raderade din kommentar av misstag Aktiehedonist. Om du ser det ber jag dig att gärna skriva den igen. Det handlade om att Pepsi äger Havrefras bland annat.

   Jag är ingen vidare datatekniker som ni märker... ;)

   Radera
 5. Ja jag tycker det är roligt och jag lärde mig lite nytt när jag skrev ovanstående med. Bland annat att Volvo ägde Procordia inklusive Swedish match på 80- och 90-talet. Det hade nästan inte varit okej att göra det idag med tanke på Swedish matchs verksamhet.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.