tisdag 5 september 2017

Nobina delar ut 7,01 %

Analys av bussföretaget Nobina som transporterar 1 miljon nordbor per buss varje dag.


I Sverige kör Nobinas bussar och chaufförer lokaltrafik enligt avtal med kommuner. De står för ca 30 % av Sveriges lokaltrafik. Även Swebus ingår i Nobina. I de andra nordiska länderna kör Nobina lokaltrafik främst i de större städerna Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Nobina har inte funnits på börsen särskilt länge utan de noterades så sent som i juni 2015 till kursen 34 kr. Sedan dess har kursen hoppat upp och ner och toppat kring 60 kr. I dagsläget handlas Nobina till priset 44,10 kr. Aktiekursen är en helt okej resa sedan noteringen men det är inte det som är det intressanta med Nobina. Det är istället de två siffrorna P/E och DA som imponerar på oss. Men mer om det senare. Vi kollar lite fakta om Nobina först:

Bransch: Industrivaror och tjänster
VD: Magnus Rosén
Börsvärde: 3,8 MDSEK
Antal aktier: 88,4 milj
Aktiekurs: 44,10 kr
Antal ägare hos Avanza: 12.278 st
Direktavkastning: 7,01 %
P/E-tal: 8,07
Långfristiga skulder: 6.417.000.000 kr
Tillgångar: 7.871.000.000 kr
Eget kapital: 1.454.000.000 kr


Vi har inte läst på om Nobina tidigare. Det har helt enkelt inte känts särskilt lockande att investera i ett företag som är beroende av politiska svängningar och politiker. Inte minst kan vi se de farhågorna besannas när det gäller skol- och vårdföretag nu det senaste. Nästa steg blir kanske att man inte får göra vinst på transporter som finansieras av skattemedel?

Utdelning 

Det som fick upp våra ögon för Nobina var faktiskt en artikel i förra veckan som gjorde oss uppmärksamma på Nobinas extremt fina direktavkastning på drygt 7 %. Detta i kombination med ett lågt P/E-tal gör att vi blir lite sugna på Nobina. En stor anledning till att Nobinas direktavkastning ökat fint är att kursen tappat rejält i början av sommaren. Och även om kursen gått upp en del de senaste dagarna, vilket gör att vi känner oss lite som tvåa på bollen, känns aktien intressant. Omsättningen ökar men lönsamheten har tagit stryk vilket inte är någon höjdare när man investerar pga direktavkastningen. 

Nobina har en utdelningspolicy som handlar om att de ska dela ut 75 % av vinsten. Det faktum att de har långa kontrakt med sina uppdragsgivare gör att deras intäkter är förhållandevis förutsägbara. Kan Nobina bara behålla lönsamhet och kassaflöde nog för att dela ut sina 7,01 % kan detta vara en stabil och långsiktig investering som känns roligare än tex Saltängen och diverse preferensaktier.


Just nu hägrar en lite större investering utanför börsen för Aktiepappa och det är enda anledningen till att vi inte går in tungt i Nobina. Som läget ser ut kommer sannolikt Aktieflickvännen gå in med en mindre summa till att börja med.




5 kommentarer:

 1. Intressant Pappan! Vet du hur det ser ut med skulder? Nu blev jag lite sugen, Nobina borde ju vara ett företag som kan kämpa emot om vi för se en nedförsbacke framöver. beror ju iofs lite på skulder mm som sagt.

  Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev också lite sugen faktiskt. Tillgångar, eget kapital och skulder mm finns på Nobinas hemsida (första länken). Jag kan komplettera inlägget med de uppgifterna med så ni kan göra er egen analys lite mer noggrant.

   Lita inte på mig eller nån annan utan räkna och analysera alltid själva också. Jag står bara för inspiration. :)

   Radera
  2. Hej, jag är den mest lyckliga personen på jordens sida, efter 6 månaders sorg och sorg utan att vara med den jag älskar, försökte jag allt mitt bästa för att jag ska göra min älskare lycklig men det verkar aldrig träna bra det var som att jag gör allt förgäves men allt tack går till Dr Ogundu för att komma att förändra alla mina bekymmer och sorg till glädje. jag kände den stora mannen när jag läste ett underbart vittnesbörd om Dr Ogundu hur han har hjälpt många människor på deras relationsproblem, jag läste en tidning när jag såg stora vittnesbörd, liksom min besvär då bestämde jag mig för att inte slösa bort tiden eftersom jag har missade min älskare så mycket jag bestämde mig för att kontakta honom och dela allt mitt problem med honom som han berättade för mig att inte oroa sig för att han försäkrar mig om att inom 48 timmar allt skulle bli sorterat ut jag trodde Dr Ogundu så mycket på grund av hur han har varit hjälpa många människor, min pojkvän som lämnade mig för gott plötsligt svarade min text och skickade tillbaka mina samtal och bad mig att tacka honom, jag var så glad, är så tacksam mot Dr Ogundu för vad han har gjort för mig och jag lovar att vittna om hans godhet hela mitt liv. Om du passerar samma problem eller något slags problem kontaktar du den här fantastiska mannen på sin e-postadress: drogunduspellcaster@gmail.com

   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2 Lotteri stavning
   3 Om du inte kan uppfylla din partner
   4 viktminskning stavning
   5 Skilsmässa stavning
   6 marknadsföring i kontor
   7 Få pengarna tillbaka
   8 Graviditet stava för att bli gravid baby
   9 kärleksspell
   10 äktenskapsengagemang och så många fler
   11 Pengar stava / lycka till stavning

   Radera
 2. Hej! Ja det känns lite förrädiskt billigt.
  Man verkar leasa sina bussar, så man har väldigt lite inflytande över fordonsparken, tidtabellerna bestämmer väl trafikhuvudmannnen.
  Är ju svårt att förstå vallgraven.
  Nä jag hoppar nog nobina. Finns ju mkt annat; SHB, HM och Castellum är ju nu nere på kurser som börjar göra mig frestad.
  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår känslan "förrädiskt billigt". Dock har de en del fordon upptagna i balansräkningen så de laesar nog inte alla bussar. Jag sneglar även på Rottneros som har liknande siffror. Skakigt värre i Rottneros dock.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.