torsdag 7 september 2017

Det är häftigt att betala skatt - eller inte...

Vissa av er som läser bloggen har antagligen hört talas om en politiker vid namn Mona Sahlin. Tyvärr. Mona var påläggskalv inom S under 1990-talet och hon var tom vice statsminister under en period. Det visade sig senare att Mona hade fifflat och gjort privata inköp med statsrådskortet. När allt uppdagades hoppade Mona av politiken och skulle starta eget och jag tror att det var i detta läge som Mona uttryckte de bevingade orden ”det är häftigt att betala skatt”. I maj 2016 hade hon enligt uppgifter obetalda skatter på 200.000 kr.   Det var tydligen inte så häftigt ändå…

Själv tycker jag att det är extremt ohäftigt att betala skatt. Jag tycker inte om det alls. Jag vet att detta kan ses som egoistiskt och att det inte är PK att skriva så men faktum kvarstår. Jag tycker inte om att betala skatt för det är pengar som jag betalar och som någon annan fördelar ut till saker som jag inte har någon direkt påverkan på. Vissa av sakerna vill jag inte ens att någon ska betala till, allra minst jag. Det hade varit mindre plågsamt om jag visste att de folkvalda politikerna som fått i uppdrag hade gjort allt de kan för att använda mina pengar på ett optimalt sätt och varit lika snåla med pengarna som jag själv är med mina pengar.

Jag tror inte att det behövs några särskilda exempel på hur skattepengar slösas bort i Sverige men jag lägger med några ändå. SSU åker gärna taxi för 7.000 kr till ett viktigt möte och går inte på mötet. 

Den del som staten slösar på mig är förhållandevis begränsad. Jag är ingen stor belastning för det allmänna. Inte alls. Visst, jag uppbär barnbidrag för två barn. Barn som också går i skolan. Det är en stor kostnad. Ungefär 83.000 kr per år kostade det att ha ett  barn i skolan 2010. Det innebär att jag mina två barn kostar 164.000 kr per år. Dessutom tillkommer barnbidrag på 26.000 kr per år. Till det kan läggas kostnader för gratis tandvård för dessa två små juveler. Det kostar några tusenlappar. per år Sen kör jag på allmänna vägar men betalar också skatt på både bil och bensin och dessa kostnader tar i stort ut varandra så det lämnar jag utanför beräkningen. När det kommer till sjukvård så har jag privat sjukvård och jag har inte påverkat den offentliga vården på många år. Alltså inte ett besök alls på något sätt på minst 10 år.

Jag har med andra ord enkelt uttryckt belastat samhället med ca 190.000 kr per år. Det är klart att jag ska göra rätt för mig. Jag kan även tycka att jag som har det förhållandevis bra ska bidra med en del till för det finns de som inte har det lika bra som mig. Jag tycker även att det är skönt att ha ett rättssystem med poliser, åklagare, fängelse mm. Även brandkår kan jag tänka mig att betala för. Det är ju rätt skönt att veta att det finns en brandkår som kommer om jag behöver det. En del till ambulans är även det rimligt. Så självklart tycker jag att jag ska bidra med mer än exakt det belopp jag använder. Men hur mycket ner är rimligt egentligen?

För att ge mig själv en inblick i min egen skattesituation gick jag igenom mina inbetalningar under 2016. Jag driver eget företag i en bransch som inte är momsad vilket gör att alla på fakturor jag får måste jag betala momsen till företaget men jag har ingen möjlighet att dra av den samma. Normalt drar företag av momsen men för det krävs det att man är i en bransch där man även drar in moms och då betalar företagets kunder momsen. Det gäller inte bostäder utan där blir det fastighetsbolaget som står som slutbetalare av momsen. Detta är också den absolut största skatteinbetalningen jag medverkar till. Vidare betalar jag via mitt företag fastighetsskatt och en rätt rejäl vinstskatt i bolagen också.

Sen tar jag såklart ut en lön också och på den betalar mitt företag sociala avgifter och jag betalar löneskatt. Sen köper jag en hel del saker för de skattade pengarna och på de sakerna betalar jag moms och andra punktskatter. Total skatt som staten får in direkt och indirekt via mig är:

Moms betalat av företag:        1.176.683 kr
Vinstskatt företag                       447.713 kr
Fastighetsskatt företag               164.840 kr
Soc.avg,löneskatt,moms             420.000 kr
Total skatt                              2.209.109 kr

För att undvika att vissa av era säkringar går i ren aggression över att ni tycker att jag räknat fel vill jag förekomma lite. Ja jag vet att vissa av dessa skatter skulle kommit in även om inte jag fanns. Någon annan skulle kanske ha valt att köpa det hus jag köpt och hyra ut det mm men vissa av dem skulle inte finnas då jag valt att bygga dem men vi kan lämna detta därhän. Dessa skattepengar kommer staten till godo via mitt eller mitt företagskonto och det gör att jag upplever att jag betalar i en eller annan form. Lite skruvat ja men faktum kvarstår att ingen annan än jag ser till så att dessa pengar kommer in till skatteverket i tid varje månad/år och det är mitt huvud som rullar om de inte skulle komma in.

Jag vill inte verka bitter men jag kan inte låta bli att känna att jag bidrar mer lite mer än jag belastar samhället med. Man talade förr om de närande och de tärande i samhället. Jag känner inte att jag hör till de tärande i alla fall och även om det känns skönt att göra rätt för sig tycker jag inte att något av detta känns särskilt ”häftigt”…
22 kommentarer:

 1. Jag blir som oftast fortfarande förvånad när personer jag tycker mig kunna tänka längre än näsan räcker ibland inte gör just det. Om du inte är bitter, gällande skatter, vad är du då kan man undra?

  Google, eller annan sökmotor, ger svar om man söker, t.ex. här: http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/vad-kostar-en-svensk.html

  Att inte se, eller vilja se, hela bilden kan vara problematiskt. Fast om känslorna gentemot t.ex. skatter nu är så aviga kan det ju ändå vara bra att skapa sig en mer omfångsrik förståelse om detta agg och kanske till och med agera för att göra något åt det.

  Mvh. Marty som tycker om att betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara anställda personer med förhållandevis låg lön som betalar förhållandevis lite inkomstskatt och förhållandevis lite moms och därefter inte bidrar så mycket till samhället som resonerar som du Marty. Och det är okej, vi är alla olika.

   För att visa att jag respekterar åsikter även om de inte är som mina har jag tittat på länken i din kommentar och om du tittar på den så ser du att jag betalat av min "samhällsskuld" på betydligt färre år än de 19 år som Lasse W har räknat fram. Vissa betalar den aldrig.

   Radera
  2. Då bryter jag ditt stereotypiska synsätt när jag är en medelålders (nåja) höginkomsttagare? Respekt i all ära men att fästa ättiketer utan kännedom och på antaganden är kanske inte speciellt respektingivande.

   Nåväl, jag är själv mest nyfiken på de olika upplevelserna av t.ex. skattesystemet och dess koppling till välfärden. Tänker att framförallt egenföretagare borde vara väldigt medvetna vad som krävs för att ta hand om sig själv, företaget och sina anställda. Men allt som oftast verkar vara precis tvärtom och det gör mig konfunderad.

   Mitt egna förhållningsätt är att vi alla har accepterat samhällskontraktet och får försöka förhålla oss till dess premisser. Klart att dessa premisser kan ifrågasättas, vilket alltid också har gjorts. Mina stilla undran är vad alternativen är om vi ser till var vi kommer ifrån som land samt styrskick etc. och på det sätt omvärlden fungerar.

   Sverige skiljer sig väldigt lite från övriga (gamla väst) länder i europa. Men ändå är det ofta just dessa små, små skillnader som lyfts fram i tron att gräset är betydligt grönare på andra sidan just på grund av de skillnaderna.

   En fråga att ställa är t.ex. hur vi vill, om vi vill, ta hand om dem som inte kan ta hand om sig själva i vårt gemensamma samhälle? Skall vi ta hand om dem - bäste dräng råder sig själv kanske bäst själv? De kanske inte är en del av "vårt" samhälle? Eller är det så att de ingår i vår gemenskap och vi kan väl hjälpa dem men bara lite grann - inget "lyx"-liv på "vår" bekostnad?

   Det är knappast en pajkastartävling av "he said, she said" kaliber jag är ute efter. Men en verklighetsbeskrivning som tar in aspekten av att väldigt få problemställningar är skarpt svart eller vitt, har endast en (enkel) lösning, och att det oftast påverkar den lilla människan hade nog inte skadat debattnivån.

   Over and out - Marty

   Radera
  3. Njae, vi får nog nöja oss med att vi tycker och tänker olika Marty för det var inte mycket jag kan hålla med om i den kommentaren.

   Radera
 2. Jag delar verkligen din syn att vi betalar orimligt med skatt. Vissa grundsaker tycker jag likt dig ska skattefinansieras likt rättsystem, brandkår och liknande. Men så länge det är så oerhört lätt för politiker och tjänstemän att missbruka skattemedel, slösa bort det, bränna det på skitsaker etc så bör vi i så stor grad som möjligt begränsa de medel de har att "leka" med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA det har talats en del om på Twitter och andra ställen det senaste om att återinföra tjänstemannaansvar. Det tror jag är en bra grej.

   Radera
  2. Det stod något om det i en rabiat blogg också:
   Återinför ämbetsmannaansvar

   Radera
  3. Som vanligt har du koll Micke. Ämbetsmannaansvar (jag trodde att det hette tjänstemannaansvar men vi pratar antagligen om samma sak) är i mina ögon en skälvklarhet!

   Radera
 3. Oerhört bra inlägg.

  Våra politiker älskar en sak, nämligen att gödsla med andras pengar. Har ni någonsin hört en politiker prata om "hur kan vi effektivisera vården, så att vi får mer gjort till lägre kostnad, och högre kvalitet"? Nej just det, det enda de tänker på är att höja skatterna. Ett privat vårdbolag skulle dock aldrig överleva, om de inte tänkte på effektivitet, kvalitet och service varje dag! Vänsterns slutsats av det är alltså att totalförbjuda privat sektor. Genialt?

  Utöver detta så har hela samhällskontraktet idag gått helt förlorat. Våra politiker ser det som en rättighet att ständigt höja skatter, medans vi slavar ska hålla käften och betala. Att leverera något tillbaks för de skatter de plockar in är fullkomligt sekundärt idag, tydligen. Inte konstigt att politikerföraktet ökar varje sekund i dagens Sverige.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller med. Det första ett företag skulle gjort är att tänka som du skriver: "hur kan vi effektivisera så vi får mer gjort till lägre kostnad". Politiker tänker tvärtom.

   Jag tror att en stor del av detta grundar sig i att de flesta politiker har inte levt i verkligheten utan är någon form av partibroilers som fostrats inom partiet snarare än i verkligheten. Precis som dig så upplever jag att politikerföraktet ökar för varje dag.

   Tack för kommentaren!

   Radera
  2. Inom landstingen pratas det inte om annat än att göra mer för mindre pengar. Det som händer är att man blandar extremt sparande med extremt spenderande och så blir alla sidor av det politiska spektrat upprörda.

   Radera
  3. Jag håller med dig.

   Jag har dock ett antal exempel från hur politiker tvingar vård till dyrare offentliga sjukhus istället för att välja betydligt billigare privata alternativ (som utförs av samma läkare fast på ett annat sjukhus en annan veckodag) så jag vet att det skulle gå att förbättra en del iaf.

   Själv har jag som sagt valt en helt privat lösning och det funkar hur bra som helst för mig.

   Radera
 4. Håller med om att du betalar mycket i skatt. Även jag som tjänar mindre än dig tycker att jag betalar en hel del skatt. Men eftersom jag jobbar i vården ser jag många som har det bra för att vi just betalar mycket skatt. En del läkemedel är ofantligt dyra och pensionärerna skulle aldrig ha råd med dessa om det inte vore skattefinansierat. Trots att de då är sjuka kan de ha en mer normal vardag än de hade haft annars. Har du otur och blir sjuk en dag spelar pengar mindre roll. Dessa dyra mediciner är då livsnödvändiga. En annan sak som jag tycker är bra hör i Sverige är vår barnomsorg. Den är både prisvärd och bra :-)

  Vad det gäller investerarens inlägg över. Du tror inte politikerna gör allt för att effektivisera vården? Om du själv skulle jobbat inom vården skulle du veta hur det är. Vårdpersonal jobbar redan för en låg lön. Arbetsbelastningen är hög och hur menar du att vården ska effektiveras så mycket mer? En del verkar tro att vårdpersonal bara sitter och dricker kaffe om dagarna. Varför tror du att så många inom vården redan är utbrända och sjukskrivna? Samt vad är det som gör att privata vårdföretag är så mycket bättre än Kommunens eller Landstingets service? De jobbar ju alla på samma villkor.

  Summerat allt så betalar jag själv gärna skatt här i Sverige. Visst har vissa personer utnyttjat systemet men med tiden tror jag att våra skattepengar kommer användas effektivare. Tack för ett intressant inlägg :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. God kväll Slimis. Jag håller med dig; jag betalar gärna skatt men jag tycker att det är lite väl många som slösar med mina skattepengar. Det positiva med den här beräkningen är att jag faktiskt känner mig som en rätt så generös person ;).

   Sen tror jag som du att politikerna gör vad de kan för att effektivisera vården. Problemet är att de inte vet hur man gör. Ser man på hur andra länder organiserar och utför vård så visar det sig att vi i Sverige är usla. Tyskland har till exempel inkomstskatter som är jämförbara med Sverige och på det lyckas de leverera ca 3 gånger så många sjukhusplatser per capita som vi lyckas med i Sverige. Du får ursäkta Slimis men när siffrorna visar det så har man inte försökt tillräckligt ;).

   Radera
  2. Det är inte det jag syftar på. Personalen i offentlig sektor får lida mycket för det enormt dåliga politiska ledarskapet. Det är det jag syftar på! Att effektivisera betyder INTE att fundera ut hur man slita ut personalen ännu värre än i nuläget. Inte alls, långt därifrån.
   Titta på sjukskrivningarna, var finns det? Just det ja, i de offentligt drivna sektorerna. Hur kommer det sig? Samtidigt som våra politiker slår sig för bröstet o kräver att företagen ska skärpa sig.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. Jo skattepengar kan väl alltid användas bättre ;) Det låter som Tyskland har riktigt bra siffror. i dagsläget kan jag bara jämföra effektivitet i Norge och Sverige då det är där jag har jobbat och inte tittat närmare på några siffror. Men ibland kan inte vård alltid mätas i effektivitet. Ofta kan man skynda på sig själv men äldre människor har sitt tempo och att stressa dem går inte alltid. Billigast hade givetvis vart om vi inte behövde någon vård här i Sverige. Men ska det kosta tycker jag givetvis att man ska satsa på bra kvalitet inom vården. Inom kommunerna är politikerna duktiga på att effektivisera vården iallafall. Det är vanligt att man inte ens hinner med ett toalett besök under arbetstid. Men nöden har ingen lag så blir det kris får man ta sig tid. Det är även noga med att inte höja lönerna för mycket. I år ökade lönen med 2 kr i timmen. Sen skatt på det givetvis :-) Dock är inte löneökningen utbetald än. Man kan ju hoppas att Sverige kan ta efter Tysklands arbetsmetod om den är bra. Vi kan givetvis alltid bli bättre här i Sverige :-)

   Apropå generositet har jag alltid sätt dig som en bra affärsman som betalar för det som är värt att betala för :-) Att snåla in på fel saker är dumt. Jag håller tummarna för en mer skatteeffektiv politik i framtiden samt en bättre vård. Sen hoppas jag att framförallt småföretagare kan få en viss skattelättnad. De verkar slita hårt för att få det att gå ihop.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Du har såklart rätt i att vård inte alltid kan mätas i effektivitet Slimis. Det är lättare med tex industriföretag. En skiftnyckel eller ett kullager är enklare att mäta.

   Tack för din input. Själv har jag ingen erfarenhet från Norge alls, mer än deras skidbackar. ;)

   Radera
 5. Investeren tack för ditt svar. Precis som du skriver finns mycket pengar att spara om man lyckas hålla sin personal frisk. Jag tror själv att en högre lön inte alltid är lösningen även om det uppskattas. Se på varför personal blir sjukskrivna samt jobba mera med dessa problem. Man kunde även försöka motivera och uppmuntra sin personal lite mer. En behövd personal känner sig lite mer uppskattad. Jag är inte heller direkt imponerad hur många politiker tänker i olika frågor.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Jag är nog också en av de som betalat mer i skatt än jag någonsin kommer "få tillbaka", men jag tycker ändå att du missar en hel del i vad du får för dina skattepengar (och vad SSU gör för sina pengar struntar jag fullständigt i, det får SAP-medlemmarna hantera).

  Relativt ofta så verkar orimligheter bara orimliga när man skrapar på ytan. När man börjar gräva så förstår man mer varför det blir som det blir.

  Vill jag ha lägre skatter? Absolut. Är jag säker på att jag kommer må bättre och tycka bättre om samhället med lägre skatter? Inte alls. Att skala ner det offentligt finansierade utan att göra allvarlig skada kräver en kirurg med en skalpell, inte en barbar med en yxa.

  I debatten dominerar barbarerna.


  SvaraRadera
 7. Jag räknar med att vara en ganska stor nettobetalare i skatt pga hög utbildning o.s.v. Samtidigt är jag tacksam för att jag i ganska få länder hade haft råd att skaffa mig den utbildning jag har, så rent praktiskt har det varit en nettovinst för mig att födas i ett land med stor gemensam finansiering.

  Däremot har jag absolut noll tolerans för att samhällets resurser slösas med. Vi har haft en enorm ökning av skattekraften i Sverige de senaste 20 åren men istället för att sänka skatten och öka den långsiktiga ökningen av skattekraften eller investera dem. Har pengarna slösats bort på en oförmåga att ta långsiktiga beslut. Därför ser jag ingen motsättning mellan att gärna betala mycket skatt och att vara missnöjd med att dagens skatt är så hög, vi får helt enkelt inte ut den nytta vi borde från pengarna vi betalar.

  SvaraRadera
 8. Välkommen i gänget. Har du hört finansministern nämna ordet företagare någon gång? Nej, "jobben växer till" till följd av magiska politiska åtgärder. Nu vill (v) höja skatten på ISAK. Hurra. Vi klarade oss undan en försämring av 3:12-reglerna med minsta möjliga marginal. Men ett nytt försök görs säkert redan 2018 igen. Sverige har högst beskattade medborgare i världen. Inget att vara stolt över. Det otäcka är att vi bestämmer det själva via våra folkvalda. Är vi världens dummaste folk?

  SvaraRadera
 9. Som Thatcher sa:
  "Socialistiska regeringar brukar orsaka en ekonomisk röra. De får alltid slut på andras pengar. Det är karakteristiskt för dem"

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.