måndag 28 augusti 2017

Nya SCA

SCA är ett skogsindustriföretag.



Bolaget utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter och mjukpapper. SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Huvudkontoret ligger i Sundsvall och SCA är noterat på NASDAQ.

Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var faktiskt tändsticksungen Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år.

Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik  blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.

SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375 000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.

Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent.

SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. Efter att stämman den 5 april röstat igenom delningen är numera SCA ett av få rena skogsägarbolag i världen.

Bransch: Skog
VD: Magnus Groth
Börsvärde: 48,5 MDSEK
Antal aktier: 702 milj
Aktiekurs: 67,35 kr
Antal ägare hos Avanza: 16 950 st
Direktavkastning: 8,75 % (Delvis missvisande då även Essity ingår i den beräkningen)
P/E-tal: 11,43

Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. Efter att hon köpt sina aktier tittade vi av en tillfällighet på Finansinspektionens insynslista och där ser vi att ett antal av de ledande personerna inom SCA nyligen köpt aktier i bolaget. Insiderköpen har gjorts av VD, vice VD, Senior Vice President group legal, hållbarhetsdirektör, kommunikationsdirektör, styrelseledamot och medlem i koncernledning. Totalt har insiders under mars månad köpt inte mindre än 27 795 till för drygt 6,8 miljoner kronor. Dessa köp visar tydligt på att företagsledningen uppenbarligen tror på bolaget. Det ihop med den extremt starka balansräkningen gör att vi tror på bolaget.

I samband med delningen av bolaget har SCA gått bra på börsen medan hygiendelen Essity har tappat på börsen. Detta tyder på att man lade delningen lite snett men marknaden har en tendens att rätta till sådant och det har nu korrigerats. Det ska bli intressant att följa såväl SCA som Essity i framtiden. Det ena bolaget bidrog till den fina balansräkningen och det andra bidrog till tillväxt och kassaflöde. Många tror på uppköp av båda företagen.




9 kommentarer:

  1. Har de sagt något om vilken utdelningspolicy SCA kommer att ha i sin nya form? Deras avkastning på skogen är ju inte särskilt hög, men enligt bl.a. Simon Blecher handlas aktien till kraftig substansrabatt. Om börsen inte vill handla en tillgång till sitt substansvärde kan man ju å andra sidan fråga sig om tillgången är särskilt lämpad att ha på börsen.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte koll på hur de resonerar kring utdelningen men då stora delar av kassaflödet och tillväxten försvann i Essity skulle jag bli förvånad om SCA kommer dela ut särskilt bra.

      Och de siffror jag sett på tidigare bud på SCA har varit skamliga om man jämför med normala skogspriser. Så ja det är rätt stor substansrabatt jämfört med skogspriser men skulle alla den här skogen (vi pratar en areal i storlek som Belgien ungefär) komma ut på marknaden skulle vi mätta marknaden ganska fort vilket skulle få till följd att marknadspriset på skogsmark skulle sjunka drastiskt och då kanske det inte skulle vara någon substansrabatt i alla fall ;).

      Radera
    2. Jag tror också utdelningen kommer att bli väldigt låg, kanske 1-1,5%.

      Sen kan man ju inte göra en substansvärdesberäkning utifrån hypotesen att utbudet ska vräkas ut på marknaden vid ett tillfälle. Frågan man kan ställa sig är om skogsmark som köps på marknaden enbart för att få avkastning på skogen, eller om det finns andra värden inblandade. Det kan t.ex. röra sig om jakträttigheter eller känslomässiga bindningar till en viss trakt eller till skog i allmänhet.

      Om marknadspriserna är uppblåsta pga andra värden än de rent ekonomiska så blir jämförelser med substansvärden för SCA ganska meningslös. Om substansvärdena är riktiga men marknaden kräver en stor rabatt (d.v.s. aktieägarna kräver högre avkastning på att äga skogsbolag på börsen än skogsägare kräver i avkastning som direkta ägare) så hör kanske inte skogsbolag hemma på börsen.

      Samma resonemang kan föras om fastighetsbolag eller investmentbolag som handlas med stor rabatt. I så fall 'förstörs' värden när tillgångarna börsnoteras.

      Mvh Mattias

      Radera
    3. Hej Investormannen, vi är överens om gissningen på utdelningen där och du har helt rätt i att det inte är helt korrekt att göra substansvärdesberäkningen utifrån att utbudet ska ökas men vid en försäljning och värdering av bolaget måste man ändå ha med den tanken i resonemanget anser jag.

      Och det faktum du nämner att skogsbolag kanske inte hör hemma på börsen är antagligen exakt det som marknaden anser då det finns väldigt få sådana bolag på börsen. De som finns är oftast kombinerade bolag och inga rena skogsbolag. Och jag tror som sagt att vi snart kommer se bud på SCA. Kanske från Holmen eller från någon annan.

      Radera
    4. Gillar själv skogsbolag men äger inga. Gillade gamla SCA för att du fick just stabilitet kombinerat med kassaflöde och tillväxt. Väldigt tråkigt att S-M Löf fick lämna och att SCA styckades.

      Är väl inte helt lockad av SCA som ett substansrabattcase. Varför skulle marknaden helt plötsligt vilja värdera upp skogen? Känns väldigt teoretiskt och dessutom om direktavkastningen är så pass låg. Finns det en hög direktavkastning i grunden så kan jag förstå att man kan betala lite extra och sänka yeilden pga stabiliteten i bolaget.

      Ja ja. Plockar gärna i Essity någon gång i framtiden. Storkonsument av blöjor som man är.

      Radera
    5. Jag förstår hur du tänker. Sverker Martin-Löf gjorde mycket bra i och för SCA.

      Skulle jag köpa aktier i ett skogsbolag idag tror jag inte att jag valt SCA. Köper hellre i Holmen i så fall då de har fler ben att stå på samtidigt som de också äger mycket skog. Ett alternativ till SCA är ju att köpa skog själv och det tilltalar mig. Det är roligt också.

      Radera
  2. Huvudkontoret för nya SCA ligger i Sundsvall och ingen annanstans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som om huvudkontoret flyttat tillbaka till Sundsvall efter att företaget delats. Lite miss av oss som nu är korrigerad!

      Radera
  3. Vet inte riktigt vad du menar men jag antar att du gör reklam för något? Oklart vad det är dock och jag föreslår att ni som läser detta INTE klickar på länken!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.