söndag 16 juli 2017

Nya tidens brott - så skyddar du dig

Jag vet inte om någon annan lagt märke till att det var längesedan man hörde om ett värdetransportrån. Samma gäller bankrån. Det var längesedan man hörde om bankrån. Självklart beror detta på att vi har bättre säkerhet och att kontanthanteringen i Sverige och andra västländer är mycket bättre än den var för 20 år sedan. På bekostnad av oss konsumenter. Det är en faktor som det inte talas så mycket om i media; vem som betalar kalaset.

Vi har tidigare här på bloggen skrivit om hur kostsam kontanthantering är och att det är vi konsumenter som betalar notan i slutändan. Kostnaden för nya kontanter som pågått under ca 2 års tid har kostat Riksbanken ca 150 miljoner medan själva omställningen har kostat handeln ca 2 miljarder.

Kriminella är inte alltid de skarpaste verktygen i verktygslådan men en sak får man ge dem. De är bra på att välja enklaste vägen och när samhället/säkerhetsbolagen/bankerna mfl gör det svårt och krångligt att råna och tvätta kontanter väljer den organiserade brottsligheten istället att jobba på annat håll. Bara den senaste veckan har både Securitas VD och vår bloggkompis Vill ha allt drabbats av nya tidens brott. Deras ID har kapats och förövarna har köpt saker i deras namn. I fallet med Alf Göransson satte kaparna honom till och med i personlig konkurs. 

Den här typen av brott ställer till det rejält för de drabbade och även om man inte lider någon direkt ekonomisk skada så blir det ofta väldigt mycket jobb med att rätta till allt. Vårt råd är att ni kontrollerar med ert försäkringsbolag om skydd vid ID-kapning ingår i hemförsäkringen. På det sättet kan man begränsa skadan. Tänk även på nedanstående åtgärder i vardagen så gör ni i alla fall vad ni kan.


 • Ha kontroll på dina ID-handlingar
 • Var försiktig med att lämna ut konto- och personuppgifter, speciellt via e-post
 • Var försiktig och kritisk till fakturor. 
 • Kontrollera fakturor noga innan du betalar och bestrid fakturan vid felaktigheter
 • Låna inte ut mobiltelefonen till okända
 • Lämna inte ut dina personuppgifter över telefon
 • Släng inte person- och kontouppgifter i soporna eller pappersinsamlingen
 • Lås din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld
 • Spärra ditt kort från utlandsbetalningar
 • Sätt en E-legitimationsspärr på din adressändring

 • Stöldskyddsföreningen tipsar om fler sätt att skydda sig mot ID-kapning


  8 kommentarer:

  1. Bra tips.

   Skulle vilja lägga till en sak: om man kan hantera att ha kreditkort bör man ha det istf betalkort. Helt enkelt för att det juridiska skyddet är bättre: om någon skimmar ditt betalkort är det DITT ansvar att bevisa för banken att det inte var du. För ett kreditkort är det BANKENS ansvar att bevisa att det var du som gjorde dragningen - annars är de ersättningsskyldiga. Makens kreditkort blev skimmat en gång och då ringde SEB upp och informerade om att de såg dragningar i både USA och Sverige. De spärrade sedan snabbt. Jag misstänker att de inte hade varit lika aktiva om det hade varit ett betalkort. (Bara ett antagande dock.)

   SvaraRadera
   Svar
   1. Speciellt gäller det all internethandel. SEB kontaktade mig på grund av att ngn handlat med mitt kreditkort i Kuwait. Det enda jag behövde göra utöver samtalet till SEB för att höra vad som hänt var att bekräfta i ett mail att jag inte handlat i Kuwait eller gett mitt kort till ngn. Några månader senare ersattes ytterligare ett av mina kreditkort med ett nytt pga de trodde att uppgifter kunde ha hamnat i orätta händer.

    Radera
   2. Bankerna vill dölja det faktum att så m0nga drabbas så de betalar ur ersättning i det tysta. Bra för oss kunder men det är vi som betalar i slutändan ändå.

    Radera
   3. Jag tror att med kreditkort så reklamerar de till banken som är ansvarig för transaktionen och då antagligen i slutändan till butiksägaren. I slutändan betalar vi för bedrägerierna via våra inköp. Alternativet är väl en mer kontantbaserad ekonomi och då hamnar det ändå hos kunderna. Det känns inte som man kan vinna oavsett hantering.

    Radera
   4. I slutändan är det vi som betalar ja! Det gäller även om banken står för kostnaden. De tar ut den av oss den på ett eller annat så.

    Radera
  2. Bra tips, problemet behövs verkligen aktualiseras!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ja vi kommer se mer av den här typen av brott i framtiden. De kriminella förbereder sig inför det kontakta samhället.

    Radera

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.