onsdag 26 juli 2017

Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!

Lita inte på oss, eller någon annan utan lita på ”världens bästa investerare”.


Och med det menar vi inte någon självutnämnd världsmästare i något litet pluttland i Skandinavien som tycker att han eller hon är bäst. Nej vi tycker att man ska lyssna på någon som verkligen bevisat hur man skapar en förmögenhet och som dessutom öppet redovisar sina investeringar och sina innehav. Vi talar såklart om Warren Buffett men det har ni säkert redan förstått. Warren är en fullständig citatmaskin och vi skulle kunna fylla ett helt blogginlägg med läsvärda citat från den mannen men vi tar det en annan gång. Det får bli ett eget inlägg senare. Vi anser att det är viktigt att faktiskt visa bevis på sin eventuella framgång för att vara trovärdig annars riskerar man bara att tas för en clown som pratar mer än man kan leverera. Warren har onekligen levererat.

Det finns flera bloggare och andra experter som talat om att nu är marknaden högt värderad och det kan vara läge att kliva av på topp. Och de kan mycket väl ha rätt. Vi säger inte att någon har rätt eller fel i ämnet för ingen vet hur börsen kommer utveckla sig framöver. Det vi däremot säger är att man inte bör gå ut och påstå att man vet något om framtiden när man bevisligen inte gör det. Det finns hundratals exempel på mycket duktiga investerare som berättar om hur svårt det är att tajma marknaden. Det är nästintill omöjligt och det handlar mer om lotteri än om något annat om man får rätt eller fel.

Väldens bästa investerare har några kända regler för sina investeringar och de kan grovt sammanfattas:

 • Köp och behåll. Köp inte aktien utan köp företaget. Värdera företaget och om dess värde överstiger kursen så är det bara att köpa.
 • Avkastningen på eget kapital är viktigare än avkastning per aktie.
 • Det är människor som är marknaden för aktier och därför bör man strunta i teknisk analys.
 • Leta efter företag med skötsam ledning och hög vinstmarginal

Därefter ställer sig Warren tre frågor:
 1. Är företaget lönsamt?
 2. Förstår jag företaget?
 3. Ser företagets framtid positiv ut?

Vid jakande svar köper han. Oavsett hur marknaden ser ut. Och här kan vi inte låta bli att klämma till med ett citat i alla fall: Det är bra mycket bättre att köpa ett underbart företag till ett överkomligt pris än att köpa ett överkomligt företag till ett underbart pris.

Exemplen som visar på att det långsiktigt är bättre att köpa enligt ”köp och behåll”-strategin är många. En snabb genomgång av de svenska bloggare ger oss exempel från Petrusko  och Stefan Thelenius 

Ytterligare en farbror som verkligen har vår respekt är Ulf Hedlundh, VD för investmentbolaget Svolder. Han har lett Svolder till en totalavkastning på 357 % de senaste 5 åren och Ulf är i alla intervjuer noga med att påpeka att han och hans team inte sysslar med att tajma marknaden utan de väljer bra aktier, sk ”stock picking” och så köper de med tron om att bra aktier kommer alltid generera bra avkastning. Och det har som sagt funkat bra ända sedan 1993.

Våra investeringsråd


Vi rekommenderar alla som investerar på börsen att vara långsiktig i dina investeringar och gå inte på de självutnämnda experter som försöker påverka er utan gör er egen bedömning och var källkritiska. Och om ”experten” dessutom inte ens vågar eller vill visa sin portfölj samt andra bevis på sin framgång kanske man ska dra öronen åt sig. 


15 kommentarer:

 1. Visst är långsiktighet bra. Men, jag vill hävda att WB säger en sak men i praktiken agerar aktivt också. Han handlar runt i sina innehav, hela tiden. Sedan är det viktigt att faktiskt bevaka sina innehav, för ibland måste man ta förluster, i tid tex. Men ja, många skulle nog vinna mycket pengar på att våga sitta kvar i sina innehav en längre tid. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är lätt att man låter lite väl kategorisk när man uttalar sig i oneliners som han brukar. På det stora hela tror jag dock mer på hans strategi än på många hemmasnickrade 'superstrategier' som nån tomte hittat på hemma i pojkrummet.

   Hörde så sent som idag om en farbror som köpte aktier 20 oktober. Det var tydligen ett billigt datum enligt någon statistik... ;)

   Radera
 2. Som Claes Hemberg föreslår gäller det att ha "rätt pengar på börsen".
  Pengar som behövs inom den närmaste tiden ska alltså inte vara på börsen. Varför ska man då ha rätt pengar på börsen? Det kan bli en rejäl kris och det kan ta lång tid för börsen att återhämta sig. Att då behöva sälja av sina innehav med förlust är inte kul. Ett månadssparande, gärna i någon billig indexfond räcker lång för de flesta. För de som vill vara lite mera aktiva kan investmentbolag eller enskilda aktier vara ett bra alternativ.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Man måste veta att börsen går upp och den går ner och är man inte beredd att förlora en del av sina pengar ska man ha dem någon annanstans. Börsen går upp på lång sikt men enskilda bolag kan gå åt båda håll.

   Radera
 3. Håller med till 100%. Att kliva av börsen är bara trams och handlar mest om media som vill locka läsare. Vad jag snarare skulle rekommendera alla är att ha modet att kliva av enskilda aktier. När ett företag inte längre presterar som det borde och framtidsutsikterna inte finns där, då är det dags att sälja. Helst innan alla andra säljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper man bra bolag vill eller behöver man förhoppningsvis inte sälja innan alla andra säljer ;).

   Det tragiska är att många som nyligen startat med aktier lyssnar på vissa som med säkerhet säger sig veta hur börsen kommer gå. Jag har läst många inlägg om det och ser på kommentarer att folk hyllar dem. Sen när man går tillbaka så visar det sig (såklart) att de hade fel och då tystar man ner det och de fortsätter gissa hur marknaden ska gå. Konstigt att inte folk ifrågasätter mer eller kräver bevis.

   Radera
 4. Härligt provokativ rubrik och jag håller med om vad du skriver. Får jag pengar över som jag tror att jag kan avvara på minst något decenniums sikt stoppar jag in dem i stabila, långsiktiga aktier. Det kan mycket väl hända att börsen kraschar nästa vecka, och det kan mycket väl hända att folk då kommer att stå och säga "vad var det vi sa". Men då är det bara att vänta något eller några år så är man tillbaka lika rik som förr. Och det kan lika gärna vara pessimisterna som får fel, precis som de hade fel i oktober 2014 eller juni 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite får man allt provocera för att få folk att läsa. Det är viktig info och då är alla medel tillåtna.

   Ja, det var en hel del människor som skrek om börsnedgång 2016 men det blev inte så mycket av det.

   Radera
 5. Några reflektioner:

  Ja, marknaden går alltid upp på lång sikt, förutsatt fortsatt tillväxt och utveckling i världen. Men det kommer inte vara samma företag som leder uppgången i en ny fas. Och en aktie som backat 50% måste upp 100% för att återgå till samma nivå.

  "Värdera företaget och om dess värde understiger kursen så är det bara att köpa." Värdering är subjektivt. Så det borde betyda att det kräver att man är bättre på att värdera företag än marknaden generellt?

  "Det är människor som är marknaden för aktier och därför bör man strunta i teknisk analys". Skulle nog säga att det är i aktiegrafen som du ser hur människor faktiskt agerar i marknaden, till skillnad mot vad de eventuellt säger i andra sammanhang. Ser inget fel i att lära sig läsa en aktiegraf, sedan måste man förstås också lära sig dess förtjänster och begränsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns såklart aldrig några garantier när det kommer till börsen så självklart är det inte så att Mr Buffet eller någon annan bara gör bra affärer. Men ja, det är lättare att värdera ett företag än att analysera marknaden generellt. Tror det är just det Warren menar också.

   Budskapet i inlägget är helt enkelt att man ska vara försiktig och självkritisk till vem man lyssnar på när det kommer till både investeringar men även allt annat i livet. Även oss. Först och främst tycker jag att man ska kolla om personen/bloggaren, eller vem det nu kan vara, kan och vill visa att man verkligen lyckats. Sen ska man såklart göra en egen kritisk granskning av allt och sen kan man investera.

   Och det är såklart jättebra om man kan tyda en graf. Det svåra är bara att se vart den tar vägen i framtiden då den bara visar historia. Jag anser att i grafen ser man hur människor agerat, inte agerar för framtiden syns som sagt inte i någon graf.

   Radera
 6. Korrigera första punkten om investeringsreglerna? "Värdera företaget och om dess värde understiger kursen så är det bara att köpa."

  Överstiger låter bättre, om man inte gillar att köpa dyrt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Helt rätt, så ska det ju stå. Tack för korrekturläsningen ;).

   Radera
 7. Anledningen till att så många hyllar Warren är för att de tror att de förstår hans strategi. Vilken amatör som helst kan vaggas in i en trygghet att de helt plötsligt "förstår" börsen och vet hur man placerar pengar. Visst är hans handelsregler lätta för vem som helst att ta till sig vid första anblick, men det hjälper föga för många.

  "Förstår jag företaget?" -Ja, vem "förstår" egentligen ett företag? Vem förstår sig exempelvis på HM, det gör väl alla? Eller ingen? Hur ser framtiden ut? Ja, alla kommer ju alltid behöva kläder, och HM är ju ett jättefint företag, etc etc... Detta till trots så har ju aktiekursen dalat ordentligt senaste året. Alla som hävdar att de "förstår" bolaget har uppenbarligen inte förstått ett skvatt.

  Det låter möjligtvis tilltalande att handla enligt Warrens enkla pekpinnar, men aktiehandel är betydligt mer komplicerat än så. WB besitter betydligt mer kunskap än vad han ger sken av, och har sannolikt ett sjätte sinne för ämnet som var och varannan småsparare aldrig kommer att komma i närheten av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aonym. Även om jag inte håller med dig riktigt så har du såklart rätt i en del av det du skriver men även om det kan vara svårt att investera exakt som Warren så är det ännu svårare att tajma marknaden.   Radera
 8. Hej, var länge sedan, dvs 201708, som ni diskuterade detta. Skulle vilja lägga till en parameter till Warren B´s tre frågeställningar/övervägande av investering och när den skall ske och det är frågan : Vilket håll är flocken på väg dvs hänsyn tages till psykologin i hur massorna beter sig. Mvh KL

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.