tisdag 10 april 2018

Har man ett ansvar som förälder?
Det uppstår ofta diskussioner om att unga vuxna inte har råd att köpa sig ett boende eller få möjlighet att hyra något på en bättre adress dagen då det är dags att flyga ur boet. Vi är av åsikten att det är något som man som förälder har ansvar för, att planera inför dagen D. Många väljer att förlita sig på samhället och att det får lösa sig när det är dags och här tänker vi lite annorlunda. Vi väljer i stället att planera och räkna på hur mycket som behöver sättas undan tills det är dags att fundera på ett eget boende. Vi har med hjälp av Stefan Thelenius sparkalkylator beräknat vad ett sparande på 700 kronor i månaden skulle bli tills 20 års-dagen. Som bilden visar skulle slutsumman bli ca 303 000kr, beräknat på 7% avkastning per år. Den summan skulle i dagsläget räcka till kontntinsatsen för ett boende som kostar 2.000.000 kr och för de pengarna får man faktiskt en hyfsad lägenhet i ett rätt bra område i Sveriges näst största stad.

Väljer man att investera i stabila bolag som delar ut årligen till sina aktieägare på några procent krävs det ingen större uppgång av aktiekursen för att nå 7 % per år. Det går till och med att hitta utdelning på de pengarna i stabila utdelare som Swedbank eller Nordea till exempel.

Det skulle vara intressant att se hur ni läsare tänker kring ämnet. Anser ni att det är föräldrarna eller samhället som skall hjälpa ungdormarna att skaffa ett boende när det är dags att flytta hemifrån? 

För att förekomma alla kommentarer om att alla har inte samma möjligheter att spara och vissa har föräldrar som inte vet om att de bör spara eller kanske inte klarar av att spara kan vi redan nu säga att vi anser att de allra allra flesta i Sverige har möjlighet att spara 700 kr per månad och barn. Det handlar om att ha viljan och att prioritera. Sen blir det orättvist när vissa föräldrar väljer att inte planera åt sina barn och då har rman som barn en större utmaning och kanske får man börja sin boendekarriär i ett lite "sämre" område och jobba sig uppåt. Det blir svårare och bökigare men ingenting är omöjligt. 


Läs mer om barnsparande: 

Spara till barn 
Film: Spara till barnen i 4 steg 
Spara till barn - lillebror 

18 kommentarer:

 1. Kul att sparkalkylatorn kommer till användning!

  Jag anser att det är (det myndiga) barnets ansvar att ordna boende i första hand, så var det på min tid och jag fick ingen ekonomisk stöttning vare sig hemifrån eller från samhället. Förvisso gick min föräldrar i borgen de första åren och bankerna var lite mer flexibla på den tiden.

  Så med det sagt så sparar även vi en liten slant åt barnen men tycker nog att de får stå för en del av kontantinsatsen om det blir aktuellt med BR. Bor de hemma ett par år med full lön borde de kunna spara ihop en rejäl sudd själva om viljan finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker Stefan (klokt vanligt) och det såklart sant att man alltid har ett eget ansvar. Samtidigt vill jag såklart hjälpa mina egna barn att kunna skaffa ett bra boende och en bra ekonomisk situation och i första hand försöker jag lära dem att spara och investera och i andra hand har jag även gett dem en del pengar när de var små. Dessa pengar är tänkta att ha växt så att de ska kunna funka som insats när de ska köpa bostad.

   Radera
 2. Var finns individens eget ansvar? Ska alltid mamma/pappa eller samhället ställa upp, så lär sig ungdomar ingenting alls. Håller med Stefan, det är barnets eget ansvar först och främst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ni rätt i! Kanske skulle vi haft med det som ett tredje exempel. Vi får ta med det nästa gång.

   Radera
 3. Jag sparar självklart till MiniGojan. Om hon får pengarna eller om jag tillhandahåller ett boende åt henne har jag inte bestämt, det beror på hur hon blivit som person och om pengar hjälper eller stjälper den personliga drivkraften. Men jag ska se till att hon kan plugga vad hon vill, var hon vill. Sätter in min del av barnbidraget (625kr) varje månad, plus extrainsättningar då och då, vid jul, födelsedag och evt bonusar från jobbet.
  Kanske snittar runt 900kr i månaden. Räknar vi med 11% blir det en stadig summa på ~565 000 kr på de sjutton år som återstår till 20årsdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer bli en riktigt bra insats i en bra del av stan av det där Gojan! :) Mina grabbar kommer annars kunna fixa en hyresrätt åt henne men jag tror inte det är det bästa för henne.

   Radera
 4. Ser egna ansvaret får tyvärr vägas mot en del praktiska realiteter. På 90-talet gav man bort livstidskontrakt på studentbostäder i Uppsala. Numera kostar en bostad i samma område åtminstone 1,5 Mkr och du har gängskjutningar i de områden som en 20-åring har chans att få ett hyreskontrakt i.

  Det var inte jättekul i segregerade onråden på 00-talet heller och vi hade bla en grov knivskärning utanför min frus dåvarande lägenhet. Men det har blivit sämre och mindre förutsägbart så jag ska nog försöka ordna bostad åt mina barn, åtminstone de jag fortfarande tycker om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha "...åtminstone de jag fortfarande tycker om..."

   Ja världen har helt klart förändrats och det gäller att vara med och anpassa sin plan för att klara förändringarna. Jag har förmånen att ha planerat så bra att jag faktiskt kan ge mina barn en hyresrätt i ett riktigt bra område om jag vill. Dock anser jag det vara bättre att hjälpa dem att köpa en bostadsrätt. Det kommer sannolikt vara en bra investering för dem inför framtiden.

   Radera
 5. Sparar hela BB i KF för att kunna fixa bostad, antingen kontantinsats eller månadsutbetalning för att ha råd med hög hyra. Har två tjejer och med tanke på vart samhället är på väg så kommer det vara ännu mer begränsat var de kan bo och känna sig trygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog tyvärr så att man måste bli mer och mer noggrann med vilka områden man vill bo i. Det som är glädjande är att det i alla fall i Göteborg faktiskt finns rätt bra området men bostadsrätter till i alla fall nästan vettiga priser.

   Radera
 6. Vi sparar 750 kr till Lilla Snålgrisen varje månad. Det är pengar som ska gå till körkort, möbler, bostad etc. Lite får hon jobba till och lite hjälp på traven får hon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kommer räcka till en riktigt bra grundplat till Lilla snålgrisen. Grymt bra jobbat!

   Radera
 7. Sparar i fonder för att ge barnen en grundplåt. Kommer dock inte ha råd att fixa hel kontantinsts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ofta så att man inte kan göra allt men man kan alltid gör något. Och det verkar det verkligen som att ni gör. Fortsätt jobba på!

   Radera
 8. Tycker att det är föräldrarnas ansvar, sen tycker jag även att det ska pratas mer privatekonomi i skolan redan i ganska ung ålder för att få upp intresset för sparande.

  SvaraRadera
 9. Det glädjer mig att från en aktiepappa till en annan, se att andra faktiskt delar mitt egna synsätt. Jag personligen resonerar att tiderna har förändrats, det är inte längre en möjlighet att förvänta sig ett förstahandskontrakt som nybliven vuxen, eller att andrahandsmarknaden kör rent spel.

  När undertecknad var färdigskolad och det var dags att ta vuxenlivet på allvar, så hade en viss investmentbank precis råkat trigga en global finanskris, och Sverige hade en historiskt hög arbetslöshet bland unga, oerfarna arbetssökare.

  "Det är individens ansvar" säger vissa här. Det sa mina föräldrar också. Som en del av statistiken ifrån 2009, så kändes det lite väl lumpet då det var 10+ års väntetid på ettor i Stockholms förorter, och på andrahandsmarknaden kan man fortfarande idag se personer som skamlöst begär femsiffriga belopp i månadshyra för att få hyra ett rum i någon annans bostad.

  Ja, allt reder sig till sist, och man är en erfarenhet rikare. Denna situation vill jag dock aldrig att min egna dotter ska få uppleva, vilket har motiverat ett månadssparande från den dagen dåvarande sambon annonserade sin graviditet.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker snackargoja hade riktigt kloka tankar om att man ska se till så att man har möjlighet att hjälpa till men att barnets personlighet och förmåga att hantera pengar får avgöra hur detta ska ske. Vi månadssparar hela barnbidraget till båda barnen men fonderna står inte i barnens namn för att gardera oss mot att de skulle slösa bort pengarna på sin 18 årsdag :-) / Henrik

  SvaraRadera
 11. Hejsan!
  Jag tycker absolut att föräldrarna borde ta ansvar för att sina barn tar sitt ansvar den dagen det är dags att flytta hemifrån, att lägga det på samhället tycker jag är fel. Med det menar jag inte att föräldrarna nödvändigtvis måste spara till sina barn utan snarare att de tar ansvar för att barnen lär sig att ta hand om sig själva och ta ansvar för sin egen ekonomi. Jag håller med om att det är en prioritetsfråga att spara eller inte och visst kan det vara okej att föräldrarna stöttar när man ska flytta hemifrån, men jag tycker det är otroligt viktigt att man som ung lär sig att ta sitt eget ansvar med jobb, utbildning och inkomst och inte lever i tron att någon annan ska fixa biffen om det krisar.
  Utöver det tycker jag det är hög tid att privatekonomi införs som ett kärnämne i skolan, det hade verkligen förändrat mitt liv till det bättre;)

  Tack för en bra blogg!

  Mvh / K

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.