Investmentbolaget Havsfrun
Havsfrun är det lilla fastighetsbolaget som blev ett investmentbolag och som är noterat på Stockholmsbörsen sedan 1994. De har sedan dess haft samma huvudägare. Huvudägarna är två herrar som sitter på drygt 72 % av bolaget. De sitter även i styrelsen och de jobbar aktivt i bolaget. Det känns faktiskt på flera sätt som om Havsfrun är lite av en familjeangelägenhet. På gott och ont.
Placeringsstrategin går ut på att förvalta en "globalt diversifierad multistrategiportfölj innehållande hedgefonder vilka bolaget i samråd med sin hedgefondförvaltare bedömt vara de främsta inom sin strategi". Normalt är det 8-15 olika fonder. Vi har alltså ett investmentbolag som investerar i fonder istället för i aktier. Något som vi faktiskt inte stött på tidigare och nya friska ideér är intressant. Tills vi börjar fundera på det där med kostnader. Hedgefonder kommer normalt med rätt så rejäla förvaltningskostnader och vi utgår från att detta även är fallet med de i fallet aktuella hedgefonderna. Dessa kostnader skall sedan läggas till de kostnader bolaget själva har för löner, arvoden, hyror mm. Det låter som om det kan vara svårt att få det att gå ihop. Och det är det också.
Havsfrun gör ingen vinst. Tvärtom, de gör rätt så rejäla förluster varje år men tro inte att det hindrar dem från att dela ut pengar till aktieägarna. Nejdå; med en direktavkastning på 7,8 % ser de ut att vara en riktigt bra utdelare. Dock kommer utdelningen med en bitter eftersmak när man inser att utdelningen äter på bolagets kapital.
2017 omsatte Havsfrun 7,1 miljoner vilket resulterade i en förlust på 1,5 miljoner. Samma siffror för 2016 är 4,2 miljoner med en förlust på 6 miljoner. Och detta under två riktigt bra år på börsen. Jag vågar inte tänka på hur det kommer gå under riktigt dåliga år. Det bör dock nämnas att förlusterna till största delen uppkommer pga bolagets fasta kostnader. Skulle vi räkna om Havsfruns fasta administrationskostnader till en procentuell "förvaltningsavgift" skulle det för 2017 innebära 3,6 % per år. Till detta skall alltså läggas de kostnader som betalas till hedgefonderna under året. Dessa kostnader har varit svåra att hitta men de bör uppgå till en bra bit över 1 % i alla fall. Sannolikt kan de vara dubbelt så dyra. Utöver detta delar man dessutom ut 7,8 % till sina aktieägare.
Det som ser ut som en riktigt fin utdelningsaktie visar sig enligt oss vara ett företag som blöder och som slösar med pengar. Konstigt nog handlas Havsfrun i princip helt utan investmentrabatt vilket är konstigt i sig och ännu mer konstigt givet deras undermåliga resultat.
Sammantaget gör ovanstående att vi avstår Havsfrun.
Man gör nog rätt i att hålla sig ifrån Havsfrun, det finns andra investmentbolag som lockar betydligt mer! ;)
SvaraRaderaJa visst gör det ;). De är som en exgtremt dyr fond som delar ut av kapitalet varje år.
RaderaFörstår verkligen att ni väljer att avstå från Havsfrun.. Känns inte som ett särskilt hållbart företag.
SvaraRaderaNej precis, allt talar emot det!
RaderaÄgde dem i ett år då jag (naivt) trodde på vad bolag skrev om att vända om resultatet etc. Då de stod stilla och stampade tog jag mina 7% direkt avkastning och sålde av på samma pris + 10 öre som jag hade köpt dem för i slutändan.
SvaraRaderaDu skall vara nöjd med den affären och att det inte blev förlustaffär!
RaderaJag trodde ärligt talat att de gått i konkurs. De brukade nämnas dom avskräckande exempel på bloggar för fem eller sex år sedan i olika jämförelser av investmentbolag.
SvaraRaderaMan kunde hoppats på det 😬
Radera