söndag 19 november 2017

Svolder höjer utdelningen med 18 %

Dags för bolagsstämma i Svolder
Att vi hyser en nästintill överdriven kärlek till investmentbolaget Svolder och att göra en roadtrip till Svolders bolagsstämma har blivit en årlig tradition. Den 16 november var det så dags för Aktiepappa att lasta in Flickvännen i bilen och dra iväg. Första stoppet blev Bernards café i Jönköping där det fikades frukost. Resan både före och efter Jönköping gick som en dröm med bra vägar utan någon direkt trafik. Stopp nr två var hos vår Twittervän Anders Ölve och hans restaurang Finefood i Hammarby sjöstad. Besöket visade sig ännu mer värt ett besök än vad vi kunde föreställa oss. Riktigt god mat! Väl tilltagna portioner och bra pris! När ni är i närheten av Hammarby sjöstad bör ni absolut göra ett besök på Finefood.Dags att dra vidare mot Stockholms city och Grev Turegatan 16 där Svolders stämma startade klockan 17.00. Innan stämman fanns det tid att fika lite samt att samtala med företrädare för några av Svolders portföljbolag. I år var det FM Mattsson, Beijer Group och Verisec som fanns på plats och talade med Svolders aktieägare. Beijer får högst betyg för de bjöd på godis. Trevligt initiativ att ha med några av portföljbolagen på stämman. Fikan bestod av muffins vilket känns lite futtigt nästan och tankarna går till en diskussion vi haft på Twitter och vår Twittervän Perfaitement hotade med att begära votering på stämman om fikat var dåligt. Perfaitement var tyvärr sen och vi missade hans omdöme om fikat men då det inte blev någon votering får vi gissa att fikan fick godkänt ändå.

När stämman väl startar tar vi plats i Wallenberghallen som dagen till ära är nästintill fullsatt. Vi ser direkt att det är en hel del bekanta ansikten från förra årets stämma. Precis som senast får medelåldern betraktas som någonstans mellan pensionsåldern och 100 år. Lokalen är en ljus och trevlig lokal med riktigt snygga säten och en trevlig utformning. Det finns dock begränsat med benutrymme för den som har riktigt långa ben och stora skor.

Stämman startar genom att ordförande väljs. Förslaget som lämnas av valberedningen är att sittande ordförande skall agera ordförande även för stämman, någon som tyvärr är vanligt i många svenska bolag. Detta är dock inte att förorda enligt flera av de organisationer som jobbar med styrelsefrågor. Stämman skall granska hur styrelsen skött sig under året och då är det lämpligt att ha en annan ordförande än styrelsens ordförande under stämman. Det är en riktig liten småsak bara och inget att hänga upp sig på men jag kan tycka att börsnoterade bolag borde ha bättre koll på ”best practice” än de verkar ha.

När stämman väl är igång får vi en redovisning över det gångna året från VD Ulf Hedlundh och Ulf är kunnig och informativ som vanligt. En riktigt duktig investerare och VD. Kortfattad information om Svolders år:

 • 31 % substansvärdestillväxt
 • 30 % kurstillväxt (B-aktien)
 • Höjer utdelningen med 18 % till 3,25 kr per aktie
 • 14.887 aktieägare i Svolder (rekordmånga) Svolders investeringsstrategi

Ulf redovisar också Svolders investeringsstategi som innebär att man ska investera i bolag med börsvärde understigande 1,5 miljarder kronor. Det innebär i princip bara samll cap. Svolder avstår dessutom de mindre börserna pga den högre risk som Aktietorget, NGM och First north innebär. I dagsläget finns det ungefär 200 st bolag som passar in i Svolders portfölj. Det ska jämföras med till exempel large/mid cap som endast innehåller 40 st bolag.

Svolders utdelningspolicy

Svolder delar ut den utdelning som bolaget tar in via portföljbolagen minskat med bolagets kostnader. Ulf berättar att utdelning är en viktig del för Svolder och det kommer fortsätta att vara en viktig parameter när de väljer bolag att investera i. Stämman väljer att rösta igenom styrelsens förslag till utdelning om 3,25 kr per aktie. Det är en höjning med 18 %.

Sedan Svolder grundades 1993 har Svolder totalt delat ut 1 miljard till sina aktieägare. Det är inte alls dåligt givet det faktum att Svolder startades med 32o miljoner kr och inga nya pengar har skjutits till.

Sovaindex

Ni som läst våra tidigare inlägg från bolagstämmor vet att vi brukar försöka hålla koll på hur intressant en stämma är utifrån när första deltagare somnar. Förra året tog det 14 minuter innan vi såg första sovande deltagaren. I år är stämman tydligen nästan dubbelt så intressant och det tar 26 minuter innan första personen somnar. Nummer två och tre fäller ihop ögonlocken efter 31 minuter.

Efter Ulfs föredrag kommer det ett antal beslutspunkter. Dels ovan nämnda utdelning samt den split som skall genomföras under december. Beslutet som tas är att styrelsen får mandat att dela aktien i två. Anledningen till spliten är att man anser att Svolders aktie skall kosta omkring 100 kr. Det är en bra nivå för att aktien skall vara attraktiv för aktieägare.

Stämman avslutas med att trotjänaren och storägaren Rolf Lundström tackas av då han lämnar styrelsen. Istället för Rolf tar Rolfs dotter Anna-Maria Lundström Törnblom plats i styrelsen. Anna-Maria har erfarenhet från European servicepartner AB (Wakakuu.com), Göteborgs Auktionsverk AB, Novobis AB samt RCL holding AB.

Segast på stämman

Segast var helt klart Åsa Wesshagen från Aktiespararna som ställer en fråga men lyckas med konststycket att prata så mycket oväsentligheter att själva frågan kommer i skymundan. Frågan handlade om det index som Svolder jämför sig med. Är det ett relevant index eller inte? Ulf Hedlundh svarar att det är det mest jämförbara index de kan hitta.

Bäst på stämman

Det bästa är som vanligt den familjära stämning som råder på Svolders bolagsstämma. Det är en analytiker och ekonomiassistenten som sitter och bockar av alla som kommer till stämman. Extra kul är ju att de känner igen ens namn när man säger vad man heter. Då vet de direkt vart man återfinns på listan. (Kanske beror det på att Aktiepappa faktiskt kvalar in som topp-10 över aktieägare med flest aktier på stämman men de är likväl roligt.)

Även Ulf Hedlundhs föredrag är bara det väl värt besöket. En positiv överraskning är det faktum att det framgår på stämman att Svolder faktiskt är en mer aktiv ägare i portföljbolagen än vi trodde. De visar prov på såväl engagemang som ansvar i exempelvis Bong och Nordic Waterproofing. Mycket glädjande och det är med stor glädje vi fortsätter att vara stolta ägare av aktier i Svolder.

Efter stämman stannar vi kvar och talar med Perfaitment och Ulf Hedlund en bra stund innan det blir dags att sätta sig i bilen för hemfärd. Även hemresan går som en dröm och när vi landar i sängen hemma i Göteborg så är det med ett leende på läpparna vi summerar en riktigt bra dag innan vi somnar.Fler inlägg om Svolder

4 kommentarer:

 1. Kul berättelse! Har aldrig haft möjlighet att gå på en bolagsstämma, bor för långt från Hufvudstaden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns stämmor över hela landet. Resurs håller stämma i Helsingborg, Peab i Båstad, Skistar i Sälen och Wallenstam i Göteborg osv. Det är väldigt lärorikt och ett mycket bra sätt att lära känna sina bolag.

   Radera
 2. Roligt och intressant inlägg Aktiepappa! Det är skönt att du håller koll på Svolder så behöver jag bara gå in här istället för att leta upp all info! ;) Kul med en bra utdelningshöjning, det innebär nån hundring eller två extra till mig vid utdelning och betydligt mer till er!

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när det kommer till Svolder har vi mer eller mindre full täckning ;).

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.