torsdag 20 april 2017

Industrivärden

Investmentbolaget Industrivärden bildades år 1944 av Handelsbanken


Tanken bakom bildningen var att samla aktieinnehaven som banken erhöll och dela ut de till bankens aktieägare efter 1930-talets börskraschen. Det blev en framgångsrik kapitalförvaltningsverksamhet och Industrivärden skapade långsiktigt aktieägarvärde till låg risk och kostnad.

Med tiden har aktieägarna ökat genom ett stort antal allmänna och privata pensionsförvaltare, stiftelser, andra långsiktiga investerare samt ett stort antal småsparare. Tack vare ett lagförslag som skulle begränsa värdepappersinnehav för banker uppstod investmentbolag i Sverige. SEB eller Stockholms Enskilda Bank la vid den tiden sina innehav i Providentia och Investor medan Handelsbanken placerade sina i just Industrivärden. Av de ursprungliga innehaven är Ericsson ett som än i dag finns kvar i industrivärdens portfölj. Under 1950-talet tillkom stora aktieposter i Industrivärden i bolag som SCA, Handelsbanken samt AGA som dock såldes 1999. John Mattson, Gullfiber och Olsson & Rosenlund blev en del av fastighet- och byggsektorn som byggdes upp under 60- och 70-talet, denna koncentrerades under 1980-talet till Skanska. Vid krisen som uppstod under 1990-talet gjorde Industrivärden fina förtjänster genom att köpa i några helägda mindre bolag som sedan avyttrades. Stålföretagen SSAB och Sandvik tog vid den här tiden plats bland innehaven och man sålde av fastighetsinnehaven.

Fram till 2005 har Industrivärden haft ett par helägda bolag men valde då att ändra sin strategi och börsnoterade sitt sista helägda bolag Intutrade och innehaven har sedan dess varit enbart aktier i börsnoterade bolag. Investeringsfilosofin har historiskt sett varit konservativ där bolaget eftersträvat en låg belåning i sina investeringar. Filosofin frångicks 2006-2007 då bolaget valde att låna pengar till en stor ägarposition i AB Volvo. Riskkapitalisten Christer Gardell hotade med sin stora mängd aktier Handelsbankens ägarposition. Industrivärden drabbades hårt under hösten 2007 på grund av att bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris samt den tunga lånebördan för Volvoinnehavet gjorde sig påmint. En nyemission av SSAB kvarstod och det resulterade i en ytterligare ökad skuldsättning och hösten 2008 uppgick den till mer än 30% av aktieinnehavets värde samtidigt som substansvärdet föll kraftigt. I dag är skuldsättningsgraden ca 11 % Och substansvärdet 215 kr.

Industrivärden är med sina 29,7% största ägare i ett av börsens just nu mest intressanta företag; SCA. Industrivärden är för tillfället ett av relativt få investmentbolag på Stockholmsbörsen som faktiskt handlas substansrabatt/investmentrabatt. Det senaste året har intresset för investmentbolag gjort att kurserna för såväl Öresund, Creades, Latour, Lundbergföretagen, Melker Schörling och Svolder rusat mer än deras underliggande innehav och de handlas nu med det man kallar premie.

Industrivärden innehav


Handelsbanken 23%
Sandvik 19%
SCA 19%
Volvo 18%
ICA gruppen 6%
Skanska 6%
Ericsson 5%
SSAB 4%

Bransch: Finans & fastighet
VD: Helena Stjernholm
Börsvärde: 89,2 MDSEK
Antal aktier: 435,2 milj
Aktiekurs: 194,70 kr
Antal ägare hos Avanza: 20 360 st
Direktavkastning: 2,51 %
P/E-tal: Använd inte p/e-tal på investmentbolag! (För den som ändå är nyfiken är p/e 5,53)

Sammandrag från Industrivärdens stämma 2017.
Kanske är ni även intresserade av:
SCA
Investmentbolag
Investor
Investmentrabatt

18 kommentarer:

  1. Intressant läsning med lite historik och inte bara läsa analyser hela dagarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattas! :)

      /Aktieflickvännen

      Radera
  2. Tycker Industrivärden har en riktigt fin mix av bolag som jag gillar. Ericsson och SSAB riskerar dock tynga. Å andra sidan har Investor också Ericsson i sin portfölj.

    Har dem på bevakning men de lever inte upp till mina utdelningsmål och avvaktar därför bättre lägen att ta in dem. Ser dem precis som Investor mer som ett indexliknande komplement på längre sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tig in Industrivärden i somras och har haft 35 % uppgång totalt på dem och då har jag köpt till fler här i år för att öka innehavet. När jag började titta på dem var det mycket pga att de handlades mer rejäl rabatt jämfört med de andra investmentbolagen. Just nu är det intressant det där med SCA. Vi får se vart det tar vägen.

      Radera
  3. Intressant inlägg Aktiepappa!

    Industrivärden är liksom många av de andra svenska investmentbolagen en relativt klok investering. Är själv upp 55 % i detta bolag som den legendariske "Aktiestinsen" lär ha kommenterat som det enda bolag han valt om han var tvungen att välja endast ett bolag på börsen till sin portfölj. Jag tror mycket på deras ambitiösa VD Helene Stjernholm och det ska bli intressant att följa deras kommande år.

    Mvh,

    Atlas Investo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktiestinsen har (hade) min respekt! Bara det kan ju få en att fylla på med fler Industrivärden.

      Snyggt jobbat med 55 %. Du slår mig som bara har 36 % upp.

      Radera
  4. Det är rätt intressant när man hos Avanza kollar på sin branschfördelning. Då har i alla fall jag en allt för stor del i finans & fastighet. På senare tid har jag insett att det faktiskt är så att de flesta investmentbolag tillhör denna sektion, så det blir ju lite missvisande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Viktigt att inte bli för tungt viktad i någon bransch. Brukar fördela så lika som det går!

      /Aktieflickvännen

      Radera
  5. Jag har nyligen klivit in i Industrivärden och ämnar vara långsiktig, kanske t o m livet ut. I bästa fall kan ordf Fredrik Lundberg resp vd Helena Stjernholm bli ett framgångsrikt radarpar under kommande år. Idag har detta bolag haft årsstämma, har någon några kommentarer kring vad som där sades?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tomas, grattis till investeringen i ett riktigt bra bolag. När det kommer till stämman hade jag tyvärr ingen möjlighet att närvara men vad jag förstår så tog stämman inga kontroversiella beslut utan styrelsens förslag klubbades igenom utan problem.

      Det är skönt att vara aktieägare i ett bolag med ledare som Fredrik Lundberg; man vet att de sköter det hela snyggt och därmed kan man som aktieägare slappna av lite.

      Radera
    2. Ja, ska vi döma av historien, är ju inte Fredrik Lundberg, och de människor han affärsmässigt omger sig, med några äventyrare direkt. Vi får hoppas på en lugn och genomtänkt investeringsresa med Industrivärden under kommande år... :-)

      Radera
    3. Ja det är få företagare som jag har sånt förtroende för som Fredde Lundberg. Stabil intill tråkighetens gräns nästan ;).

      Radera
    4. Tråkighet kan ju understundom vara bra, t ex i finansiella sammanhang. En sund tråkighet kan ju åstadkomma att företagare behåller sitt fokus på en vinstgivande, om än tråkig inriktning.
      Vad gäller investerande, kan ju bejakande av tråkighet - som superinvesteraren Peter Lynch ofta framhållit - göra att investerare struntar i den senaste high tech-trenden etc, och istället väljer att leta upp undanskymda och tråkiga bolag, med tråkiga namn, tråkig ledning, tråkig verksamhet, verksamt inom tråkiga branscher. Tråkiga bolag som inte sällan upplevs som alltför tråkiga för att marknaden i stort ska uppmärksamma dem i första taget.
      De tråkiga bolagen kommer dock att uppmärksammas, när de nog många år givit nog stora vinster och nog stor avkastning till sina muntra aktieägare. Då kan den tråkiga investeringsansatsen visa sig ha fungerat rätt bra...

      Radera
    5. När det gäller detta sunt tråkiga investmentbolag, beslutade Industrivärdens på sin nyligen hållna årsstämma bl a följande:

      -Stämman fastställde utdelningen till 5,25 (5,00) kronor per aktie. Avstämningsdag för utdelningen fastställdes till den 11 maj 2017. Utbetalning beräknas ske genom Euroclear Sweden AB den 16 maj 2017.

      - Till styrelseledamöter omvaldes Pär Boman, Christian Caspar, Bengt Kjell, Nina Linander, Fredrik Lundberg, Annika Lundius, Lars Pettersson och Helena Stjernholm. Till styrelseordförande omvaldes Fredrik Lundberg.

      -Stämman beslöt att omvälja PricewaterhouseCoopers AB till revisionsbolag.

      - Stämman biföll styrelsens förslag om ett långsiktigt aktiesparprogram för anställda inom Industrivärdenkoncernen. Aktiesparprogrammet utgör formen för långsiktig rörlig lön och motsvarar det program som antogs av årsstämman 2016.

      Mer information här:
      http://www.industrivarden.se/globalassets/bolagsstamma/2017/svenska/stammokommunike_170509_sve.pdf

      Radera
    6. På ovan nämnda årsstämma höll även vd:n ett anförande som kan ses här:
      http://cloud.magneetto.com/industrivarden/2017_0509_AGM/view

      Radera
    7. Tack för jättebra input Thomas! Jag lånar dina länkar och lägger dem i inlägget så blir de klickbara. Återigen tack för kommentarer och länkar.

      Radera
    8. Var så god, bäste Aktiepappa!

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.