torsdag 20 april 2017

Industrivärden

Investmentbolaget Industrivärden bildades år 1944 av Handelsbanken


Tanken bakom bildningen var att samla aktieinnehaven som banken erhöll och dela ut de till bankens aktieägare efter 1930-talets börskraschen. Det blev en framgångsrik kapitalförvaltningsverksamhet och Industrivärden skapade långsiktigt aktieägarvärde till låg risk och kostnad.

Med tiden har aktieägarna ökat genom ett stort antal allmänna och privata pensionsförvaltare, stiftelser, andra långsiktiga investerare samt ett stort antal småsparare. Tack vare ett lagförslag som skulle begränsa värdepappersinnehav för banker uppstod investmentbolag i Sverige. SEB eller Stockholms Enskilda Bank la vid den tiden sina innehav i Providentia och Investor medan Handelsbanken placerade sina i just Industrivärden. Av de ursprungliga innehaven är Ericsson ett som än i dag finns kvar i industrivärdens portfölj. Under 1950-talet tillkom stora aktieposter i Industrivärden i bolag som SCA, Handelsbanken samt AGA som dock såldes 1999. John Mattson, Gullfiber och Olsson & Rosenlund blev en del av fastighet- och byggsektorn som byggdes upp under 60- och 70-talet, denna koncentrerades under 1980-talet till Skanska. Vid krisen som uppstod under 1990-talet gjorde Industrivärden fina förtjänster genom att köpa i några helägda mindre bolag som sedan avyttrades. Stålföretagen SSAB och Sandvik tog vid den här tiden plats bland innehaven och man sålde av fastighetsinnehaven.

Fram till 2005 har Industrivärden haft ett par helägda bolag men valde då att ändra sin strategi och börsnoterade sitt sista helägda bolag Intutrade och innehaven har sedan dess varit enbart aktier i börsnoterade bolag. Investeringsfilosofin har historiskt sett varit konservativ där bolaget eftersträvat en låg belåning i sina investeringar. Filosofin frångicks 2006-2007 då bolaget valde att låna pengar till en stor ägarposition i AB Volvo. Riskkapitalisten Christer Gardell hotade med sin stora mängd aktier Handelsbankens ägarposition. Industrivärden drabbades hårt under hösten 2007 på grund av att bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris samt den tunga lånebördan för Volvoinnehavet gjorde sig påmint. En nyemission av SSAB kvarstod och det resulterade i en ytterligare ökad skuldsättning och hösten 2008 uppgick den till mer än 30% av aktieinnehavets värde samtidigt som substansvärdet föll kraftigt. I dag är skuldsättningsgraden ca 11 % Och substansvärdet 215 kr.

Industrivärden är med sina 29,7% största ägare i ett av börsens just nu mest intressanta företag; SCA. Industrivärden är för tillfället ett av relativt få investmentbolag på Stockholmsbörsen som faktiskt handlas substansrabatt/investmentrabatt. Det senaste året har intresset för investmentbolag gjort att kurserna för såväl Öresund, Creades, Latour, Lundbergföretagen, Melker Schörling och Svolder rusat mer än deras underliggande innehav och de handlas nu med det man kallar premie.

Aktieportföljens innehav


Handelsbanken 23%
Sandvik 19%
SCA 19%
Volvo 18%
ICA gruppen 6%
Skanska 6%
Ericsson 5%
SSAB 4%

Bransch: Finans & fastighet
VD: Helena Stjernholm
Börsvärde: 89,2 MDSEK
Antal aktier: 435,2 milj
Aktiekurs: 194,70 kr
Antal ägare hos Avanza: 20 360 st
Direktavkastning: 2,51 %
P/E-tal: Använd inte p/e-tal på investmentbolag! (För den som ändå är nyfiken är p/e 5,53)Kanske är ni även intresserade av:
SCA
Investmentbolag
Investor
Investmentrabatt

8 kommentarer:

 1. Intressant läsning med lite historik och inte bara läsa analyser hela dagarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det uppskattas! :)

   /Aktieflickvännen

   Radera
 2. Tycker Industrivärden har en riktigt fin mix av bolag som jag gillar. Ericsson och SSAB riskerar dock tynga. Å andra sidan har Investor också Ericsson i sin portfölj.

  Har dem på bevakning men de lever inte upp till mina utdelningsmål och avvaktar därför bättre lägen att ta in dem. Ser dem precis som Investor mer som ett indexliknande komplement på längre sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tig in Industrivärden i somras och har haft 35 % uppgång totalt på dem och då har jag köpt till fler här i år för att öka innehavet. När jag började titta på dem var det mycket pga att de handlades mer rejäl rabatt jämfört med de andra investmentbolagen. Just nu är det intressant det där med SCA. Vi får se vart det tar vägen.

   Radera
 3. Intressant inlägg Aktiepappa!

  Industrivärden är liksom många av de andra svenska investmentbolagen en relativt klok investering. Är själv upp 55 % i detta bolag som den legendariske "Aktiestinsen" lär ha kommenterat som det enda bolag han valt om han var tvungen att välja endast ett bolag på börsen till sin portfölj. Jag tror mycket på deras ambitiösa VD Helene Stjernholm och det ska bli intressant att följa deras kommande år.

  Mvh,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktiestinsen har (hade) min respekt! Bara det kan ju få en att fylla på med fler Industrivärden.

   Snyggt jobbat med 55 %. Du slår mig som bara har 36 % upp.

   Radera
 4. Det är rätt intressant när man hos Avanza kollar på sin branschfördelning. Då har i alla fall jag en allt för stor del i finans & fastighet. På senare tid har jag insett att det faktiskt är så att de flesta investmentbolag tillhör denna sektion, så det blir ju lite missvisande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Viktigt att inte bli för tungt viktad i någon bransch. Brukar fördela så lika som det går!

   /Aktieflickvännen

   Radera