fredag 2 december 2016

Stena köper Svedbergs - Köpläge i aktien?

1920 startade Holger Svedberg ett företag i Dalstorp strax söder om Ulricehamn. Namnet på företaget tog man efter grundaren själv. Svedbergs.


Tillverkningen bestod i början av mjölkkärl. De bästa som fanns enligt egen utsago. Men så mycket gemensamt med dagens badrumsmöbler hade de inte. Förutom en liten detalj: Plåten. Plåten tillverkades i det egna bleckslageriet. Än idag, nästan hundra år efter grundandet, finns såväl bleck­slageriet som känslan för hantverket kvar.

På 1960-talet tog Holgers söner över och det var först då som man på allvar tog sig in i de svenska badrummen. Man skapade en armatur i plåt som snart blev stilbildande och återfanns i nära på var mans badrum.

Sedan dess har Svedbergs utvecklats till ”badrummens Volvo” enligt alla fastighetsgubbar som jag träffat på. Och då menar jag som Volvo var innan hybrisen slog in och man skulle försöka ta betalt för en BMW eller Audi när man säljer en Volvo. Hur som helst anser många i fastighetsvärlden att Svedbergs leverera bra och prisvärda grejer för badrum.

Aktien introducerades på Stockholmsbörsen den 3 oktober 1997. Introduktionskursen var 16,50 kr per aktie. Introduktionen övertecknades mer än fem gånger. Idag är aktien noterad på Nasdaq OMX Stockholm – Small Cap.

Rent ekonomiskt känns det nästan som om Dalstorp ligger i Småland för företaget är riktigt fint r et ekonomiskt perspektiv. Jag tycker att det känns som Nibe eller Thule eller något annan småländskt välskött bolag.
  2015                   2014                 2013                 2012                  
Nettoomsättning Mkr               447,2                  381,8                 369,8                 400,8         
Rörelseresultat Mkr                   44,0                   47,2                   24,8                   28,3                   
Resultat före skatt Mkr              43,5                   46,9                   23,9                   26,8                   
Årets resultat Mkr                      33,8                   36,4                   17,6                   22,7                 

Siffrorna för 2016 ser inte mycket sämre ut. Svedbergs redovisar ett resultat efter skatt på 9,9 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016 (8,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:47 kronor (0:42). Nettoomsättningen uppgick till 95,2 miljoner kronor (96,5). Resultatet före skatt uppgick till 12,6 miljoner kronor (11,3).

För er som letar utdelning kan jag glädjande nog meddela att Svedbergs har en policy att dela ut 50 % av vinsten efter skatt till sina aktieägare. Enligt Avanza delar de ut 5,27 % på dagens kurs som är 44 kr. Det är inte dåligt.


Ända sedan 1920-talet har familjen Svedberg haft ett starkt grepp om företagen men nu i slutet av november 2016 har Sune Svedberg sålt 25 % av bolaget till Stena och i samband med en extra bolagsstämma gick Sune Svedberg även ur styrelsen efter 54 år i bolaget. Samtidigt klubbades ett beslut att Svedbergs köper konkurrenten Macro När det kommer till Macro vet jag inte mer än det lilla man kan se på deras hemsida och via google skvallrar om att de är ett litet företag med en lite tydligare designimage än vad Svedberg har. Det kan nog bara ett klokt köp även om jag har svårt att utvärdera de ekonomiska bitarna avseende köpet. Helt klart är att Stena inte har lassat upp motsvarande 240 miljoner om de inte tror att de kan utveckla företaget vidare. Detta ihop med bra utdelning och Svedbergs generellt stabila ekonomiska grund gör att jag tror på Svedbergs för framtiden.


4 kommentarer:

 1. Intressant! Jag har ju lika bra koll på detta bolag som på "ei sa päittä" (dvs känner till, har sett namnet/texten massvis med gånger, men ingen riktig koll).

  Baserat på det du skriver verkar det dock vara ett intressant bolag som jag ska be att få ta mig en lite närmare titt på.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har hört om det länge men aldrig ägt aktien och jag kan säga att jag är rätt sugen på att ta in den i protföljen. För övrigt älskar jag "ei sa paittä" ;)

  SvaraRadera
 3. Har dem under bevakning men tveksam till om de klarar att dela ut lika mycket som i år sett till vinst per aktie. Inväntar ett något billigare pris eller tydlighet kring framtida vinster och utdelningar innan jag går in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt. Jag är rädd att Stena vill satsa vinsten i verksamheten istället för att dela ut den. Vilket kanske egentligen är det bästa för företaget i och för sig men jag vill ha utdelning!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.