torsdag 22 december 2016

Kändis via Shareville

Sedan tidernas begynnelse (nåja, sedan ett tiotal år i alla fall) har Aktiepappa haft ett konto på Nordnet. Från början var det en depå i det som på den tiden hette Aktiedirekt. Anledningen till att det blev ett konto just där berodde på att de var de första som erbjöd handel till lågt courtage. Efter ett antal år köptes Aktiedirekt av Nordnet och bytte namn till Nordnetdirekt. Efter ytterligare ett tag bytte de namn igen och gick upp i vanliga Nordnet.

Någon gång under 2015 började det dyka upp reklam på Nordnet för något som hette Shareville. Det visade sig vara någon typ av Facebook för aktieintresserade. Det var jag inte intresserad av och jag skaffade inget konto. Man skulle kunna tro att Nordnet skulle förstå mitt ointresse men nej då. De trodde antagligen att jag missat att Shareville existerade och ökade på mängden reklam. De la för säkerhetsskull upp Sharevillekommentarer på min depåsida så jag kunde se rubriker från privatpersoner precis under de professionella analyser som rörde mina aktier. Detta var något som jag var fullständigt ointresserad av och jag meddelade Nordnet och bad dem ta bort detta men det var tydligen omöjligt. Det skall stå rekommendationer och fullständiga gissningar från anonyma personer på min sida tycker Nordnet.

När jag i ren aggression kollar upp lite mer om Shareville hittar jag ett ”erbjudande” från Aktiespararna som går ut på att de med många följare får betalt av Nordnet. Det känns lite som ett kedjebrev i mina ögon och i detta läge väljer jag att flytta min depå till Avanza. Ivrigt påhejad av Aktieflickvännen som är förespråkare för Avanza. Kvar på Nordnet blir en liten slatt med pengar som jag sparat för att kunna genomföra ett par nyintroduktioner och det är egentligen denna slatt som detta inlägg ska komma att handla om.

För er som inte har koll på Shareville kan jag kort förklara att på Shareville lägger man upp sin portfölj och sen kan andra följa denna portfölj. Det kan göras helt anonymt och man visar sen hur portföljen ser ut i andelar men ingen ser hur mycket pengar man har och det är just här som problemen börjar. Det går nämligen att ha en portfölj med några enstaka hundralappar investerade i förhoppningsbolag. Om något av dessa sen sticker så ser man ut som en ”supertrader” och får Sharevillstjärnor på sin portfölj och man får sannolikt även massa följare. Vissa har till och med blivit riktiga ”kändisar” för att de under några månader kunnat visa upp en rejäl ökning i portföljen. Att de senare har visat upp en total avsaknad av kunnande genom att deras portfölj rasat, verkar inte hindra vissa av dem från att rida på vågen och erbjuda sina tjänster mot betalning.

Mest tycker jag synd om de stackarna som går på det där och går på kurs hos någon som inte har någon adekvat utbildning, dokumenterad kunskap eller dokumenterad långvarig framgång som investerare men alla har vi ett eget val. 

Nu har jag efter en hel del diskussion och fundering bestämt mig för att istället för att tjura på fenomenet Shareville ska jag göra som alla andra och låta min lilla miniportfölj vara kvar på Nordnet och göra som alla andra; köpa förhoppningsbolag och bli en stjärna. Allt i vetenskapligt syfte såklart och jag kommer låta er som följer bloggen se hur det går genom uppdateringar om allt faller väl ut eller om det går åt skogen. Det började rätt så bra med att jag köpte Beowulf mining som stack upp 5,43 % idag. Detta behövs då courtaget på smålistorna är galet dyrt när man köper småposter.


Hur använder ni som läser bloggen Shareville?

13 kommentarer:

  1. Tack för att du uppmärksammar detta och ser verkligen fram emot din kritiska granskning av fenomenet! Hoppas du håller oss som inte är Nordnetkunder uppdaterade om hur det går!

    Är Avanzakund och vet inte mer om Nordnet/Shareville än mina fördomar men reagerade precis som dig med skepsis över Sharevillefenomenet. Ogillar generellt tjänster som bygger på att skapa aktiva användare för annans vinning. Nyfiken dock på hur mycket Nordnet betalar för de mest aktiva profilerna - kan inte röra sig om några större summor.

    Dessutom finns en motsägelse i att följa Sharevilleprofiler. Som du skriver kommer många av de bäst presterande ta risker som är direkt olämpliga för hobbysparare att ta. Även erkänt duktiga profiler som t.ex. Kavastu kan vara svåra att ta rygg på för många småsparare som av olika skäl inte kan vara lika aktiva investerare och fullt ut tillämpa hans mycket kloka strategier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt att just upplägget med att de betalar är antingen gammalt eller väl dolt för jag har inte stött på någon som verkar få betalt. Det går inte heller att hitta någon information om det på Nordnet eller Shareville. Jag hittade bilden på Aktiespararnas hemsida och det är den enda informationen jag har hittat om just betalningen.

      En annan grej som jag stött på med Shareville är en person som skrutit med hur bra det gått när den låg 180 % upp på tre månader. Ytterligare tre månader senare ligger stackaren - 70 %. Samma person alltså. Och jag hoppas inte någon tog rygg på denne...

      Radera
  2. Hej!

    Är lite kluven när det gäller shareville

    Tycker det är genuint kul att följa en del portföljer tex investerarfysikerns, värdepapprets+ några till.
    Om aktiepappa hade sin långsiktiga/ kortsiktiga portfölj där hade jag följt den.

    Sedan skulle ju ett forum också vara trevligt om det är ok stämning..i de få forum som jag deltagit i tycker jag inte det är så. Bättre att kommentera på bloggar ;).

    Finns själv på shareville med mindre delen av mitt kapital med ett seriöst konto , uppenbarligen inte alls så svårt att få 3 stjärnor :).

    Nä det stora problemet att att den ena efter den andra lottsedelsportföljen är det tänkt jag ska inspireras av.. Nej tack!
    Samt för 99,9% av aktiespararna är det dålig "inspiration"- Här tycker jag faktiskt att nordnet borde ta större ansvar för sin kunder. Det är inte enkelt (eller snarare man måste ha väldigt mycket tur) för en medelmåtta att på kort sikt bli rik.

    Som anekdot kan jag meddela att Investor finns i mindre av 1% av shareville portföljerna -säger nog mer om shareville sundhet än om investors sundhet.

    God Jul!

    JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar! Jag tycker som du att det skulle kunna vara kul att följa vissa handlare men det drunknar i de som du kallar "lottsedelsportföljer". Mycket bra ord förresten!

      Även när det gäller Nordnet och deras sätt att ta ansvar är vi överens. Det borde gå att styra upp Shareville så att det blir mer genuint bra för de som läser. Hur vet jag inte men om Nordnet skulle lägga lika mycket tid på att lösa det som de lägger på att marknadsföra siten så borde det vara snart gjort ;).

      God jul JFG.

      Radera
  3. Härligt inlägg Aktiepappa!
    Har själv funderat varför jag egentligen valde Avanza från första början. Tror att det var via Rikatillsammans som jag gjorde det valet :) Vet att degiro har ju gratis aktiehandel upp till 1 miljon, vilket inte hörs fel. Själv hade jag gratis upp till 50 000 tror jag, vilket är helt OK det också.

    Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Kronan. Jag har kollat lite på Degiro men det var något som gjorde att jag valde att avstå dem. Kommer inte ihåg riktigt vad det var mer än att det är krångligt med massa papper och ingen insättningsgaranti. Om någon har bra info om dem får ni gärna delge den här i kommentarsfältet.

      Radera
  4. Jag håller med om att nuvarande Shareville är genuint korkat. Jag förstår Nordnets baktanke med det dock. För detta kommer garanterat göra det enklare att locka nya och okunniga kunder till Nordnet. Jag har själv hört av bekanta som inte kan ngt om aktier i princip, att de tycker Shareville verkar bra. Det är just sådana personer som kommer ta allvarlig ekonomisk skada när de följer andras affärer och sedan lockas till att börja handla hej vilt själva. Det minsta Nordnet bör göra är att markera storleksnivån (i intervall) på en kunds innehav, så att man kan se att det inte är ngn meningslös pytteportfölj med enormt risktagande, eller enorm belåning bakom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är faktiskt riktigt bra förslag. Man skulle även kunna ange en risknivå på portföljerna. Det borde gå att lösa.

      Tack för konstruktiva kommentarer. Kanske borde man föra dessa idéer vidare till Nordnet/Shareville?

      Radera
    2. Får tyvärr erkänna att min far var inne på det spåret och pekade på en portfölj som hade gått upp 160% på 6 månader och undrade om det inte vore en bra ide att kopiera portföljen (bestod av sex eller så bolag kopplade till guld). När jag frågade honom varför han trodde att den skulle fortsätta upp eller om han hade någon insikt alt. åsikt om guld var under- eller övervärderat i allmänhet så blev det plötsligt tyst i luren.

      Radera
    3. Ja man behöver ha en hel del källkritik om man ska kopiera någons sharevilleportfölj. Tyvärr är det de som är okunniga som drabbas.

      Bra att du hjälpte farsan att ställa sig själv de rätta frågorna Jonas!

      Radera
  5. Kul att du uppmärksammat Shareville, jag arbetar på Nordnet och tar med mig feedbacken som ni delar.
    Ville bara klargöra att Nordnet inte betalar de som får många följare på något sätt och det är inte ambitionen heller. Vår vision med Shareville är att skapa en transparent plattform där man kan diskutera investeringar och du hittar RIKTIGA investeringar.
    Det finns många forum idag, men där skrivs det fritt och du har ingen koll på vad avsändaren själv investerar i eller om det är en och samma avsändare under flera alias. På shareville så ser du vad folk investerar i och du kan ej skapa fler alias då ditt konto är kopplat mot ditt personnummer hos Nordnet.
    Sen kan man givetvis diskutera om det då borde visas pengar för att vara ännu mer transparent, men detta skull garanterat avskräcka en hel del. Och fördelen är ju att du kan se hela historiken, så ifall någon lyckats få 180% avkastning senaste 3 månaderna utan någon mer historik så skulle jag personligen bli avskräckt och skulle hellre följa några av de portföljer som har 5+ år historia. (Det brukar dessutom vara de med längre historia som får någorlunda mer följare)

    Det är ena benet med shareville, att få hitta andra investerare och byta ideer och tankar. Det andra benet är att med hjälp av aggregerad data låta investerare göra bättre investeringar tillsammans. Detta är något vi kommer jobbar vidare med väldigt mycket framöver.
    Det finns redan idag öppet vad de 10% bästa investerar i här: https://www.shareville.se/aktier + https://www.shareville.se/fonder
    Kollar du fondlistan så är allt breda fonder till låga avgifter. Kollar du aktielistan så är det en kombo av mindre +stora bolag(väldigt få nystartade förhoppningscase utan intjäning) och du kan dessutom se vad folk nettoköper + nettosäljer senaste månaden.
    Jag säger inte att dessa tjänster är perfekta för alla eller att de är färdigutvecklade, men det är ju definitivt en bra start och vi hoppas kunna göra mkt med detta framöver för att göra oss alla till bättre investerare.

    Ville egentligen inte har mer sägt än lite klargörande om Shareville. Vore absolut kul om ni kollar in och ger det ett försök, men förstår att det inte är för alla.
    Tack för tiden.

    /Alex på Nordnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar och dina förtydliganden Alex. Roligt att du läser bloggen med.

      Kan du förklara det där erbjudandet som jag hittade och som jag har lagt med som bild? Jag hittade den som ett erbjudande på Aktiespararna men har inte sett något om det varken tidigare eller senare. Är det en gammal grej?

      Radera
    2. Jag känner inte till det erbjudandet alls, och vi har inget som heter Shareville Premium. Då Shareville är en öppen plattform utan betalningshinder.

      Det är förmodligen från tiden innan Nordnet köpte Shareville. Då var Shareville en plattform för fiktiva pengar och man kunde prenumerera på andra investerare.

      Så den bilden är helt frånkopplad det som är Shareville idag.

      /Alex

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.