måndag 15 maj 2017

P3 dokumentar är en riktig guldgruva!

Det snackas mycket om olika poddar i dessa tider. 


Onkel Tom har relativt nyligen startat en jättepopulär podd, den starkast lysande stjärnan på podcast-himlen är antagligen #Pratapengar och flera av våra bloggvänner har det senaste länkat till sina favoritpoddar. Själv lyssnar Aktiepappa på extremt många ljudböcker. Allt från rena dokumentärer till traditionella deckare och romaner. Favoriten när det kommer till böcker om ekonomi är Per Anderssons bok Stenbeck

Den rekommenderas varmt. En dag när det inte fanns några fler böcker att lyssna på snubblade jag in på P3 dokumentär och deras radiopoddar. Som motståndare till statlig radio lyssnar varken Aktiepappa eller Aktieflickvännen på deras kanaler. Deras dokumentärer däremot är fruktansvärt intressanta. Det finns dokumentärer om allt från kriminalfall till tragedier och olyckor. Men mest intressant av alla är de dokumentärer som har ekonomisk koppling. De är paketerade ett enkelt format och de är precis lagom långa. Om man sen är mer intresserad av ett område så kan man köpa eller låna en bok om just den aktuella händelsen.

Jag vet inte om ni som läser bloggen kommer ihåg Trustor-affären? Det var i alla fall ett nästan genialiskt brott där man på ett kriminellt sätt köpte Trustor för dess egen kassa. De som låg bakom affären slösade det de kallade för sin ”kommission” på uppseendeväckande sätt med helikoptrar, champagne och plundring av Versacebutiken i Saint-Tropez och de åtalades senare för ekonomisk brottslighet. En av de inblandade var barn till tidigare ägaren av Santa Maria och Mat.se bland annat. Fortfarande är en av de inblandade försvunnen och efterlyst av polis och åklagare. En annan riktigt intressant dokumentär är den om Fermenta och skojaren Refaat El Sayed. Om ni har minsta lilla intresse för ekonomisk och investerarhistoria anser jag att nedanstående lista är en guldgruva. Håll till godo!14 kommentarer:

 1. Dokumentärredaktionerna (P1, P3, P4) är helt klart en av de sista lyssningsvärda resterna av Sveriges Radio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en va de de sista"? det är de sista om du frågar mig.;)

   Radera
  2. Nej, den allra sista är Snedtänkt med Kalle Lind. Han är ett uppslagsverk i meningslöst vetande och bara det är rätt underhållande. Och Ring P1 kan funka för humorn förutsatt att man inte irriterar sig för mycket på programledaren.

   Radera
  3. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han förde sin ex älskare tillbaka, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och Äkta spell caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Tack för tipset, lyssnar sällan på radio men ska göra ett försök nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit i exakt samma situation och faktiskt blivit positivt överraskad av dokumentärerna. Glöm inte att även P1 och P4 har en del bra dokumentärer.

   Radera
 3. Tack för omnämnadet. Kan bara hålla med dig och Micke. Det finns faktiskt en hel del bra på SVT också. Idag är "content" alltså innehållet som gjorde gammelmedierna i princip gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är bra på SVT? Det är ju 50 % tävlande kändisar, 30 % filmer som finns mer lättillgängligt på annat håll, 15 % gamla/ensidiga nyheter och 5 % fotboll (fast det brukar kallas "sport" eftersom världens sportredaktioner tror att det är två ord för samma sak).

   Radera
  2. Tja, nu är ju jag ute på riktigt hal is då TV-program inte riktigt är min grej. Jag känner inte riktigt igen mig dock i din beskrivning. Har du betalat TV-licens?

   Radera
  3. Nej, jag har inte betalt tv-licensen, men det beror främst på att jag inte har någon tv. Så jag har inte heller järnkoll, procentsatserna ovan är en grov uppskattning. Reagerade bara mot "Det finns faktiskt en hel del bra på SVT också", för jag tror faktiskt inte det.

   Radera
  4. Ingen äkta snåljåp betalat TV-licens ;).

   Radera
 4. Kan bara hålla med om dokumentärerna, mycket bra görs där. Sedan har jag en lite annan syn på public service, det är ju just att de inte är kommersiella som gör att de kan producera den här typen av program. Och ska man vara noga så är inte heller SR (eller SVT och UR) statliga bolag utan stiftelser, vilket inte är helt oväsentligt för självständigheten.

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3113&grupp=5119&artikel=6019017

  Till och med Margaret Thatcher insåg public service värde, och valde att varken införa reklam eller privatisera bolaget BBC.

  http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-30622889

  http://www.alternet.org/margaret-thatcher-was-privatization-pioneer-and-story-how-her-agenda-did-nothing-make-life-worse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller för att vare helt korrekt, SR, SVT och UR är bolag som ägs av en stiftelse.

   Radera
  2. Du har givetvis en poäng men skulle man på samma sätt kunna säga att Wallenbergs bolag är icke kommersiella pga att de ägs av en stiftelse? Allt handlar ju om vem som kontrollerar stiftelsen.

   Maggie är ett tungt argument dock. Tack för länkarna.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.