onsdag 16 november 2016

Bolagsstämma Svolder - En roadtripp

Årsstämma eller bolagsstämma är något som alla aktiebolag har en gång om året. Det visade sig för att tag sedan att Aktieflickvännen inte varit på någon bolagsstämma tidigare och så kan vi inte ha det. En äkta aktieflickvän måste såklart ha koll på hur en stämma fungerar. För att välja en stämma gick vi först igenom vilka bolag som vi båda har aktier i och sen tajmade vi våra kalendrar med de bolagens stämmor. Valet föll på Svolder och stämman hålls i Stockholm. Vad passar då bättre än en roadtripp med Aktiepappas vackra bil. Efter att en riktigt god frukost intagits på Bergmans fik i Jönköping fortsätter resan i en rasande fart mot Stockholm. Trots regn och rusk kommer vi fram en bra tid innan utsatt tid och det hinns även med ett besök på Saddle n sabre innan stämman startar. Och tur är det för förtäringen på stämman får inte godkänt.

Svolder är för er som inte vet det ett litet investmentbolag som är en av mina favoriter. Bolaget har endast en handfull anställda och har presterat mycket bra under året och även under tidigare år. Svolder investerar i de små och medelstora bolag på Stockholmsbörsen. Lite rolig info som kom fram på stämman var att endast 9,4 % av det totala börsvärdet återfinns på mid- och smallcap och det är här Svolders marknad finns. De stora bolagen är det många analytiker som jobbar med men de mindre är man lite mer ensam om och då är det lättare att hitta egna guldkorn. Svolder ägnar sig åt vad de kallar ”stockpicking”. De tajmar inte marknaden utan de väljer bra bolag och köper i dem utan att försöka tajma köpet egentligen.

Stämman hålls på IVA Konferenscenter på Grevturegatan i Stockholm. Som alla bolagsstämmor måste man anmäla sin närvaro i förtid och när man anländer så ska man prickas av på en lista. I det här fallet är det ekonomichefen i Svolder som hälsar välkommen och prickar av på listan. Även VD Ulf Hedlundh kommer och hälsar vid dörren på flertalet av aktieägarna. Det känns relativt familjärt och trevligt. I samband med registreringen har Svolder valt att låta tre av sina portföljbolag visa upp sig lite och prata med aktieägarna. Boule Diagnostics, Magnolia bostad och Garo finns representerade och det bjuds på en muffins och kaffe. Efter ett kortare samtal med Boule och Garo tar Aktiepappa och Aktieflickvännen plats i Wallenbergsalen där stämman ska hållas. En mycket trevlig lokal med fåtöljer  istället för biobänkar. Ljus och trevlig lokal.


Stämman startar genom att ordföranden hälsar välkomna och sen följer lite formalia. Inte något särskilt roligt vad det verkar för efter 14 minuter noterar vi den första sovande aktieägaren. Det dröjer inte länge innan nästa trötta aktieägare fäller ihop de blå. Konstigt anser vi båda då det faktiskt är en intressant stämma. Innehållet i stämman går helt och hållet i glada tongångar. Svolderaktien har stigit med 51 % och deras portföljbolag har stigit med 59 % under året. Det är svårt att rikta kritik mot ledningen i det läget. Speciellt sedan småbolagsindes under samma period stigit med 25 % vilket i sig är extremt bra. Året har varit småbolagens och Svolder har gått dubbelt så bra som Carnegies småbolagsindex.

På stämman redovisas tydligt och lagom ingående hur det gått för de bästa men även de sämsta företagen och när det talas om nyintroduktionerna som skett så lyser stoltheten igenom över att Svolder kommit överens med bland annat Serneke om att vara en av tre eller fyra sk ankarinvesterare vid introduktionen. Liknande förtroendeuppdrag fick Svolder vid Garos introduktion och den har som de flesta vet fallit väl ut. Ett annat bolag där Svolder varit med tidigt är Boule, som för övrigt bjöd på godis i form av tablettaskar i anslutning till stämman, som gått extremt bra på börsen den senaste tiden med 113 % uppgång de senaste tre månaderna. Känner ni inte till Boule och är intresserade av att utöka er portfölj med ett intressant medtech-företag så rekommenderar jag att ni tittar till Boule. Bolaget har jobbat med blodanalyser sedan 1950-talet och har sedan dess förfinat och förfinat sin produkt.

Deltagarna i stämman då? Jo som vid de flesta stämmor Aktiepappa besökt så var medelåldern någonstans mellan 70 och 90 och det kunde konstateras att personerna under 40 var lätträknade. Det var 4 tjejer som skulle kunnat tänkas vara under 40 och ungefär lika många killar. Några av de äldre deltagarna såg lite mer originella ut än de andra. Tanten med virkat pannband och stora vinterkängor hänger kvar på näthinnan hos oss båda och om hon någonsin lämnar den kommer det antagligen vara tillfälligt.

En fråga som varit uppe i så väl forum som på diverse bloggar väcktes också på stämmans allmänna frågestund och det handlar om handeln i Svolders A-aktie som i somras handlades i 250 kr medan B-aktien handlades kring 150 kr. Stämman kunde inte få något riktigt svar i vad som hänt och det är oklart om det ens är etiskt riktigt för företaget att svara på den. Det konstaterades att alla som handlar med aktier har ett eget ansvar och där kan man bara instämma.

Efter avslutad stämma med omval av styrelse mm bjöds det på enkel förtäring som bestod av någon form av snittar/sandwich och lättöl vilket inte uppskattades av glutenallergikern som varken kunde äta eller dricka något av det som bjöds.

Hur ska vi då sammanfatta denna utflykt? Kortfattat kan vi ge tre plus och tre minus.


+ ekonomin och utvecklingen i Svolder – världsklass!
+ intrycket från börsens näst bästa VD
+ humorn i de andra deltagarna
- förtäringen
- utdelningen som klubbades (1,75 % är i minsta laget)
- det faktum att styrelsens ordförande även svingade klubban på stämman (inte ”best       practice”)


Sammantaget är dagen en veritabel succé och för er som inte besökt en bolagsstämma är rådet – gör det!!8 kommentarer:

 1. Mycket intressant och en del av mina fördomar befästes. Speciellt med snittåldern. Men det ska inte avskräcka mig från att gå på en stämma så snart här finns en intressant i Skåne.

  Bra skrivit och hoppas du gör fler utflykter och rapporterar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer garanterat fler. Och jag gissar att Peab, Brinova och möjlighetvis Resurs Holding håller stämma i Skåne?

   Radera
 2. Har heller aldrig varit på någon stämma! Det är precis som du säger... Så kan vi inte ha det! Får bli en etapp att bocka av under 2017! ☺ Grymt bra sammanfattat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker verkligen att du ska besöka stämma 2017. Kollade dina innehav och jag har för mig att HM har en trevlig stämma. Skulle även gissa på att Kinnevik är värd ett besök.

   Radera
  2. Ohhhh... ☺ Hade tänkt mig något mindre bolag att börja med! Kan tom tänka mig köpa 1st aktie i något lite bolag som kanske kan bjuda på smörgåstårta! ☺

   Radera
 3. Då rekommenderar jag Concordia Maritime! De var i alla fall förr kända för sina fina bolagsstämmor.

  SvaraRadera
 4. Förtäringen är väl kanske bland det viktigaste på en stämma om man vill fara dit igen :) Har ännu inte varit på någon stämma men är grymt intresserad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Jag kan varmt rekommendera Skistars stämma. Seriös och samtidigt familjär och de bjuder på lunch, fika, lussekatter mm. Dessutom brukar de ha någon sweet deal för skidåkning i samband med stämman.

   http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/skistar-sedan-mycket-unga-ar.html

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.