söndag 14 augusti 2016

Nybliven förälder

Det finns många primära instinkter i samband med att två personer bli föräldrar. Många mammor inreder hemmet och många pappor jobbar mycket. Forskning visar att detta sannolikt beror på uråldriga vanor där det gällde att samla mat till grottan så att den nya familjen skulle överleva.

I mitt fall tog sig detta uttryck i att jag ville ge de nyfödde en bra start i livet ur en ekonomisk synvinkel. Det bästa sättet är dock (enligt mig) inte att strö pengar över ett barn. Dessutom hade vi redan vid denna tid halva huset fullt med leksaker i plast vilka varken skänkte mig eller sonen någon större glädje.

Jag funderade länge och väl och kom fram till att jag skulle försöka skapa ett intresse för aktier hos den lille. Jag skulle fixa aktier till honom och det skulle vara aktier som ett barn kan relatera till. Maximal avkastning skulle inte vara det primära utan det viktigaste är att skapa ett intresse. Vi bor på västkusten så det fick bli aktier i ett av Västsveriges största fastighetsbolag i 1-årspresent.

Tanken var att han skulle kunna se detta bolag, som tapetserar alla sina fastigheter med sin logga, när han går och åker på stan och det fanns faktiskt ytterligare en baktanke med det hela som innebar att han antingen skall kunna sälja dessa aktier den dag han vill köpa en bostad. Alternativt såg jag framför mig hur han skall höra av sig till Wallenstam som 21-åring och förklara att han sedan 20 år är aktieägare hos dem och nu skall han flytta hemifrån och fråga hur de kan hjälpa honom. För maximal effekt skulle denna fråga ställas på bolagstämman som hålls på Wallenstams egen gata Kungsportsavenyen i hjärtat av Göteborg.

Aktierna blev i vilket fall som helst köpta till ett inköpspris på ca 140 kr styck. Året är 2003.
Kort information om Wallenstam:
http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Fastigheter/Wallenstam/

2 kommentarer:

 1. "För maximal effekt skulle denna fråga ställas på bolagstämman som hålls på Wallenstams egen gata Kungsportsavenyen i hjärtat av Göteborg."

  This! Bra val. Antar att du har en rätt hygglig YOC så här 15 år senare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här var en bra investering. Lite väl bra nästan för jag har fått jobba som fan för att kompensera lillebror ;).

   Jag har sålt av Wallenstamaktier för 14.000 kr (som var den ursprungliga investeringen) och tagit tillbaka de pengarna. Kvar finns aktier som efter 3 olika splitter är värda ca 190.000 kr plus utdelningarna. Så ja det har varit rätt okej ;).

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.