torsdag 11 januari 2018

Svolder har stigit med 1000 %

Smygtitt på barnportföljen


De båda "Aktiesönerna" har varsin ISK men också varsin gammaldags aktiedepå. Aktiedepån ligger kvar i deras eget namn och den rör jag inte pga reavinstskatten som kommer uppstå vid en försäljning. Jo jag vet att det finns sätt att sakta avveckla de innehaven utan överdriven skatt men det tar tid.

I veckan läste jag dessutom att sönernas portföljer inte får röras via deras eget inlog längre utan nu måste det vara jag som är inloggad via mitt konto om jag ska göra affärer. Jag förstår att man måste ha regler för att skydda barn men i det här fallet känner jag att det hela gått för långt. 

Nog om det, nu undrar ni säkert hur det gått för de små. Jodå, lillkillen har tre bolag i den portföljen och det har gått ganska bra! Drygt 1000 % upp på Svolder är respekt trots att det är en ganska liten summa som investerats. Nästan 100 % upp på de båda andra är också rätt bra. 


Portföljen består av AstraZeneca, Skistar och Svolder


Svolder-aktierna var faktiskt en dopgåva till grabben från min fd kompanjon och jag råder alla er som ska köpa en doppresent att köpa aktier i present! 


Läs mer om barnens portföljer

Skistar (det perfekta barnbolaget)

4 kommentarer:

 1. Hur är sättet man avvecklar en aktiedepå utan överdriven skatt? En fråga från en novis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100 % av vinsten beskattas medan endast 70 % av eventuella förluster kan dras av. Har man både vinst och förlust samma år kan man dock kvitta dem mot varandra. Därför är det viktigt att stämma av vilka affärer man gjort under året och se om man ska ta hem några förluster för att kvitta vinsterna emot. Sen kan man köpa tillbaka de aktierna igen och därmed få ett lägre anskaffningsvärde. Eller ännu bättre: köpa tillbaka dem i en ISK.

   Radera
 2. Observera att detta gäller bara gamla aktiedepåer. I ISK betalar men ingen skatt på det sättet utan de är ju schablonbeskattade utifrån beloppet på kontot och insättningarna under året.

  SvaraRadera
 3. Finns det nått bra sätt att köpa aktier till någon i present?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.