Har ni läst om hur mycket pension man förlorar på att vara mammaledig? Jag tror det för det här talats mycket om det i dessa genusforskningstider. Det är fortfarande så att föräldraledighet och föräldrapenningen till allra största del tas ut av mamman. Hela 90 % av de föräldrapengar som betalas ut under barnets första två år går till mamman i familjen. Delvis är detta naturligt då mamman mer eller mindre måste vara den som är hemma de första månaderna i och med amning. Och att amning är bra råder det få tvivel om trots att det självklart finns alternativ. Vi som är sparsamma ser dock fler vinster med amning än de uppenbara rent medicinska och känslomässiga vinsterna. Ny amerikansk forskning visar att lång amning ger mindre risk för diabetes typ 2 till exempel. Därmed inte sagt att det är rätt eller motiverat att mamman är hemma 90 % under de två första åren. Här finns det förbättringspotential av flera anledningar. Det är dock en annan diskussionen. Här ska vi fokusera på det ekonomiska.
Pension och föräldrapenning
Den som är hemma med föräldrapenning får endast 80 % av lönen och förlorar därmed en del reda pengar men inte nog med det för hon (det är som sagt 90 % hon och vi utgår därför från att det är "hon" i den här artikeln) förlorar även en hel del i avsättning till pensionen. Men det går att kompensera genom en del planering.
Eftersom själva föräldrapenningen är pensionsgrundande innebär inte den någon jättestor påverkan på mammans pension. Dessutom får mammor födda efter 1988 full pensionsavsättning trots att de är hemma med föräldrapenning. Däremot innebär det faktum att ofta arbetar mamman deltid flera år efter barnets födsel en stor påverkan på hennes pension.
Placera publicerade idag en mycket bra artikel där detta exempel är hämtat ifrån:
"Vi tänker oss att Sara, som tjänar 25 000 kronor per månad när hon jobbar heltid går ner och jobbar 75 procent efter sin mammaledighet. Då tjänar hon istället 18 750 kronor per månad.
Sara förlorar då 1 356 kronor per månad i avsättning till pensionen. En god idé för Sara och hennes partner är att spara motsvarande belopp per månad."
Ett mycket klokt tips tycker jvi Det går även att flytta över en del premiepension från den heltidsarbetande pensionen till den förälder som är hemma. Detta är vad jag förstår ett förhållandevis ovanligt sätt att kompensera för utebliven pension men förkasta inte det för det utan titta på om ni tycker att det kan passa er. Om man väljer att dela på såväl föräldraledighet som eventuellt deltidsarbete under barnets första år vinner man dubbelt; dels knyter man an till sin nya familjemdlem och dels delar man lika på eventuellt inkomst- och pensionsbortfall.
Staten har faktiskt jobbat lite med de här frågorna och det finns något som heter pensionsrätt för barnår och innebär att en extra avsättning till pension görs för den förälder som har lägst lön.
Maximera föräldrapenningen
Det finns även lite tips på hur man kan maximera sin föräldrapenning. Det enklaste och mest uppenbara är att försöka jobba extra så man når upp till taket för den sjukpenninggrundande inkomsten året innan man tar ut föräldrapenning. Går det att komma upp till 37.000 kr per månad så är det bra. Lön över det påverkar inte föräldrapenningen.
Föräldralön
Om din arbetsgivare har kollektivavtal går det att få föräldralön under föräldraledighetens första 180 dagar. Detta innebär att arbetsgivaren betalar ut 10 % av din lön under denna tiden. Vissa arbetsgivare vet inte om detta och därför måste man själv vara aktiv för att kontrollera så man får ut de här pengarna.
Vill ni se hur mycket pengar ni får i föräldrapenning har Försäkringskassan en mycket bra funktion på sin hemsida. Beräkna föräldrapenning.
Vi konstaterar att det är krävs att man är påläst själv för att allt ska bli rätt och det är inte enkelt. Vi sammanfattar våra tips i stolpform och önskar er lycka till med såväl barn, föräldraskap som pension. Och glöm inte att kontakta oss om ni har några frågor kring de ekonomiska bitarna i livets alla skeden.
- Försök maximera föräldrapenningen.
- Den förälder med lägst inkomst får lite extra allmän pension vid föräldraledigt.
- Kontrollera med arbetsgivaren om du har rätt till föräldralön.
- Dela gärna på föräldraledighet och eventuell deltid under småbarnsåren.
- Prata med arbetsgivaren om hur dina avtal ser ut avseende föräldralön och tjänstepension.
- Försök alltid att spara lite pengar varje månad.
Bra inlägg. Mycket att tänka på kring föräldrarledighet. Pratar av erfarenhet. Första barnet var jag och Mamma betalar? hemma varsit år. Vid andra barnet bytte jag arbetsplats och valde då att bara ta en dag i veckan under ett halvår. Ångrar i efterhand att jag var hemma så lite med den minsta. Just att vara hemma med barnen är värt varenda krona jag förlorar i inkomst.
SvaraRaderaSen gäller det såklart att inte förstöra sin framtid (ekonomiskt) för det. Det lider även barnen för.
Roligt att du kommentetar och delar med dig Pappa betalar?
RaderaHela livet är en ständig rad av prioriteringar. Det gäller att skaffa sig så mycket info som möjligt för att kunna navigera rätt. Vi hoppas att våra inlägg kan hjälpa till.
Oerhört krångligt att sätta sig in i. Dessutom verkar det som om många tror att man kan "planera" föräldraledigheten av inkomststrategiska skäl. För oss planerade vi i det så det fungerade med vardagen helt enkelt...
SvaraRaderaJobbar privat som konsult utan kollektivavtal så missar de där 10 %. Surt men inte mycket att göra åt. Frun jobbar åt landstinget och har kollektivavtal, så hon får ut det efter mycket krångel och pappersexercis.
Ja det är inte lätt att sätta sig in i allt och jag tycker fet är lite konstigt att man måste fixa det här själv. Det borde funka per automatik men så fungerar det dess värre inte. Bra att frun får de 10 %-en iaf. Man får vara nöjd med det lilla. ;)
RaderaJag är mammaledig nu och kommer att vara hemma till september 2019, så det blir många månader av förlorad pension MEN mkt tid med min dotter. Vi har räknat ut hur mkt som jag förlorar och kompenserar den delen. Så nu ska jag förvalta dem själv, tror jag sätter in dem i fonder så får dem jobba på själv.
SvaraRaderaDå min sambo inte kommer att vara hemma någon längre period med vår dotter (han är egenföretagare och hans företag tar för mkt stryk isf) kommer han bara att ta strödagar, längre helger. Så har vi verkligen fått planera så att jag inte förlorar min SGI efter hennes 1 årsdag + att jag kommer att gå ner i tid när jag börjat jobba igen och måste ha dagar kvar till skydd av SGI:n då. Så mkt planerande från vår sida. Det är tur att jag gillar excel :)
Du har inget tipps om någon ny IPO? :)
//Emelie
Låter som om ni har koll på läget. Det viktigaste är egentligen att man är medveten och går det bästa man kan utifrån de förutsättningar som finns. Och jag tror att du förvaltar pengarna bättre än en pensionsförsäkring. :)
RaderaI dagsläget vet jag inga IPO:er som ser lockande ut faktiskt men självklart kommer det inlägg i ämnet så snart någon bra IPO dyer upp.
Pensionsåldern kommer nu höjas eftersom förväntad livstid ökar. Kvinnor har i genomsnitt längre livslängd än män. Jag tycker det vore rimligt att kvinnors pensionsålder därför kommer senare än mäns. Den senare pensionsåldern skulle då ge högre belopp och kompensera för längre frånvaro med barn.
SvaraRaderaJag tycker det vore ett steg mot ökad jämlikhet men naturligtvis kommer feministerna sätta stopp för sådan jämlikhet. Det ska bara vara jämlikhet om kvinnor får det bättre.
(sådana här åsikter får man naturligtvis inte ha så jag kommenterar anonymt för att slippa få huset uppeldat :)