fredag 26 januari 2018

Vad är "dödsknark" som vi läser så mycket om?

Investerartrender 2017.2018


Om vi ska sammanfatta 2017 med två fenomen på investeringsmarknaden så blir det Fingerprint för deras nedgång och Bitcoin för deras uppgång. Samma fenomen 2018 verkar vara marijuanaaktier. Det har skrivits spaltmeter om just marijuana under årets första veckor. Claes Hemberg har gått ut och varnat för att det är oetiskt att köpa aktier i de bolagen och Arne Kavasto Tavling snärjde in sig själv i någon konstig debatt kring vad som var etiskt rätt och inte på Twitter. Tydligen var vapen och alkohol bra medan porr var olagligt eller något sådant. Det var svårt för oss att finna logiken i resonemanget där.

Idag hittade vi en artikel med den clickbaitiga rubriken "Allt fler vill investera i dödsknark". Nu ska jag erkänna att jag inte är någon expert på området men är verkligen Marijuana ett dödsknark? Det flukturerar mängder med bilder och artiklar om den totala motsatsen faktiskt.  Washington post skriver om ett av de få påstådda fallen och om man använder google så inser man att det verkar innefinnas många fler artiklar om dödsfall än det aktuella där ett "spädbarn" verkar ha dött. Jag undrar hur sjutton spädbarnet kan ha fått i sig Marijuana?

Hur som helst anser vi att det är upp till var och en att välja vart man investerar sina pengar, inget fel i det. Däremot är det enligt mig felaktigt att kalla marijuana för dödsknark. WHO redovisar tydligt de skadliga effekterna av marijuana och alkohol och vi kan inte låta bli att tänka att den verkliga dödsdrogen är alkohol.Vi äger inga alkohol- eller marijuanaaktier men dömer inte de som väljer att göra det.
14 kommentarer:

 1. Älskar moralpaniken som sprider sig nu efter de första rubrikerna om cannabisruset på börsen :)
  Köpt in mig i denna lukrativa bransch sedan april förra året och har nada problem med detta.
  Har aldrig ens testat någon form av denna drog men ser möjlighet att göra en hacka på den så varför inte?
  Äger dessutom aktier i 5st alkoholbolag, mcdonalds, philip morris så att stödja mänsklighetens laster är min grej.
  Vapen, där drar jag dock min gräns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du resonerar och vi lägger egentligen inga värderingar i hur folk investerar. Anledningen till att vi inte investerar i varken alkohol eller andra droger är mer en slump faktiskt och inget aktivt etiskt val.

   Radera
 2. Alla droger utan undantag är dödliga. Mycket dumt inlägg på en annars välskriven blogg.
  Skärpning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar och jag antar att du även menar alkohol då som är den enskilt mest dödliga drogen av dem alla? Sen kan man resonera vidare och de mesta vi har omkring oss är dödligt. Livet i sig leder per automatik till döden...

   Hur som helst så har det inte varit vår avsikt att ta ställning för eller emot droger i det här inlägget. Kanske tolkades det så men det var inte vår avsikt. Vi använder inga droger själva utan något glas bubbel några enstaka gånger per år så vi är i princip helt drogfria.

   Radera
 3. "Arne Kavasto Tavling snärjde in sig själv i någon konstig debatt kring vad som var etiskt rätt och inte på Twitter. Tydligen var vapen och alkohol bra medan porr var olagligt eller något sådant. Det var svårt för oss att finna logiken i resonemanget där."

  Kan inte låta bli att salutera dig för denna fina paragraf.

  SvaraRadera
 4. Känner du någon som knarkat ned sig, eller har du sett det i konkreta verkligheten? Det är naturligtvis var och ens val ifall man vill medverka till sådant, för att själv vinna några sketna kronor på att ngn annan förstör sitt liv och sin hjärna.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har känt både de som dricker alkohol och de som röker cannabis. Skulle påstå att det varit högre procentdel av alkoholbrukarna vars bruk haft negativ inverkan på deras liv. Det har förekommit hos vissa av cannabisrökarna också, men de har ju rökt ändå (och MYCKET) trots att det varit olagligt. Vid legalisering skulle vi åtminstone slippa all kriminalitet kring det. De som är rädda för att deras små telningar plötsligt kommer börja röka cannabis om det legaliseras tror jag har lågt självförtroende som föräldrar. Antingen röker de redan och har visst samröre med kriminella kretsar, eller så har ni lyckats med eran uppfostran.

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar och ja, jag har personer i min närhet som både missbrukat och missbrukar olika sorters droger, främst alkohol dock då jag valt att inte hålla så tät kontakt med mina gamla kompisar som fastnat i drogsvängen. Bland annat gick en av minna allra närmsta vänner ner sig i droger fullständigt för ett 10-tal år sedan och jag och hans morsa försökte rädda hans vardag/bostad mm medan han ägnade sig åt rökheroin.

   Jag är som sagt motståndare till droger generellt men jag tycker att man ska kalla saker för det de är och man ska inte sätta sig på så höga hästar och döma andra utifrån vad de investerar i.

   Radera
  3. Känner ni någon som skadats allvarligt under bilkörning?

   Radera
 5. Moralpaniken sprider sig som sagt. Jag förespråkar inte drogen över huvud taget men läs på vad som gäller inför legaliseringen innan uppläxningen.
  Läs på och läs på ocj jag pratar inte om Aftonbladet eller Expressen utan om Tysklands sjukvård och Danmarks. Detta är en marknad som.är större än att röka sig fördärvad...... Testa att läsa bortom svenska kvällspressen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Jag har absolut inte förespråkat droger heller, hoppas läsarna förstår det.

   Tyvärr tror allt för många svenskar på myten som svenska journalister sprider: att vi i Sverige alltid har rätt och att vårt sätt att leva är det rätta och alla andra (de som tycker och lever annorlunda än vi) har fel.

   Det finns en värld där ute och ibland har vi något att lära av världen. :)

   Radera
 6. Dagens sanning - svensk dagligmedia suger. Och tack för intressant inlägg, det är alltid uppfriskande med diskussion om ngt som berör folk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden! Roligt att du uppskattar inlägget.

   Ja det är alltid intressant med diskussion och alla är välkomna att diskutera här på Aktiepappa.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.