onsdag 28 december 2016

Avanza vs Nordnet

Som alla vet finns det två giganter bland nätmäklarna i Sverige; Avanza och Nordnet

Dessa båda nätmäklare delar småspararna likt Ericsson och Nokia gjorde på 1990-talet eller om man hellre vill jämför med PC eller Apple när det kommer till datorer. Avanza utger sig vara ”Sveriges största nätmäklare” och ”mer till dig, mindre till banken” medan Nordnet utger sig för att “bli förstahandsvalet för investeringar och sparande. Vi är övertygade om att genom att vara en transparent bank och genom att göra allt för att ha nöjda kunder kommer vi ta oss dit.” Jag måste tillstå att Nordnet har en mer smakfull presentation på det sättet.

Det är flera bloggare som tidigare bloggat om detta ämne men vi känner ändå att vi vill gå igenom dem båda för att under arbetet med inlägget skapa oss en tydligare bild av skillnaderna mellan de båda bankerna.

Avanza
2001 grundades nuvarande Avanza genom att HQ.se Aktiespar förvärvar nätmäklaren Avanza. Som namnet antyder är det Hagströmer & Qviberg som lagt grunden för företaget. Avanza själva hävdar att företaget bildades redan 1997 men då hade det en helt annan form. Tillstånd att bedriva bankrörelse erhölls i december 2005. Idag är Avanza noterat på Stockholmsbörsen och storägare är fortfarande Creades AB (avknoppning från HQ/Öresund) och Sven Hagströmer med ca 10 % vardera av bolaget. VD för Avanza är Johan Prom och ordförande är Sven Hagströmer.

En stor del i aktiehandel rör courtaget och som ni ser nedan är dessa avgifter väldigt lika mellan de båda företagen. Avanzas courtageklasser: 

Start, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 0 kr
Valbar om du har under 50 000 kr*

Mini, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0,25 %
Lägsta courtage 1 kr
Passar affärer under 15 600 kr

Small, Om du gör medelsmå affärer
Rörligt courtage 0,15 %
Lägsta courtage 39 kr
Passar affärer mellan 15 600 - 46 000 kr

Medium, För dig som gör lite större affärer
Rörligt courtage 0,069 %
Lägsta courtage 69 kr
Passar affärer mellan 46 000 - 143 500 kr

Fast Pris, Om du vill ha samma pris jämt
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 99 kr
Passar affärer över 143 500 kr
Nordnet
Nordnet grundades 1996 som en av de första nätmäklarna i Norden. De noterades på Stockholmsbörsen 2000 och fick sin banklicens 2002. Nordnet har köpt och fusionerats med bland annat företagen Teletrade och Aktiedirekt. Grundare och storägare i Nordnet är familjen Dinkelspiel via företaget Öhman J:or. Öhman kontrollerade i oktober 2016 när dela bud på resterande aktier i Nordnet. I dagsläget är det oklart hur många aktier de äger men vi kan anta att det är mer än de 67 % som de ägde när budet lades. Kom igång
Courtage Sverige 0%
Minst 0 kr
Övriga Norden 0,25%
Minst 1 kr
Du som just börjat spara handlar kostnadsfritt på Stockholmsbörsen.

Mini
Courtage Norden 0,25%
Minst 1 kr
Utanför Norden 0,25%
Minst 9 kr
För dig som köper/säljer aktier för upp till 15 600 kr per order.

Liten
Courtage Norden 0,15%
Minst 39 kr
Utanför Norden 0,15%
Minst 49 kr
För dig som köper/säljer aktier för 15 600 – 46 000 kr per order.

Mellan
Courtage Norden 0,069%
Minst 69 kr
Utanför Norden 0,089%
Minst 69 kr
För dig som köper/säljer aktier för 46 000 – 143 478 kr per order.

Fast
Courtage Norden 99 kr
Utanför Norden 0,079%
Minst 99 kr
För dig som köper/säljer aktier för mer än 143 478 kr per order.

* För de mindre handelsplatserna Aktietorget, NGM nya marknader och First North gäller delvis andra courtageregler.

Som ni kan se ovan är de båda bankerna förvillande lika i sitt utbud. Man kan nästan tro att de båda företagen sneglat på varandras prissättning (observera ironin) när de satt sina priser. Den enda skillnaden vi kan hitta är egentligen köp av aktier i Finland där det verkar skilja ca 8 kr i minimiarvode till Nordnetkundernas fördel.


Låna pengar

Båda bankerna erbjuder sina kunder lån mot säkerhet i kundens värdepapper samt i dess bostad.
Avanza erbjuder 1,75 % i ränta på sitt ”superlån”. Avanza har även ”superbolånet” med 0,79  % ränta för sina private bankingkunder.

Nordnet erbjuder lite billigare ränta på sitt ”knockoutlån” där man likt Avanzas superlån använder portföljen som säkerhet och lånar till 0,99 % eller 2,49 `% ränta. En relativt avanserad formel avgör vilken ränta man betalar och det kan bli en jobbig överraskning om man lånar till 0,99 % men sen gör förändringar i portföljen så att den inte längre uppfyller kraven och då höjs räntan till 2,49 %. Lite varning där alltså. När det gäller Nordnets bolån för private bankingkunder så erbjuder de lån från 0,79 %.  För att uppnå den måste man ha ett rejält kapital samlat hos Nordnet. Närmare bestämt 5 miljoner i samlat kapital.

Vidare har Nordnet en tjänst som heter Shareville. Vissa anser att detta är en utmärkt tjänst och vissa tycker att det är en tjänst som världen kunde klarat sig utan. Vi har skrivit lite om Shareville tidigare här på bloggen. 

När det kommer till de både företagens appar är de nästan svåra att jämföra då Nordnets app är i princip obrukbar medan Avanzas app är desto bättre. Det är svårt eller i alla fall krångligt att se orderdjupet på Nordnets app och det går knappt att hitta sina aktuella köp- och säljorder i den. Det lustiga i sammanhanget är att Nordnet i detta nu jobbar för fullt med att lansera en ny hemsida. Detta i ett läge då det mobila surfandet blir allt viktigare. Kanske borde man lägga fokus på appen istället? Samma resonemang gäller även Shareville. Istället för att bygga Shareville och marknadsföra Shareville så stenhårt kunde man kanske lägga den tiden och de pengarna på att utveckla sin egentliga produkt istället?


Sammantaget kan vi helt enkelt konstatera att de känslomässiga jämförelser vi gjorde mellan PC och Apple i början av inlägget verkar vara korrekt. Vissa tycker helt enkelt att Avanzas stil och gränssnitt ser snyggare ut och gillar dem bättre medan andra tycker samma om Nordnet. Eftersom jag själv har mer positiva erfarenheter av Avanza och deras kundtjänst samt att deras app enligt mig är mycket bättre väljer jag att vara kund där även om jag har kvar ett litet konto även i Nordnet. Aktieflickvännen har sedan många år varit kund i Avanza och kommer fortsätta vara det i överskådlig framtid. Andra bloggar/sidor som jämfört Nordnet och Avanza
KonsumentIQ Avanza vs Nordnet 2018 - Vilken marknadsplats är bäst för aktiehandel?


34 kommentarer:

 1. Jag har konto hos båda men har i princip bara lite Novo Nordisk hos nordnet. Jag har hela kapitalet hos avanza eftersom allt känns enklare och tydligare där. Antingen är nordnets hemsida och app ett skämt (lite överdrivet) eller så är jag riktigt trög. Hos avanza flyter allt på smidigt och appen blir bara bättre och bättre, man behöver egentligen bara logga in på hemsidan för att föra över pengar, resten kan man sköta via appen.

  Det ska mycket till att jag lämnar avanza. Jag förstår inte riktogt varför nordnet krånglat till allt så mycket.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med till 100%.

   Att Nordnet ger möjlighet till gratis månadssvarande i ETFer är dock en trevlig service Avanza verkar sakna.

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Jag har hos bägge. Men favoriten är Avanza. Smidigare startsida och modernare. På nordnet råkade jag av misstag stäng av Sharevighet, ,undrade efter en vecka varför de började ta courtage men de förklarade att de hade med det att göra. Gillar hos avanza om man är på deras sida och inte har några pengar där för aktieköppen så han man göra direktinsättning för en snabb affär det kanan inte hos nordnet. Bägge har trevlig och snabb telefonsupport

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du har goda erfarenheter av Nordnets kundtjänst. Jag har lite andra erfarenheter där faktiskt men antagligen hade jag bara otur. Eller så var jag en dålig kund. ;)

   Radera
 3. Jag som så många andra har både Nordnet och Avanza men i mina ögon så vinner Avanzaz grafiska upplägg och utseende samt användarvänligt (speciellt för nybörjare). En detalj som du inte nämde var att Nordnet slår Avanza när det gäller fritt courtage för belopp upp till 80.000:- Avanza har bara 50.000:-

  Du har en trevlig bloggsida du har och dessutom tar du orfta upp intressanta ämnen. // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtydligandet Nicke. Och för berömmet av bloggen. Det glädjer oss att höra!

   Radera
 4. Jag använder enbart Avanza för att det känns omständigt med två aktörer. Hur gör ni som har båda? Handlar ni samma aktie i båda depåerna beroende på var likviderna finns? Det är detta jag drar mig för eftersom det känns som jag tappar översikten och tar längre tid om jag vill kliva ur ett papper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett litet konto i Nordnet som jag bara använder vid nyintroduktioner. Det finns inga stora summor på det kontot.

   Radera
 5. Jag har konto hos båda men använder bara Nordnet för att teckna börsintroduktioner. Prismässigt är det ingen större skillnad och Nordnet är ljusår efter Avanza rent tekniskt. Så IPO spekulationer gör jag även via Nordnet men annars ser jag ingen större poäng med att använda Nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi jobbar på samma sätt med det där verkar det som. Fast den mest omtalade IPO:n missade jag trots att jag tecknade via Nordnet. Volati!

   Radera
 6. Jag är endast kund hos Avanza och nöjd med det. Har dock funderat på att öppna Nordnetkonto eftersom de till skillnad från Avanza erbjuder internethandel i tyska aktier samt för att dra nytta av öppningserbjudandet om courtagefri handel till lite korta swingtradingvinster. Shareville gillar jag inte och tycker i övrigt mest att det blir besvärligt att hålla koll på två depåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, två depåer är lite bökigt faktiskt. Det blir lätt att man prioriterar den ena och som vi alla vet så är tiden alltid knapp och då blir den ena depån bara liggande och det kan vara mer kostsamt än vad man sparar in på courtage på Nordnet-depån. :/

   Radera
 7. Använder Avanza för egen del och Nordnet för barnspar pga gratis courtage till 80k. Hade det inte funnits hade jag aldrig använt Nordnet.
  Deras hemsida är riktigt rörig och deras app är bortom all kritik. Den är så värdelös att jag t om bävar för att köpa enstaka aktier till dottern.
  Att det inte finns direktininsättning är också ett gigantiskt minus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det inte direktinsättning på Nordnet?

   Radera
 8. Hej! Har båda , tycker nästan allt är bättre på avanza, dock om man någon gång skulle komma på tanken att belåna sin portfölj eller av någon anledning ha ont om cash så är nordnet mycket bättre. I avanza är man ju tvungen att använda belåningen till just att investera i kontot man belånat men Norndet inte alls har denna begränsning (vilket kan vara ganska viktigt om man som jag har en stor "föreISKdepå").
  I korthet använd Avanza för info, Nordnet för investering.

  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ibland ett aber med de dör föreISKdepåerna. Jag har just landsatt ett projekt för att flytta över aktier skattefritt till ISK. Lär ta ett tag men det kommer gå ;).

   Radera
  2. Vad är föreiskdepå?
   Och hur går det med ditt skattefria projekt?

   Radera
 9. Har båda men Tycker avanza är mycket bra och tydlig att hitta allt vad man funderar på ,kollar mest avanza och nordnet app är ett skämt jämför med avanza , hoppas på nordnet de modernisera den till bättre nivå annars förlorar mot avz.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det finns poänger att ha bägge nätmäklarna men jag kan förstå de som vill ha allt på ett ställe.

  Min senaste jämförelse tror jag gäller än.

  Några andra skillnader som jag kommer på direkt från minnet:

  Avanza har kurslarm på allt, Nordnet endast på nordiska aktier

  NN kurslarm är "tills utlöst" medans AVAs har ett slutdatum dessutom

  När man köper utländska aktier så får man valutakurs vid köptillfället hos NN medans hos AVA blir det kl. 22 oavsett när man köpte vad jag förstår det.

  AVA har grafiskt stöd för utdelningar på ett konto vilket NN saknar helt.

  Hos NN får man sannolikt tillbaka all källskatt i en KF medans man hos AVA endast fick 92% senast enligt Hernhag.

  På Shareville kan man jämföra depåutveckling mot en godtycklig fond (denna feature finns i AVA backlogg) eller någon annans Shareville-depå

  En intern överföring mellan depåer går på sekunder hos NN, AVA? (tog en halv dag för några år sedan när jag provade sist)

  Hos AVA kan du få aggregerad utveckling för alla depåer men detta saknas helt hos NN.

  Tycks vara ngt större chans att få tilldelning vid IPO hos NN jmf AVA

  Nåväl, jag tycker det inte är så svårt/jobbigt att logga in på två sajter och apparna använder jag sällan. Håller med om att AVA ligger före i teknik men tror NN har ngt mindre strul sett över en längre tidsperiod. För den som är aktiv i sin handel är det fördel AVA då NN saknar gratis realtid via push men för oss som är mera av typen köp sällan/buy-n-hold, så spelar en sån feature mindre roll tycker jag.

  Om man som jag gillar utländska utdelningsaktier i kombination med hävstång så är det fördel NN tycker jag tack vara KO-lånet, källskattshantering samt i liten mån valutaväxling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtydligande och fördjupningar Stefan. Det är alltid bra med input från fler håll och jag håller mig inom Sverige så jag kan lätt missa vissa detaljer angående utländska investeringar.

   Då är det bra med kunniga bloggvänner som kompletterar.

   Radera
 11. Jag är helnöjd kund hos Avanza och brukar rekommendera dem samtidigt som jag också berättar om att Nordnet är ett mycket gott alternativ även det. För egen del är courtaget en stor faktor men även kundservice och funktionalitet på hemsida samt mobilapp.

  Stefan Thelenius: Angående intern överföring så har jag gjort massvis med sådana hos Avanza och alla dessa har gått smidigt men det för att det ska ske direkt gäller "Överföring mellan egna konton sker direkt kl 08.30 - 17.30 på vardagar."

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har inte heller upplevt problem med överföringar hos Avanza. Däremot är appen ibland inte
   Funktionell. Det har hänt några gånger i år faktiskt. Och eftersom jag inte använder Nordnet lika frekvent kan jag inte svara på om de problemen finns även där.

   Radera
 12. Har båda men gillar Avanza bäst. Nackdel Avanza hittar betydligt mindre antal aktier i sökrutan. Går ej att jämföra sin portfölj med godtycklig fond.Dyrare lån om man har belåning på portfölj. Nackdel NN sharville fy och man måste ha den för att handla i curage class start DÅLIGT. Krånglig hemsida. App katastrofdålig.Ej direktöverföring av pengar. Ps. båda kundtjänster undebara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Ja allt tenderar att ha för- och nackdelar. Det blir tydligt att så även är fallet med våra kära nätmäklare.

   Jag vet att anställda på Nordnet har läst här på bloggen ibland. Om ni gör det igen Nordnet så har ni här ovan lite konkreta tips på förbättringar.

   Radera
 13. Nybörjare när det gäller aktier och blev kund i Avanza efter att blivit tipsad av en nära vän. Tycker det är väldigt smidigt med direktöverföring, och att designen är väldigt bra och tydlig.
  Efter att läst bland kommentarerna här så blev jag förvånad över att NN inte har en fungerande app. Trodde det var en självklarhet då många vill använda telefonen för snabba aktieaffärer. Förstår tanken med NN Shareville men personligen sätter större värde av en fungerande och bra app. Personlig erfarenhet av Avanzas kundtjänst har jag inte varit i kontakt men det kommer väl tids nog.

  Tack för ett bra blogg! btw. Aktiepappa du har mejl från mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja vi sköter själva alla affärer via mobilerna, så det är lite förvånande faktiskt!

   Tack för din fina åsikt! Vi skall kika på det!

   /Aktieflickvännen

   Radera
 14. Jag har oxå alltid haft Avanza men har nu även öppnat ett konto på NN för att kunna prova AutoStock. Grymt roligt, farligt beroendeframkallande. Va jag vet har inte Avanza något motsvarande.

  SvaraRadera
 15. har gått över mer och mer på nordea då de är betydligt billigare på first north, nordiska och övriga utländska marknader, har lite kvar på nordnet vanliga svenska aktier på stockolmsbörsen då jag har kom igång, varje krona räknas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när vi skrev inlägget hade inte Nordea ändrat sina courtage. Därför kom de inte med i jämförelsen och nu blir det för stort jobb att ändra inlägget. Det får komma med nästa gång vi gör en jämförelse. Men tack för uppdateringen.

   Radera
 16. Ett tips är att även ta med DEGIRO i nästa jämförelse.

  SvaraRadera
 17. Tack för en suverän blogg. Många relevanta ämnen behandlas på ett seriöst sätt. Har både NN och Aza och håller med PM det mesta. Tror dock att NN kommer att få ordning på siten och appen så småningom. Annars flyttar nog många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omdömet, roligt att du uppskattar det vi skriver! Alltid roligt att få feedback!

   Ja de har fortfarande lite att arbeta med där!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.