lördag 6 januari 2018

Köper ni grisen i säcken?

Är framgången äkta?

Vad kan man förvänta sig när man köper en investeringstjänst?


På Twitter snubblade vi över en diskussion rörande huruvida personer som säljer investeringsråd redovisar sina affärer och sin framgång till kunderna eller om de inte gör det. Det är vår uppfattning att de flesta faktiskt inte redovisar hur framgångsrika de är men ändå ska de sälja kurser, nyhetsbrev och annat till personer som drömmer om att lyckas på börsen. Det värsta är att folk går på det och lovordar personer som i själva verket bara verkar backtracka och hela tiden skryter om att de ”klev av just innan raset” för att sedan berätta att du köpte ”just innan den senaste uppgången”. Vi ställer oss frågan om vissa personer inte tänker något alls innan de väljer att köpa en kurs eller innan de förklarar någon för superstar?

Någon tyckte att om inte personen i fråga kan redovisa sina affärer de senaste två åren så borde man absolut inte lita på dem och än mindre köpa deras tjänster. Något som slår oss är jämförelsen med aktiefonder som måste redovisa exakt hur de presterat under tidigare år. Det känns inte orimligt att ställa även detta krav på de experter som säljer finansiella tjänster av det här slaget. Kanske borde Finansinspektionen kolla på detta istället för att jaga så kallade "enpetare" på börsen? Den som inte har något att dölja behöver såklart inte oroa sig.


Vi avslutar inlägget med ett råd till alla er som funderar på att gå en svindyr kurs eller köpa ett överprissatt nyhetsbrev: be att få se track reckord från föreläsaren innan ni betalar. Vill de inte visa sin portfölj eller sina trades bör ni dra öronen åt er. Var helt enkelt kritiska och lita inte blint på vad folk skriver på Facebook eller vad de säger om sig själva!


Läs mer i ämnet


9 kommentarer:

 1. Egentligen vanligt bondförnuft men ändå bra att bondfångeriet uppmärksammas.
  Väldigt få personer slår börsen över tid och de som gör det behöver inte sälja kurser och nyhetsbrev.
  All info som behövs är tillgänglig gratis. Det är bara att läsa, fundera och agera.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Griphook och tack för kommetnar. Jag håller med, det är sunt förnuft men vissa personer verkar tappa allt sunt förnuft när de ser snabba och enkla pengar inom räckhåll. Om de då dessutom hör/ser andra som blint lovordar den där investeraren eller utbildaren så verkar de ha ännu svårare att använda sitt sunda förnuft.

   Vi får hoppas att några av dem läser detta inlägg och att vi därigenom kan hjälpa dem att göra klokare val.

   Radera
 2. Hej Aktiepappa.

  Det finns alltid experter av olika slag. Att slå börsen ett enstaka år kan många göra med lite tur. På lång sikt kan det bli svårare. Kan bara se på mig själv. Första året med bloggen gick riktigt bra och jag lyckades slå index ganska rejält. 2017 räckte det med att Hennes & Mauritz gick som det gick för att hela året resultat skulle bli mediokert. Hade inte mina andra innehav presterat bra samt ett bra nysparande hade jag legat på minus 2017. Tack och lov har jag ju även en del indexfonder som gick bra. Sparandet går iallafall åt rätt håll och det är det viktigaste. Men jag kommer ha stor uppsikt gällande min portfölj under 2018. Skulle portföljen underprestera är jag inte helt omöjlig till mer index investeringar framöver. Jag tycker dock indexinvesteringar är så tråkigt som det kan bli så det är inget jag vill sträva efter.

  Önskar dig lycka till med dina investeringar under 2018 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis. Tack för din kommentar och vi önskar såklart det samma till dig!

   Radera
 3. Svar
  1. Även jag läser Kavastu mellan raderna :)

   Radera
  2. Haha, ni känner väl till Hermann Rorschach och hans forskning på hur människor tolkar information och bilder? Man ser det man själv tänker på ;).

   Seriöst så menar jag rent generellt och det som utlöste inlägget var faktiskt en helt annan person. Avsikten med detta inlägg är inte att peka ut någon utan det handlar snarare om en företeelse än någon person.

   Radera
 4. Det du säger stämmer, mycket av det som finns är rent skräp. Speciellt om det är fråga om korta kurser på 1-3 dagar, eller liknande (fullkomligt meningslöst). Samtidigt har jag själv haft tillgång till en god mentor en gång i tiden. Och jag lärde mig oerhört mycket, även i termer av personlig utveckling. Så, man ska absolut inte såga allt. och få är därefter beredda att lägga ned allt det arbete som krävs för framgång med aktier. För framgången kommer inte av sig självt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Många tror att någon sitter på en magiskt formula som kommer göra dem rika och då betalar de gärna några tusen för det. De köper (eller jagar) en dröm helt enkelt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.