fredag 4 augusti 2017

Pyramidspel

Någon av dina vänner berättar för dig om ett unikt tillfälle att tjäna lite extra pengar. Kanske möjligheten även är förknippad med en möjlighet att göra gott samtidigt? Din vän berättar om hur bra du kommer må om du äter det preparat som ska säljas och hur lätt det är att sälja så bra grejer. Om man dessutom är riktigt duktig kan detta extraknäck lätt omvandlas till ett jobb som ger en heltidslön utan att man ens behöver jobba heltid.


Låter det för bra för att vara sant? – Då är det antagligen det och din vän försöker medvetet eller omedvetet att dra in dig i ett pyramidspel/pyramidnätverk. Din vän har börjat resan mot att förstöra er vänskap. Det finns många exempel på vänskap som avslutats på detta sätt. 

Vissa väljer att kalla fenomenet pyramidspel för MLM-marknadsföring men gör inga misstag: med några få undantag är det samma sak. Även det som kallas Ponzibedrägerier är en typ av pyramidnätverk även om dessa är mer direkt kopplade till finansmarknaden. För att reda ut de tre begreppen finns det länkar nedan:
För enkelhetens skull har vi valt att klumpa ihop ovanstående begrepp och kalla dem alla för pyramidspel i inlägget. Rätt eller fel kan diskuteras (ge gärna era synpunkter i kommentarsfältet)
Per definition är ett pyramidspel en företags idé som bygger på att pengar betalas ut till de i toppen av pyramiden från de som finns längre ner i hierarkin snarare än att man tjänar pengar på att varor verkligen säljs.

Herbalife

Ett av vår tids mest aktuella pyramidnätverk är Herbalife. Detta företag har som affärsidé att rekrytera nya medlemmar snarare än att sälja produkter till sina kunder. Det finurliga med Herbalife är att alla deras säljare eller distributörer som säljarna kallas, köper ett startpaket av Herbalife och därefter säljer de dessa produkter till nya kunder. Problemet är att deras produkter är väldigt dyra och många produkter blir aldrig sålda utan hamnar i garaget hemma hos säljarna/distributörerna. Herbalife marknadsför möjligheten för distributörerna att rekrytera nya distributörer som säljer för dem som i sin tur ska rekrytera nya distributörer. Dock har denna tänkta exponentiella ökning en broms. Efter ett visst antal steg skulle alla personer i världen behöva vara distributörer för att det ska gå runt vilket i sig bevisar att fenomenet är en total bluff. Det är alltså endast de i toppen av pyramiden som kan tjäna pengar på detta i det långa loppet.

Herbalife är börsnoterat och har gått bra på NYSE den senaste tiden. Tydligen är det lönsamt med pyramidspel. Har ni inte sett dokumentären om Herbalife så rekommenderas den varmt. 

Ivar Kreuger

Om vi går tillbaka i tiden så hittar vi ett världsomspännande pyramidspel i Kreugers tändsticksföretag. Företaget lånade upp pengar för att kunna dela ut höga utdelningar till sina aktieägare samtidigt som de gav ut nya aktier i parti och minut. Pengarna de delade ut kom alltså inte ifrån verksamheten utan från nya aktieägare och lån. Personligen tycker jag att vi i Sverige matas med bilden av Ivar Kreuger som en framgångsrik affärsman men vänder man sig utomlands framstår han allt mer som en skurk.  Kanske beror det på patriotism, kanske beror det på att vi i Sverige har en djupare insyn i Kreugers verksamhet. Det är i vilket fall som helst troligt att Ivar skulle hamna i fängelse för sina affärsmetoder om de genomfördes med dagens lagstiftning.

Better Globe

Det finns även de som anser att välgörenhetsorganisationen Better Globe är ett pyramidspel.  Det är svårt att avgöra det i nuläget då det inte är lätt att kontrollera om det ens betalats ut några pengar samt var dessa pengar kommer ifrån. Helt klart är att vissa varningsklockor ringer när all information som går att få i frågan kommer från personer som har betalt för att informera och sälja in företaget. Bloggaren Chansar mest har skrivit ett inlägg i ämnet och det är extremt läsvärt!  Grundaren till Better Globe heter Rino Solberg och han har tidigare varit inblandad i liknande projekt. Den gången försvann visst 2,6 miljoner på något konstigt vis.

Hoppas att inlägget hjälpt till att reda ut lite kring vad ett pyramidspel är samt gett lite exempel på de samma.


Titta gärna på filmen Betting om zero om Herbalife.

Uppdatering

Nytt inlägg om Better Globe
63 kommentarer:

 1. Att kalla Ivar Kreugers företagsbygge för ett pyramidspel tycker jag är lite missvisande. Kreugers verksamhet genererade enormt med pengar. Till exempel avkastade Boliden en halv miljon dollar i månaden. SCA ägde två miljoner hektar skog och STABs verksamhet med tändsticksmonopol i utbyte mot lån genererade pengar både från sålda tändstickor och ränta på de enorma lånen. Grängesberg var vid den här tiden Europas största järnproducent och Kreuger ägde många mycket värdefulla fastigheter. Aktieägarna till Kreuger och Toll fick efter Kreugers död tillbaka mer än hälften av alla pengar de hade satsat och inklusive utdelningar hade många gjort stora förtjänster genom att köpa och behålla Kreuger och Toll aktier. Visst kan man kritisera affärerna som skedde på slutet med de Italienska statsobligationerna. Men på det stora hela tycker jag att Kreuger var en otrolig "företagsbyggare" och inte en svindlare.

  Nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nils och tack för din kommentar. Givetvis var Kreuger en duktig företagare i början men det faktum att han ägnade sig åt bedrägligt beteende gör att han för alltid (speciellt inteenationellt) kommer bli ihågkommen som en bedragare. Tyvärr.

   Radera
  2. Tja, man blir ihågkommen för det senare man gjort. Krueger tappade kontrollen och åstadkom precis det som skrivs - en pyramidliknande dödsdans.

   Radera
  3. Ja det är sant!

   Och med tanke på alla pengar som slussades mellan olika bolag fram och tillbaka hade han suttit inne om han gjort samma sak idag.

   Radera
 2. För ca 2-3 år sedan försökte en "vän" sälja på mig "pyramid-produkter". Känns som om det är mindre av sånt nuförtiden!? Eller så har marknaden flyttat ned i åldrarna!? ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att ju mer upplyst och medveten världen blir desto svårare är det för folk att sälja in den typen av bedrägerier. Men det finns som sagt fortfarande en del människor som går på det.

   Jag brukar resonera; varför måste de sälja in prpdukten/tjänsten så hårt om den är så bra?

   Radera
 3. Anbefaler å fjerne omtalen av BG, fullstendig misvisende og hører ikke hjemme i det hele tatt på denne siden. Å vise til at du ikke vet hvor pengene kommer fra og dermed antyde at noe kan være galt er drøyt. Har du gjort noe for å sjekke regnskapet til selskapet før du uttaler deg på måten du gjør her?

  Om du først skal uttale deg så er det kanskje greit å i det minste gjøre ett forsøk på å hente inn litt informasjon. Tar du kontakt med selskapet og viser til denne artikkelen og ber om informasjon så tror jeg du vil få det.

  Og her kan du lære litt mer om dette selskapet (og kanskje noen av menneskene i Kenya) du ødelegger for med en så dårlig gjennomtenkt artikkel:

  http://www.wri.org/blog/2017/06/growing-trees-and-growing-profit-are-you-restoration-enterprise

  http://www.the-star.co.ke/news/2017/05/25/the-greening-of-kenya-schools-play-their-part_c1556779

  http://www.kengenfoundation.co.ke/kengen-foundation-enters-into-kshs-120-million-deal-to-support-environmental-conservation/

  TEDxGöteborg: https://youtu.be/c9ZYNMxiJWE

  Også var det World Agroforestry Centre da, som er verdensledende på forskning og utvikling på trær sin rolle i jordbrukssystemer, dette har de å si om BGF sitt arbeid og dets betydning for fattige bønder og Kenyas økonomi: https://youtu.be/c9ZYNMxiJWE

  Håper du tar dette til rette og sletter alt som har med BG å gjøre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Audun, roligt att vi har internationella läsare.

   När det kommer till Better globe så får vi nog enas om att vi inte är eniga för jag tycker att det är för mycket som luktar illa där. Jag säger inte att du har fel men jag hittar inga dom helst bevis för att du har rätt i dina länkar. Alla som verkar lovorda Better globe verkar ha något att vinna på att lovorda dem.

   Det faktum att folk likt dig försvarar Better globe med näbbar och klor gör snarare att sektklockorna ringer än bevisar deras oskuld.

   Radera
  2. Skjønner delvis holdningen din, det mangler ikke på svindel i dag. Men, du uttaler deg om et selskap som har eksistert siden 2005 og som samarbeider på regjeringsplan og med alle viktige aktører som World Agroforestry Centre (som du sier video intervju som lovpriser BGF sitt arbeid ikke er god nok for deg, kanskje fordi du ikke ønsker å innrømme at du tar feil...), Kenya Forestry Service (bekreftes også i video og kan sees på websidene deres), med mange flere.

   Og World Resources Institute er altså ikke mulig å stole på? En av medforfatterne til artikkelen jeg gav deg lenke til ovenfor, Andrew Wu, har honors B.A.&Sc. in Environment from McGill University in Montreal, Canada., og har vært på plantasjen (åpenbart siden det er han som har tatt bilde til artikkelen) i Kiambere. Men du er kanskje bedre kvalifisert til å uttale deg?

   Hvem venter du forresten skal forsvare BG, ingen fra selskapet selv, og helle ingen av kundene, hvem skal da si fra når sånne som deg er på villspor?

   Og ja, BG forsvarer jeg med nebb og klør fordi i motsetning til deg så har jeg (og ca 160 andre, siste gruppe kom tilbake nå i juli) vært der nede og sett både plantasjene i Kenya og besøkt Child Africa i Uganda. Jeg har sett hvordan folk har det og jeg har sett hva BG sitt arbeid gjør for fattige bønder og samfunn i Kenya, samt barn i Kenya og Uganda. Noe du ikke har sett Og jeg blir steike forbanne om jeg skal være helt ærlig når jeg ser sånne som deg skriver om ting de ikke har noen som helst erfaring med, ikke har brydd seg å hente informasjon om, og som det heller ikke nytter å kommunisere med fordi det virker som om det er en total vegring for å innrømme feil.

   Her kan du se bilder fra noen av turene som kunder har vært på: https://www.betterglobemedia.com/imagegallery/12/africa-trips

   Her er Belgias Ambassadør til Kenya på besøk på en av plantasjene: https://www.betterglobemedia.com/public/blog/207/the-tradition-for-visitors-is-to-plant-a-tree

   Her er tweeten hennes i etterkant: https://twitter.com/DebilderlingR/status/728565064291262464

   Her er en annen tidligere Belgisk Ambassadør til Kenya som gir intervju etter å ha fulgt BGF og besøkt minst en av plantasjene: https://www.youtube.com/watch?v=JRvzeBVrzuw

   Og her kan du og se samarbeid med Universitet i Belgia og at BGF bla har fått stipend fra den Flemmske regjeringen for å sett opp laboratorium for in-vitro produksjon av Melia volkensii: https://www.betterglobemedia.com/public/blog/3/startup-of-our-in-vitro-multiplication-facility

   Er du så opptatt av bevis og dette ikke får deg på riktig spor så ta kontakt med selskapet, vanskeligere er det ikke. Og i mellomtiden håper jeg du har hatt en fin start på uken og spist deg godt og mett i et hus fult av overflod med innlagt vann. Du må bare slå deg selv på brystet for din innsats med å skremme bort mennesker som ellers kunne ha støttet en god sak, en av de få selskapene i dag som faktisk bidrar til noe godt her i verden. Flott gjort, håper du sover godt og vet at du har helt rett i din sak. Må være noe galt når folk bryr seg om mennesker som lever i fattigdom, og blir provosert av så hårreisende feilinformasjon som er ødeleggende. Det luktar illa det...

   Håper du klarer å vise at jeg tar feil av deg og rydder opp.

   Radera
 4. Ursäkta om jag missuppfattat vad du skriver, har lite svårt med att förstå danskan. Men jag tycker precis som Aktiepappan att BG verkar skumt. De erbjuder en avkastning på skogsbruk som inte ens världens bästa skogsförvaltare kan erbjuda. Bara det borde få varningsklockor att ringa. Måste också påpeka att det verkar omöjligt för objektiva personer att uttala sig positivt om "företaget", verkar mest vara folk som har intresse i BG. Jag kommer iaf inte att "investera" i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller såklart med dig. Bara det faktum att det företag som agerar säljorganisation för Better globe i Sverige gör en miljon i vinst om året borde ju tära på marginalen ytterligare.

   Radera
 5. Better Globe är uppenbart mygel och fusk, tyvärr hittar bedragare hela tiden på nya fina omslag att linda in sina lurendrejerier i. Det är bra att det tas upp då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt! Och det som är tragiskt är att många verkar vara hysteriskt positiva till de här organisationerna. De tror att de gör nytta och hjälper afrikaner till en bättre framtid när de i själva verket endast belönar de som befinner sig högre upp i hierarkin.

   Radera
  2. Se gjerne min siste post fra i dag litt lengre oppe. Bruker du som leser dette litt tid på å lese og absorbere den informasjonen jeg kommer med i ulike lenker, fremfor å lese overfladisk synsing på denne siden, og bruker litt sunn fornuft, så er det ganske så åpenbart at alt er på stell her.

   Om noen skulle velge å kjøpe trær eller ikke er ikke jeg spesielt opptatt av, det må hver og en velge. Jeg har gjort det siden 2006 og er meget fornøyd med den besluttingen.

   Det jeg derimot ikke er fornøyd med er omtalen som gis uten noen som helst informasjon og innsikt. Helt greit at noen skriver de ikke vil handle, helt opp til hver og en. Ikke greit at BG omtales sammen med uttrykk som pyramidespill. Kommenter gjerne at dere ikke tror på selskapet, men ikke legg ut en hel haug med utsagn dere ikke har belegg for. De som blir skadelidende av det er ikke BG sine kunder (trærne gror like godt uansett hva dere kommenterer), men fattige samfunn som kanskje kunne fått mer hjelp. Lov å tenke seg om litt, men få har dessverre kapasitet til det, viktigere å uttale seg å ha meninger som uansett ikke kan innrømmes som feil uansett hvilke fakta som legges på bordet. Bruk sunn fornuft, og bruk gjerne pengene på noe annet, men ikke ødelegg for mennesker som trenger all den hjelpen de kan få.

   Radera
  3. Min danske vän. Det är du som behöver läsa på. Better Globe startades av den ökända bedragaren Rino Solberg. Om du vill läsa på kan du googla Rino Solberg eller så kan du läsa lite om honom här:

   https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2013/millionbelop-forsvinner-pa-mystisk-vis/

   Om jag var som du skulle jag ta tillbaka mina pengar från den där organisationen illa kvickt (om det nu går) istället för att försöka försvara en affärsverksamhet som bara handlar om att gynna de som säljer träden och inte de som investerar och absolut inte några andra.

   Vill du bidra med något kan du jättegärna få berätta vilken avkastning du fått på dina pengar istället för att hänvisa till Better Globes egen propaganda. Bara där ringer varningsklockorna; vilket seriöst företag skapar egna propagandafilmer där de bedyrar sin egen seriositet?

   Radera
  4. Jeg kjenner naturligvis til Rino personlig og saken du nevner (og alt annet som ligger ute på internett, i motsetning til deg vet jeg hva jeg snakker om), og jeg vet at dokumentasjon er fremskaffet uten at saken har blitt oppdatert eller trukket. Men det holder vel ikke for deg, som er ekspert på både person og selskap ut i fra å ha lest en artikkel og to på internett...

   Nå er det en gang sånn at det over 8 år har vært grupper av personer nede og sett på BG og CA sitt arbeid i Kenya og Uganda, og det finnes ingen som helst tvil for oss som har vært der nede og sette og opplevd alt på nær hold; de gjør en FANTASTISK JOBB.

   Dette sier en av dem som kom hjem nå for noen uker siden: https://youtu.be/eTPQxPE46g8

   Det blir nesten så dumt å argumentere videre er at det ikke finnes grenser. Med det jeg har lagt ut av informasjon med lenker til verifiserbar dokumentasjon, som feks fra offisielle representativt for den den Belgiske stat, som i motsetning til deg har vært og besøkt plantasjene, så bør du kanskje greie å innse at du ikke akkurat bidrar til en bedre verden med det du skriver.

   Om du i det hele tatt har interesse av å se hvor skammelig feil du tar (eller kanskje noen andre som leser dette i det minste vil sjekke fakta), så er dette omtalen CA fikk under sitt 25-års jubileum der The Minister of State for Children and Youth Affairs i Uganda leste følgende tale fra Ugandas statsminister: https://youtu.be/I6idnnGqy-Q

   Men regjeringsrepresentanter og tale på vegne av sittende statsminister er vel heller ikke godt nok for deg, for med den verdensinnsikt du besitter der i Sverige så vet vel du bedre...

   Du vet jo allerede bedre enn World Agroforestry Centre i Kenya, Kenya Forestry Service, Kenya Forestry Research Institute, den Flamske regjeringen i Belgia, Kengen Foundation (veldedighetsorganet til Kenyas største elektrisitetsselskap og største selskap på børsen i Kenya) og en rekke andre som på ulike måter samarbeider med eller støtter BGF sitt arbeid i Kenya.

   Radera
  5. Her kan du lese litt mer om hva Rino står for: http://www.prnewswire.com/news-releases/rino-solberg-of-better-globe-forestry-is-worthy-responsible-ceo-winner-with-business-worldwide-magazine-639370833.html

   Også var det pengene da, som du er så opptatt av. Siden jeg har vært kunde hos BG siden de startet opp i 2006 og trærne ikke gir avkastning de første 4 årene (de må vokse litt først, det er sikkert noe til og med du kan skjønne) så fikk jeg min første avkastning i 2010 på 15% av utsalgspris på trærne. Og det har jeg fått hvert år til avtalt tid i likhet med alle andre kunder som har kjøpt trær for minst 5 år siden.

   Trenger du å vite noe mer om hvordan trær gir finansiell avkastning så kan du lese mer om det her og eventuelt sjekke verdiene som oppgis (og si gjerne i fra om du kan dokumentere at noe her er feil, lykke til): https://www.better-globe-trees.com/commercial-trees-melia-volkensii-acacia-senegal.php

   Nei, er det den svenske ambassadøren til Uganda som er på besøk hos Child Africa? https://www.facebook.com/pg/BetterGlobeTrees/photos/?tab=album&album_id=10152410849967026

   Som sagt, tenk hva du vil om BG, men ikke legg ut uriktig informasjon og kom med påstander om ting du ikke har noe som helst greie på og heller ikke kan dokumentere. Med alt det som nå ligger ute her anbefaler jeg å slette hele artikkelen / siden og legg ut på ny uten å nevne BG. Det er det eneste riktige å gjøre om du ønsker å rydde opp.

   Og jeg gjentar, skremmer du bort potensielle BG kunder på uriktig grunnlag så bidrar du til at færre mennesker får hjelp der de lever, færre barn få skolegang, færre trær plantes, færre mikrolån gis, færre trær doneres og mindre vann doneres.

   Også er det sånn at dette er kvinner, menn og barn med ansikter, ofte fulle av håp. Her fra noen uker tilbake ved en av skolene som støttes av BG: https://youtu.be/EwBYiyyIr8E

   "Bara där ringer varningsklockorna; vilket seriöst företag skapar egna propagandafilmer där de bedyrar sin egen seriositet?" SVAR: Selskaper som utsettes for mennesker som deg, som er utstyrt med "varningsklockor" og en sterk trang til å skrive skitt.

   Radera
  6. Intressant är, Audun, att du lägger sådan energi på att argumentera på en liten finansblogg.

   Radera
  7. Hvis du har lest hva jeg skriver Per, så er dette noe jeg brenner for. Forskjellen for de menneskene som berøres av Better Globe sitt arbeid er stor. Og når det ligger ute feilinformasjon, som bidrar til at potensielle kunder tar beslutning på feil grunnlag, så betyr dette mindre hjelp til dem som trenger det mest. Her et et klipp fra en av dem som var på tur for noen uker siden, dette er hvorfor det er viktig å ta tak i falsk og uriktig informasjon (hver og en kan gjøre opp sin egen mening, men å legge ut usannheter og gjøre sammenligninger som er helt feil, som gjort her på denne siden, det er forkastelig): https://youtu.be/iq-TQwZXrXg

   Radera
  8. Rino Solberg plockar ut en miljon i lön för sitt arbete med Better globe. Låter inte som någon volontär som försöker hjälpa direkt ;).

   Det är dit dina pengar går Audun. Jag kan förstå att du inte vill se att du blir lurad men alla andra ser det. Din desperation att försvara dina vänner inom Better globe gör det hela bara mer misstänkt.

   https://www.proff.no/regnskap/better-globe-as/dilling/postordre-internetthandel/Z0IBLMUT/

   Radera
  9. Nå begynner det å bli virkelig å bli Trump-dumt her. Du vet ingenting om hva mine penger går til, at du i det hele tatt uttaler deg om det er latterlig.

   Til å kalle deg "Aktiepappe" ser det ut til at du har forsvinnende lite kunnskap om selskapsdrift. AS er benevnelsen på enheten du viser til, og det er ikke en non-profit organisasjon, men et norsk bedrift hvor Rino er styreleder og daglig leder. Nå vet ikke jeg 100% hvordan det er hos dere i Sverige, men i Norge er det normalt å gi ansatte lønn...

   Også er det nå en gang sånn at BG står for salg og markedsføring, mens det er selskapet BGF Ltd i Kenya som planter trærne og høster det som produseres, så der ligger naturlig nok derfor all den reelle verdiskapningen fra treplantasjene.

   Det du holder på med er dumt, forkastelig og smålig. Ingen problem for hvem som helst som ser gjennom det jeg har oppgitt at alt er på stell og at BG gjør en fantastisk jobb. Er det en svindler her så er det DU som legger ut av all din "kunnskap" og driter i konsekvensene av å misslede din lesere med et falskt bilde av en virksomhet du ikke vet noe som helst om, forkastelig!

   Radera
  10. Better globes hemsida talar hela tiden om "välgörenhet". Då får man väl utgå från att ni i alla fall vill ge sken av att det är det ni sysslar med tänker jag. Om man marknadsför sig som välgörenhet rimmar det väldigt dåligt att i nästa sekund ta ut höga löner tycker jag. Hur som helst verkar du och jag vara eniga om att vi är oeniga i frågan och jag tror att alla mina läsare förstår (inte minst på grund av din desperation) vad det hela handlar om.

   Jag önskar dig lycka till med din investering, välgörenhet mm och när du har en registrerad årsredovisning som visar vart pengarna som betalas ut kommer ifrån är du välkommen att kontakta mig igen. Trevlig helg!

   Radera
  11. "Välgörenhet med ränta
   Better Globe vänder upp och ner på hela begreppet bistånd genom att skapa lönsamma affärer i Afrika." - Er det dette du viser til? I tilfellet er det helt riktig, men en frase av mye annet som står på websiden, og veldedighet, sosialt ansvar og miljøvern står sterkt hos BG. Og når det gjelder lønn så er det vel sånn at selv veldedighetsorganisasjoner alle betaler ut lønn til sine nøkkelansatte, så argumentet ditt faller på sin egen urimelighet.

   Utover det så er det ikke opp til meg å komme tilbake til deg med mer informasjon. Det er opp til DEG å sørge for at det DU skriver er riktig og at du kan stå for informasjonen du deler med dine lesere. Og her har du tydelig ikke gjort en god jobb. Og effekten av det er å skremme bort mennesker som ellers kanskje unne bidratt til noe godt. Men kanskje aksjene du selv handler og foretrekker er fra selskaper som kun skaper verdier til aksjeeierne, mens miljø og kanskje også lokale befolkningsgrupper blir utnyttet?

   Jeg anbefaler at DU tar kontakt med selskaper DU skriver om for å kvalitetssikre det du skriver om og da kan du og høre med dem om en "registrerad årsredovisning". Ikke min jobb å gi deg dette, noe må du få til selv. Så ser frem til å høre fra deg at du faktisk har gjort noe for å kvalitetssikre arbeidet ditt og at du har tatt ansvar for feilinformasjonen du gir. Da er ballen i dine hender (hvor den har vært hele tiden), god helg.

   Radera
  12. Jag respekterar din önskan att inte vilja skicka över någon information till mig men då behöver du inte heller skriva vad jag ska göra eller inte göra på min sida. Jag skriver utifrån den info som finns tillgänglig och tyvärr verkar det som om Better globe inte vill lämna ut information som skulle kunna visa att de är ett seriöst företag. Därför kommer min text vara oförändrad. Du är såklart fri att välja att inte läsa det jag skriver om du tycker att det är dåligt.

   Och när det kommer till ordet välgörenhet på hemsidan så återfinns det ordet på fler ställen än vad man orkar räkna till. Det är uppenbart för alla (utan dig då) att man försöker sko sig på och tjäna pengar på människors önskan att hjälpa andra.

   Radera
  13. Det er vanskelig å være saklig med deg når du ordlegger deg på måten du gjør. Donasjonspakken til BG inneholder nettopp donasjoner av trær, vann, støtte til barns skolegang og mikrofinansiering. Men greit nok det er vel ikke veldedighet for deg... Skoler er både restaurert og bygget, mikrofinansbanken (som BG ikke har fortjeneste på eller eier, den eies bla av lokalbefolkningen som får lån) har gitt lån til flere tusen familier. Og jeg har ikke tall på hvor mange bønder som har mottatt Mukau trær. Vet ikke hva dere definerer som veldedighet i Sverige, men jeg håper det ikke har noe med deg å gjøre.

   Også, jeg er ikke en offisiell representant for BG, men en kunde og Ambassadør. Og det er ikke min jobb å gi deg noen som helst informasjon fra selve selskapet. Du har skrevet artikkelen og du kan ta kontakt med dem, det er ikke min jobb, det er DIN JOBB å KVALITETSSIKRE det DU SKRIVER.

   "Jag skriver utifrån den info som finns tillgänglig och tyvärr verkar det som om Better globe inte vill lämna ut information som skulle kunna visa att de är ett seriöst företag." SLUDDER, jeg har gitt deg mye informasjon (for det meste enkelt verifiserbar) som gir et helt annet bilde enn det du prøver å fremstille, uten at du har noen som helst form for dokumentasjon. Og nei, det virker ikke som om BG ikke ønsker å gi ut informasjon,som du skriver. TA KONTAKT MED SELSKAPET! Om de ikke ønsker å gi deg informasjon ETTER AT DU FAKTISK HAR OPPNÅDD KONTAKT MED DEM, så kan du skrive at det virker som om de ikke ønsker å gi deg informasjon. Og frem til du gjør det så er dette bare enda en LØGN du kommer med i dine spekulasjoner og desperasjon for å ikke "miste ansikt".

   Ta ansvar for egne handlinger! Jeg har sagt i fra hva som er feil, jeg har gitt deg utallige kilder, faginstanser, regjeringer, etc, men ingenting når gjennom. Det du holder på med, og måten du prøver å manipulere leserne på er 100% forkastelig. Slutt å fare med løgner og skylde på et selskap du ikke har brydd deg med å ta kontakt med, du burde skamme deg!

   Om du tror noe, så skriv i vei at du TROR noe, men ikke legg det ut som om det skulle være fakta. Jeg tok tak i dette fordi jeg så at det du la ut hva 100% feil. Jeg kontaktet deg med kilder, men ble møtt av en vegg av forutinntatt oppfatninger, trangsyn og en skammelig evne til negativitet og ansvarsfraskrivelse. Håper du er fornøyd med å sabotere for mennesker som prøver å overleve i halvørkenområder og som ofte ikke har hatt anledning til å ha en fast inntekt i helse sitt liv. Jeg har ikke ord for hva jeg synes om det du holder på med og prøver å forsvare når det så åpenbart er feil.

   Radera
  14. Better globe har en väl genomarbetad hemsida och om de ville lämna ut informationen du nämner så hade de såklart gjort det där. Men det vill de uppenbarligen inte göra. Och det är just det som jag tycker är skumt. Sen att du (en investerare i företaget) går på och kallar mig det ena och det andra är som sagt bara mer skumt.

   Dessutom verkar du inte kunna läsa. Kanske beror det på att du inte förstår svenska. I så fall får du testa google translate. Jag skriver att "vissa anser" att Better Globe är ett pyramidspel. I artikeln skriver jag inte ens att de är det utan att "det är svårt att kontrollera" hur de betalar ut pengar mm och det vet ju inte ens du som är involverad i företaget så nej, jag har inte fel och nej jag kommer inte ändra inlägget eller ta bort det som du påtalar. Istället kommer jag fortsätta varna för dig och dina vänner för du verkar inte vara helt stabil.

   Mitt förslag till dig är att du istället lägger din energi på något som faktiskt ger något bra. Volontärarbete i U-länder till exempel. Då kan du hjälpa till på riktigt utan att göda någon i toppen av en misstänkt pramidorganisation. ;)

   Radera
  15. For noe sludder. Ingenting ustabilt her, blir bare grenseløst provosert når noen rakker ned på et selskap som får til så mye veldedighetsorganisasjoner faktisk ikke får til. Men det skal du selvfølgelig ikke ha noe av. Og skal vi først snakke om pyramide så kan du jo sjekke hvor mye av pengene som gis til veldedighet som faktisk kommer frem til dem som trenger "hjelpen" i de ulike organisasjonene.

   Ønsker du å vite mer om emnet så anbefaler jeg å se "Povery, Inc.". Her kan du se trailer, også kan du følge opp med å se dokumentaren om du i det hele tatt har interesse av å vite mer om emnet du uttaler deg om: https://youtu.be/2K8cXqWaJGk

   Det er nå en gang sånn at det begynner å bli godt anerkjent at det ikke er tradisjonell veldedighet som utrydder fattigdom. Det er investeringer, rettferdig tilgang til markeder, sysselsetting og utbygging av infrastruktur i forbindelse med verdiskapning (noe de fleste Afrikanske ledere som ikke er korrupte også etterspør). Interessant nok er det nettopp det BGF gjør i tillegg til å støtte underliggende sosial utfordringer som skolegang og tilgang til kapital. For en som skriver om økonomi burde ikke dette være vanskelig å skjønne.

   Skaden du gjør med det du holder på med går 100% utover fattige bønder og deres familier som lever under de vanskeligste forhold. Så kall meg gjerne ustabil hvis det får deg til å føle deg bedre, men det skulle vel bare mangle at jeg blir provosert tatt i betraktning av hva du insinuerer uten noen som helst kunnskap,eller vilje til å følge fakta.

   Men greit nok, jorden er flat hos deg har jeg skjønt. Håper det også er noe leserne greier å lese seg til her.

   Vi trenger langt flere selskaper som BG, som faktisk bidrar til noe godt, og som er til fordel for alle som er involvert, inkludert både miljøet og fremtidige generasjoner. Du får spille videre på dine aksjer og jage neste gevinst Aktiepappa, så får vi som bryr oss litt mer enn bare penger og ego fokusere på det vi holder på med.

   Radera
  16. Ja du får leva i din bubbla och fortsätta ge pengar till bedragaren Rino Solberg. Det här jag inget emot men sluta gärna lura folk genom att få dem att tro att de hjälper någon annan än honom och hans kumpaner.

   Titta på den avkastning Better globe lovar. De lovar bättre avkastning än något annat skogsbolag i världen som någon av mina läsare skriver. Och då ska dessutom solberg mfl i pyramiden tjäna pengar också. Det går inte ihop. Det kan vilken normalbegåvad person som helst förstå.

   Jag har förstått att du gärna vill ha sista ordet i diskussionen så du får väl svara något på det här också även om du inte verkar ha mer att tillföra än att du tror att jag tror att jorden är platt (vart nu det kom ifrån och vad för relevans det nu har).


   Radera
  17. Du fortsetter å uttale deg om noe du ikke har kjennskap til. Jeg sammen med +150 andre har sett både trærne og de som får hjelp i Kenya og Uganda, og det er ikke noe du kan skrive bort med tastene på din laptop (eller hva du enn måtte bruke).

   Også er det litt av et bedrag dette, kjenner ikke til mange av dem som kan sees fra satelitt på Google Maps (kun en av plantasjene, neste år utvides treplantingen også til tørre områder i Uganda hvor bla in-vitro produksjon av Melia volkensii er i gang i laboratorium), gir ut eget magasin, samarbeider med alle viktige faginstanser og med regjeringen i ulike land): https://www.google.com.br/maps/place/Better+Globe+Forestry+Tree+Plantation+Kiambere/@-0.6897845,37.8924746,6092m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x18265e66845cc555:0x7f8d035d840458e!8m2!3d-0.6897845!4d37.91

   Du har ingen bevis, ingen peiling og skriver om bedrag uten noen som helst grunnlag. I samfunnet heter det uskyldig til det motsatte er bevist. Men her er du både dommer og bøddel med dine falske uttalelser som er fri for beviser og kun basert på at du er en "normalbegåvad person", gratulerer med det forresten, du bør være stolt!

   Det finnes ikke noe siste ord for deg i denne saken når du ikke har noe reelt argument, så jeg er ikke opptatt av å prøve å få inn et siste ord. Det jeg er opptatt av er at alle som leser dette kan se hvilken kvakksalver du er.

   Når det gjelder avkastning så skiller BGF seg vesentlig fra andre selskaper siden de bla ikke betaler for landområdene de planter trærne på. De jobber med lokalbefolkningen og leaser landområder som ikke er produktive og har liten økonomisk verdi og gjør dette om til produktive grønne områder, noe som også koordineres med regjeringen. I tillegg har de "gjenopplivet" (dvs at tresorten var på vei mot å bli truet) Melia volkensii som har kvaliteter som tilsvarer mahogni og teak. Prisen på denne typen tømmer er godt kjent. Også godt kjent er at denne prisen stiger årlig, og at vi kanskje ikke lengre kan hugge fritt i tropiske skoger, noe som gjør at tilgang på denne typen trevirke reduseres i en verden med økende etterspørsel. Og da burde du vite hva det betyr, så har så god peiling på business.

   I tillegg så vil jeg tro at BGF har lavere enn normalt utgifter til arbeiderne fordi det i områdene de operer i ikke er tilgang på arbeid og lønnsnivået er generelt svært lavt. BGF betaler mer i lønn enn det som er normalt for området, arbeiderne har også helseforsikring (noe som ikke er normalt i det hele tatt) og jeg tror kombinasjonen er svært gunstig både for BGF og for de lokale arbeiderne.

   Også var det kilde- og faktasjekking da, jeg har gitt deg denne lenken før, men her er den igjen, også er du velkommen til å dokumentere at verdiene som oppgis på de to trærne her er feil (venter i spenning på at du ikke bare taster i vei, men faktisk kan dokumentere dritten du lirer ut av deg): https://www.better-globe-trees.com/commercial-trees-melia-volkensii-acacia-senegal.php

   For meg personlig er ikke du mye mer enn et nettroll som kun er opptatt av deg selv og din egen mening. Og jeg er ikke mye bekymret over å ha det siste ordet, MEN DET SOM BEKYMRER MEG er at sånne som du skal misslede mennesker med gode intensjoner og dermed frarøve trengende mennesker den hjelpen de ellers kunne fått.

   Radera
  18. Vet du om att jag kan radera alla kommentarer jag vill radera här på bloggen? Det gör jag normalt inte men jag kan det om jag vill. När det kommer till dig så gör jag det inte för du knyter din egen snara med ditt beteende.

   Och det faktum att träden eller plantagen finns bevisar ju knappast vårt pengarna kommer ifrån eller vart de hamnar. Eller Hur? Det faktum att du och 149 andra har besökt Kenya bevisar inte heller det. Först när du förstår det kan du Först å vad vi andra ser.

   Radera
  19. Du får se hva du vil se. Jeg kjenner selskapet, har vært der og følger alt som skjer med dem og har gjort det i flere år. Har også sett en del av det som har blitt vist på TV i Kenya i forbindelse med Kengen Foundation og Green Initiative Challenge. Og følger alle nyheter og utvikling rundt alt de holder på med for å kunne kommunisere riktig informasjon med dem som faktisk ønsker å vite mer. I tillegg vet jeg en del av det som det jobbes med for fremtiden, og som kommer til å vise hva folk som deg står for gjennom resultater som kommer til å gjerne all diskusjon om seriøsitet. En diskusjon som etter min mening for lenge siden burde vært et ikke-tema.

   BG går kun en vei til tross for alle som ønsker å ødelegge et fantastisk konsept, så tiden vil vise at det eneste du har bidratt med er å ødelegge for støtte til miljø, fattige bønder og barn. Og det kan ingen redigering endre, det er noe du må leve med.

   Og igjen, er du så opptatt av pengene, så ta kontakt med selskapet vel og slutt å skriv om det her til du har noe nyttig å bidra med.

   Har vanskelig for å skjønne at det for en oppegående person er en utfordring å se at dette er seriøst basert på all informasjonen jeg har bidratt med. Det er i tilfelle kun en forutinntatt holding som ikke lar seg endre hos enkelte mennesker, nettopp som når diskusjonen oppstod om jorden var flat eller faktisk rund.

   Rino og hans kone jobber begge døgnet rundt for andres velvære og fortjener ikke i det hele tatt det som du skriver. Men greit nok, du har vel sikkert rett, bare fordi det er elementer her som du ikke skjønner (og heller ikke bryr deg med å sjekke), så da må alt være feil og svindel. Ser du hvor dumt det blir? Folk vår velge å se hva det vil, det er ikke for alle å være med på noe nytt og banebrytende.

   Radera
  20. Da setter vi vel en sluttstrek her for dine unnskyldninger / beskyldninger. Her kan du høre på SVENSK oppdatering fra siste gruppe som har vært nede i Kenya med god og omfattende informasjon om utviklingen til BG og hvordan verdiskapningen gjøres (som du er så opptatt av).

   Og her ser du også hvem du skal ta KONTAKT med for å se "REGISTRERAD ÅRSREDOVISNING" for BGF som nå befinner seg i Sverige: https://soundcloud.com/rikatillsammans/12-better-globe-resa-2017

   Kanskje på tide å faktasjekke litt, eller er ignoranse og løgn det som passer deg best?

   Her finner du VERIFISERBARE REFERANSER for noen av de viktigste samarbeidspartnerne til BGF som nevnes i lenken ovenfor (ja, jeg har faktisk dokumentasjon for mine påstander i motsetning til deg): https://www.better-globe-trees.com/about-better-globe.php#humanitarian-environmental-activities

   Og her er intervju med en av de 1000 bøndene BGF nå samarbeider med: https://www.betterglobetrees.com/testimonial-farmer-better-globe-forestry-mukau-trees.php

   Kom gjerne med dine observasjoner ETTER at du har sett BGF sin "årsredovisning" (burde ikke være vanskelig å få tak, epost kan for eksempel prøves og det ikke er for mye arbeid) og om du kan dokumentere noen av dine påstander. Frem til du kan det er du etter min personlige mening fortsatt ikke annet enn et nettroll. Håper virkelig du beviser meg feil, det hadde vært fantastisk.

   Radera
  21. Jag har försökt hålla en schysst ton i den här diskussionen men det är något du inte har bidragit med. Det enda du gör är att skicka över massa länkar till sidor och personer som tjänar pengar på Better globe samt kalla mig för 'nettroll' och annat otrevligt bara för att jag inte håller med dig. Det är just så sekter brukar bete sig och det ser såklart mina läsare.

   Vi avslutar diskussionen med att du fortsätter investera i Better globe och försvara Rino Solberg med näbbar och klor medan jag fortsätter skriva precis det jag vill på min blogg. Och tro inte för en sekund att dina otrevliga och desperata kommentarer har fått mig att ändra inställning till företaget ifråga. Tvärtom!


   Radera
  22. Jeg vet, du kan ikke konvertere intelligens. Er du dum så er du dum, det er min personlige mening. Jeg har gitt deg alt du trenger for å kontrollere dine påstander. Du har bedt om årsrapport og jeg har sagt hvor du trolig enkelt kan få tak i den om dette er så viktig for deg, men nei, du ønsker ikke å faktasjekke noe.

   Her er hvodan du omtaler en person som bruker 100% av sin tide på å hjelpe noen av de fattigste menneskene på jorden og samtidig på å ta vare på miljøet, noe som også gavner din familie i fremtiden: "...bedragaren Rino Solberg".

   Så jeg har ikke mye til overs for deg og det du "står for". Du er ikke interessert i å sjekke hva du skriver om, du sjekker ikke fakta og du henger ut personer som virkelig bidrar med noe godt her i verden. Hvis det ikke er å være et nettroll så vet ikke jeg.

   Du får ha lykke til videre og skrive det du mener best representere den "virkeligheten" DU lever i.

   Radera
  23. Hahaha! Nyss var Rino Solberg en affärsman och ingen hjälparbetare. Nu verkar han bara hjälparbetare igen. Hur ska du ha det?

   Man märker tydligt att argumenten tryter när du börjar kalla mig för det ena och det andra. Fortsätt gärna att skriva här. Du kan ju be flera av dina sektvänner att skriva med så får vi ännu fler läsare ;).

   Radera
  24. Jeg har ikke kalt Rino "hjälparbetare", men jeg har kalt deg et nettroll, og det ser også ut til at du skryter på deg å være en"normalbegåvad person", men det virker ikke sånn for meg. Helt enkle fakta når ikke gjennom, du makter ikke faktasjekke, og begreper som veldedighet og for proffit, som sosialt entreprenørskap handler om er tydeligvis langt over hva du er i stand til å fordøye.

   Her kan de som ønsker det se hvordan BGF beskriver sine mål og visjon med selskapet: http://betterglobeforestry.com/index.php/about-us/mission-and-vision.html

   Og i tillegg til BGF jobber Rino også med Child Africa International: http://www.childafrica.org/Home.aspx/About

   Tror ikke jeg hadde tatt noe økonomisk råd eller tips om aksjer fra aktiepappa med det første.

   Radera
  25. Problemet med din 'fakta' är ju att den är skriven av de personer sitter och tjänar pengar på spelet/företaget i fråga. Alla utom tydligen du förstår att det är fakta från den källan man bör vara skeptisk till och ifrågasätta.

   Och ett sunt skeptiskt tänkande och att ifrågasätta något är inte att vara ett 'nettroll'. Jag skulle säga att det du håller på med: att anonymt skriva personliga påhopp är mer likt 'nettroll'. Dessutom ger jag inga råd och tips. Jag skriver om mina egna idéer och affärer.

   Vad säger du, klarar du av att släppa det här nu så kan du fortsätta med ditt sektliknande hjälparbete och så kan jag fortsätta skriva och svara på läsare med intresse för aktier, sparande och riktiga investeringar istället?

   Radera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  28. Vi raderar i princip aldrig kommentarer men om någon uppenbart bara upprepar sig och inte kan hålla en god ton så ryker kommentarerna.

   Radera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  33. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  34. Fast om man vill ha fakta är det väl bäst att fråga det aktuella företaget eller de som faktiskt känner till verksamheten? Att bara tycka det är "skumt" eller konstigt baserat på spekulationer och antaganden från andra som bara gissar ger ju inte särskilt mycket.

   Lite grävande journalistik och objektivitet kan man väl förvänta sig av bloggare. Audun har ju länkat till ett antal verifierbara källor som motsäger dina påståenden. Att avfärda det som "Fake news" bara för att det inte stämmer med ens världsbild och förutfattade meningar känns inte direkt seriöst.

   Radera
  35. Hej Staffan, jag har inte frågat företaget men jag har kollat allt som Audun länkar till. Läser du inlägget så ser du även exakt vad jag skrivit om Better Globe.

   Jag har inte någon gång i hela mitt liv (förrän nu) skrivit Fake news. Jag har endast konstaterat att företaget är grundat av en känd förskingrare och de lovar en avkastning som verkar för bra för att vara sann. Dessutom ska man räkna med att deras "ambassadörer" får en kickback på drygt 5 % innan företaget ens har börjat varken tjäna pengar eller betala ut någon utdelning. Det handlar alltså inte om förutfattade meningar eller världsbild. Det handlar om ett företag som lovar mer än någon kan hålla. Dessutom ska det hela resultera i att fattiga människor i Afrika ska tjäna pengar. Ekvationen går inte ihop!

   Radera
  36. Ok, om man ska kalla någon bedragare eller förskingrare så kanske man ska ha något mer substantiellt än en tidningsartikel att grunda det på. Annars gör man sig skyldig till förtal vilket är en brottslig handling men det antar jag att du är medveten om.

   Det är inte så svårt att hitta information om var pengarna kommer men här kommer en kortfattad version:
   Den årliga avkastningen kommer från Cashcrops som t ex Äppelmango, och Gum Arabica från trädet Acacia Senegal. Det tar ca 3-5 år innan ett äppelmangoträd är så pass fullvuxet att det ger skörd (och ger då ca 300-400 kg/år). Det är anledningen till att man inte får någon avkastning på sin investering de första fyra åren. På bara ett av plantagen jag besökte (i Nyongoro) finns ca 1400 fullvuxna Äppelmangoträd så bolaget tjänar pengar varje år på cashcrops. Avkastningen täcker dels kostnaden driften av bolaget och att betala ut avkastning till investerare. Förutom detta planterar man ett hardwoodträd som heter Makau som är naturligt för regionen och detta tar ca 20 år innan det är färdigt att avverkas. Där ligger de stora pengarna och det är därför en större del av avkastningen kommer efter just 20år.

   Förutom detta utbildar man fattiga bönder i skogsbruk, hyr mark av dem för att plantera träd, renoverar och driver skolor och arbetar med olika projekt för att kunna förse människor med rent vatten och skänker pengar till microlånsverksamhet.

   Better Globe A/S som du länkar till är ett rent försäljningsbolag som förmedlar och administrerar trädköpen mellan kunder i en rad olika länder och Better Globe Forestry Ltd (som är själva skogsbolaget) Jag tror att du kan förstå att det inte är Rino personligen som sitter och hanterar detta utan att det finns ett flertal anställda på Better Globe A/S som delar på denna lönesumma.

   Det är sant att Ambassadörer får en provision för det arbete de gör för att berätta om Better Globes verksamhet men den är strikt kopplad till hur många träd som säljs. Det finns ingen "signing-bonus", kickback eller "Big-Mac extra cheese med räksallad"-nivå utan allt hänger på att du utför ett säljarbete där du får en provision.

   De som gillar investeringen köper, de som inte gör det avstår. Precis som i alla affärstransaktioner.

   Bolaget har som sagt funnits i snart 10 år och hittills aldrig missat en utbetalning.

   Med detta hoppas jag vi har rett ut en del missförstånd kring vad Better Globe är och inte är. Du behöver inte gilla det som de står för eller den verksamhet de bedriver, det är helt upp till dig och dina läsare på bloggen. Jag tror att de är kloka nog värdera detta själva.

   Jag kommer även att skicka dig mina kontaktuppgifter om det är något ytterligare du vill att jag ska förklara så slipper du ha en dialog med en anonym bloggbesökare.

   Radera
  37. Nu är du ute och cyklar på riktigt Staffan. Jag har inte kallat någon för förskingrare och vi har något som heter yttrandefrihet. Du har säkert hört talas om det.

   Jag tolkar det som om du tycker att 1 miljon i lön till Rino låter mycket? Om du själv gör det du ber mig att göra (läser på) så ser du att lönen på en miljon är utbetald till en person. En, inte flera.

   Du verkar ha gått propagandan som sprids från organisationen.

   Jag kan klargöra för dig: oavsett hur många gånger ni upprepar er så kommer jag inte ändra min åsikt förrän jag ser riktiga bevis. Det ni gör är att upprepa era egna åsikter om och om igen och sen länka till dem. Det är inga bevis! Låt oss enas om att vi är oeniga i frågan och gå vidare med våra respektive liv.

   Radera
  38. Men du skriver ju i svaret på min kommentar att företaget är grundat av en "känd förskingrare". Om du inte menar Rino så förstår jag inte riktigt vem du menar då han är grundaren. I yttrandefriheten ingår inte förtal det bör du ha koll på som bloggare.

   Om norska årsredovisningar är uppbyggda som svenska ingår nog ersättning till både VD och styrelse men låt oss för enkelheten anta att det bara är lön till VD.

   Om en lön på en miljon är rimligt för en VD i ett privat aktiebolag med verksamhet i ett flertal länder och hundratals anställda. Tja, det kan ju diskuteras men med tanke på verksamhetens storlek och komplexitet är det inte orimligt. Vi pratar ju inte om att starta och driva en korvkiosk i i Grycksbo direkt..

   Jag vet inte riktigt vilka "bevis" som skall presenteras eftersom all officiell information från företaget och de som känner till verksamheten avfärdas som åsikter.

   Nu lägger jag inte mer tid på detta jag tror att alla som läser inläggen är tillräckligt intelligenta och läskunniga för att dra sina egna slutsatser.

   Radera
  39. Ja läsarna har nog en ganska klar bild av ert företag nu. Det framgår också av kommentarerna de lämnat.

   Radera
 6. RikaTillsammans håller på med Better Globe. Aktieportföljerna är intressanta tycker jag. Men det övriga han håller på med ställer jag mig skeptisk till. Allt för kosingen antar jag.

  SvaraRadera
 7. La för några månader sen ut på linkedin att jag varvare efter nytt jobb inom HR/personal/rekrytering. Fick då PM av någon som ville att jag skulle börja "rekrytera" för henne med företaget Forever living. Jag sa att jag känner till företaget och att jag inte är ute efter ett säljjobb. Då svarade hon att min roll skulle inte alls vara säljare utan jag skulle istället rekrytera säljare som jag skulle tjäna pengar på. Jag sa tack men nej tack. Har dock funderat ett par gånger på att sälja Mary kay. Jag har ett stort sminkintresse och av vad jag har hört av bekanta som handlar från märket så är det väldigt bra. Har dock inte tiden nu när jag har småbarn men kanske att jag provar på det om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Forever living är väl ett liknande nätverk om jag förstått det hela rätt.

   Och när affärsverksamheten verkar bestå i att värva folk som säljer snarare än att sälja produkter så bör man nog akta sig.

   Mary Kay verkar vara fokuserat på produktförsäljning iaf men jag känner inte till dem direkt.

   Radera
  2. Jag har sålt Mary Kay, icket speciellt framgångsrikt men det beror mer på min egen insats (otroligt kass) än på att det skulle vara en problematisk verksamhet. Det var väldigt tydligt då jag i början när jag la ner själ och hjärta i det hela faktiskt tjänade en hel del pengar, men sedan förlorade både kunder och inkomst då jag började sagga av pga blev sugen på att flytta utomlands ett tag och inte såg meningen med att engagera mig i någon verksamhet i Sverige och speciellt inte ville ragga nya kunder som jag sen skulle "svika" (Mary Kay handlar otroligt mycket om personlig service ut till kund) och därmed då jag visste att jag skulle lämna landet inom något år ville jag inte heller rekrytera nya säljare att fungera som team leader för. Jag känner dock folk som gått från att tjäna kanske 2000 i månaden till att dra in närmare miljonen per år när de bestämt sig och lagt in pannbenet. Det handlar absolut om försäljning ut till kund, och det finns heller inga krav på att du ska ägna dig åt något mer än så, men vill du börja tjäna ordentliga pengar så är det ändå fördelaktigt att "värva" nya försäljare och skapa ett "team" och det trycks också en hel del på den biten inom företaget.

   Med MLM-företagande, precis som med allt annat företagande, måste det till en stor personlig insats för att komma någonstans. I mina ögon är den enda skillnaden att i MLM-verksamheter får du otroligt mycket "serverat". Ofta köper du ett startpaket, javisst, men det gör du också när du startar vilket företag som helst, bara att om du startar ett själv så kommer det inte "packat och klart" utan då får du lägga ner både sjukt mycket mer tid och oftast också pengar.

   Jag tycker också det blir fel att "klumpa ihop" MLM-verksamheter och kalla dem för "pyramidspel", då det finns i synnerhet en ganska väsentlig skillnad. I ett pyramidspel så betalar alla som är "under rekrytararen" till denne. Det gör att ju längre ner i pyramiden du kommer, ju mer pengar måste du betala och det blir svårare och svårare att faktiskt tjäna några pengar. Detta är orsaken till att pyramidspel är olagligt. I en MLM-verksamhet är det helt enkelt så att rekryteraren betalas en bonus på vad dennes rekryter åstadkommer. Ta mig själv som exempel: Jag bestämde mig för att börja sälja Mary Kay. Det var jättebra för den kvinnan som "värvade" mig, eftersom att hon av företaget får en bonus utbetald på 10% av den summan som jag gör inköp (=säljer, förutsatt att jag är en vettig människa) för. Hon fungerar "som motprestation" då som team leader för hennes rekryter och håller i produktutbildningar osv en kväll i veckan. Jag betalar ingenting till personen ifråga, och jag får heller inte en mindre andel för min försäljning oavsett vart i stegen jag befinner mig. I mina ögon är detta endast positivt då det tack vare detta uppstår en otroligt "motivationsstege" där det ligger i allas intresse att hjälpa varandra till framgång. Det är alltså ett mycket enkelt företagande, förutsatt att du är intresserad av att faktiskt hålla på med det som du tar på dig. Den enda "negativa konsekvensen" detta system får, är möjligtvis att produkterna är ganska mycket dyrare ut till kund än vad de egentligen skulle behöva vara, dvs produkten har en ordentlig avans, vilket endast är kunden som betalar för men folk betalar ju alltid vad de anser en produkt är värd och jag tror det finns ganska många produkter där ute som vi betalar en hel del för trots att de inte kostar speciellt mycket att tillverka.

   Radera
  3. Jag tänker snarare att problemet med MLM ligger i att folk generellt går runt och förväntar sig att det ska regna guld i deras knän för att de köper ett startpaket. Så är aldrig fallet, varken med en helt fristående enskild firma, eller en enskild firma där du valt att sälja en produkt som drivs av ett MLM-företag. Jag anser att detta är upp till varje vuxen människa att faktiskt förstå, och det irriterar mig oerhört när folk som inte lyckas skyller detta på att det är ett MLM-företag för det handlar inte om det, det handlar om den enskilda personens egna bristande insats.

   Att resonera som så att "till slut kommer alla att sälja och därför blir det ingen förtjänst till de som är längst ner" håller inte riktigt tycker jag, det är som att säga att om det öppnar ett till coop kommer coop måsta lägga ner för att det finns för många... folk kommer alltid att behöva köpa produkter, och det kommer alltid nya människor som vill köpa. Ju fler som hjälper varandra och säljer samma produkt, marknadsför den bra osv ju bättre är det då det snarare ökar försäljningen för alla och kanske hellre "slår ut" en annan produkt. Visst, är varannan person i en stad försäljare så sure. Det skulle inte funka för då finns ju ingen köpare, men det företag som lyckas rekrytera merparten av ett folk till samma "jobb" har gjort ett sjuhelsikes bra jobb...

   Kan lägga till att jag inte förlorat en krona på att jag började med Mary Kay av den enkla anledningen att jag inte satt och gjorde en massa inköp på produkter som jag sen inte sålt, vilket är vad väldigt många gör då de som sagt verkar tro att det kommer börja regna guld i deras knän bara för att de köper ett startpaket. Avansen på produkterna till den enskilda säljaren är dock så pass bra att det i princip räcker med en kväll för att komma på +-0, om du är intresserad av att faktiskt sälja vill säga och därför är det inte något problem alls med detta om du bara använder din egna hjärna och förstår att precis som i alla situationer där du vill tjäna pengar måste det också till hårt arbete och engagemang.

   Radera
  4. Hej Malin, roligt att du tagit dig tid att kommentera så långt och väl underbyggt. Jag tror det där var den längsta kommentaren i bloggens historia.

   För att få svar på dina funderingar föreslår jag att du tittar på filmen: Betting on zero. Där redovisar de beräkningen jag talar om och de visar tydligt vilka som drabbas av Herbalife och dess affärsmodell.

   Sen har vi inte sagt att Mary Kay i sig skulle vara ett pyramidspel. All MLM liknar pyramidspel pga att man ska värva säljare som sen genererar pengar upp i kedjan men gränsen är hårfin.

   Radera
 8. Kollade precis klart på Betting on zero och sitter här med en klump i magen. Är mycket ledsen efter att sett allt detta lurendrejeri, dessutom som grädden på moset, så får man reda på att Carl ichan är Trumps "Special advisor". Usch. Jag vill uppriktigt säga att jag blir väldigt rädd. Tungt att se men mycket lärorikt. Tack för tipset. Vill också passa på att tacka för en mycket mycket bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren och de fina orden Nicklas.

   Jag tyckte också att Betting on Zero var en ögonöppnare. Det är många som investerar i aktien trots att det uppenbarligen inte är någon trevlig historia. Jag tror att många inte vet om hur smutsiga metoder de använder. Hoppas att fler får upp ögonen för den här typen av företag.

   Radera
 9. Hej!

  Jag tycker detta är en väldigt tråkig diskussion om att MLM företag skulle vara pyramidspel. Spel är det definitiv inte. Pyramid nja, mer ser jag detta som en satellit. Pyramiden hittar du däremot mer i alla stora bolag vi har, de största pyramidbolagen är Försäkringsbolagen och Bankerna för att inte tala om Staten. Ur dessa tre bolagstyper får du definitivt inte mycket tillbaka. Här sitter topparna och roffar åt sig av våra pengar, medans många, många människor godtroget betalar deras mångmiljonlöner.

  Inom MLM finns det en möjlighet att få ta del av företagets vinst om du vill, detta genom att själv köpa produkter till rabatterade priser, rekommendera andra människor att få möjlighet att köpa till samma rabatterade priser och efterhand ökar alla sina rabatter samt att företaget premierar dig som kund när du rekommendera andra att bli kunder. Detta får du inte ens som medlem hos Coop, ICA, HM, m.fl. Visst produkterna är initialt dyra, men vi är många att dela och ofta är det hör kvalitet på produkterna.

  Möjligheten är inte guld och gröna skogar, möjligheten är att kunna bestämma sitt eget liv, vad man vill göra varje dag utan att vara slav till någon annan, ex. vara anställd och tvingas att gå till ett jobb mellan ett klockslag till ett annat. Tacka och buga för de allmosor man får i lön. Jag gillar inte när man försöker svartmåla ett sätt som gör att många kan få leva ett liv som de själva vill. Njuta av att umgås med vänner och bekanta, deras vänner och bekanta. Är det inte det vi ska göra här i livet. Varför ska vi gå till ett jobb för att jobba med människor vi inte alltid gillar och sympatiserar med? Det gjorde inte ens neandertalarna. :-(

  Jag är kund, vilket jag ser mig som, delvis i Better Globe men dessutom i ett annat direktmarknadföringsföretag inget av de som tidigare nämnts. Får ofta höra detta med pyramidföretag. Det gör mig riktigt förbannad då detta är rent fel information. Företag som är 40-50 år gamla är inga pyramidföretag definitivt inga spel, företag som har gett miljoner och åter miljoner av människor ett drägligt liv, ett liv de bara drömt om, är inga rufflare. Visst de som en gång startat företaget tjänar säkert inte dåligt men det gör inte vår statsminister heller eller vd:n för banken etc. Skillnaden är att de som en gång startade företaget fick just det starta medan statsministern eller VD:n blivit tillsatt. Alla ni som försöker svartmåla dessa företag ta er i beaktan, ni kan faktiskt ha fel. Det är upp till var och en att ta till sig information och ta sina egna beslut. Pyramidspel för mig var de gamla kedjebreven där man skulle skicka en femma till den som stod överst på listan och skriva sitt eget namn längst ner för att sedan inkassera pengar, vilket aldrig skedde.

  Vad det beträffar Better Globe så har jag personligen träffat Rino och hört hans version om alla bakslagen han gått igenom. Visst han har säkert en bra lön, men han och hans fru gör ett gedigert arbete med Better Globe och Child Africa som är upprinnelsen till Better Globe om ni nu inte visste detta. Child Africa är Rinos fru Julie:s projekt för barnen i Afrika. Så mig veterligen är detta ett seriöst projekt.
  Jag har dessutom vänner i Better Globe som varje år, mellan år 5 och år 19, inkasserar en ringa summa pengar från sina träd i Afrika, samt år 20 får 10 ggr insatt kapital tillbaka. Detta ger en snittränta på ca 8% under alla åren. Vet någon någon bank som ger detta i ränta få ni gärna dela med er. Tack för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta, roligt att du kommenterar men du verkar verkligen blanda ihop äpplen och päron nu. Ett försäkringsbolag är ofta ett AB eller ägt av ett AB och de delar ut vinster till aktieägarna. Det går fint att köpa aktier i alla publika AB. Till exempel äger Sampo If och i Sampo går det fint att investera via Avanza eller Nordnet eller vilket storbank du vill. De har dessutom valt att stå under finansinspektionens kontroll, något som inte sker eller har skett med Better Globe. Dessutom kan jag lova att den som förskingrat miljoner hade aldrig fått vara ambassadör eller chef för Sampo.

   Och jag har svårt att se att det faktum att Rino säger att han haft "bakslag" gör att han är mer trovärdig. Sen vet du inte om pengarna dina vänner fått kommer från nya investerare eller om de kommer från skördade nötter och bär eller avverkade träd. Eller hur? Det är där mitt problem ligger. Fram tills Better Globe väljer att visa vart pengarna kommer ifrån kommer jag inte vara blåögd och lita på någon persons ord.

   Kenya har oerhört stora problem med korruption vilket även det får mig att bli misstänksam när vår hater Audun länkar till Kenyanska talespersoner. Jag räknar kallt med att en del av vinsten från Better Globe även går till korrupta ledare vilket skulle göra den utlovade avkastningen än mer omöjlig. Läs gärna här: https://www.svt.se/kultur/llk?

   Radera
 10. Hej! Eftersom jag nu vaknade alltför tidigt idag hittade jag den här tråden om better globe. Jag har tidigare läst chansar mests inlägg om ämnet och ställer mig som du, aktiepappa, och många andra skeptisk till upplägget. Det är svårt att veta vad som är sant eller falskt, men det är för mycket konstigheter och sammanträffande tycker jag och har därför avstått att investera. Rika tillsammans-bloggen har jag läst en hel del då det finns en hel del matnyttigt där, bra uträkningsprogram t ex. Dock funderade jag ju på varför i stort sett ingen annan välläst bloggare länkade till sidan. Upptäckte ifrågasättandet ang better globe och förstod plötsligt. Som det verkar kämpar de inblandade m näbbar och klor för att försvara produkten, träden, oavsett om de är medvetna om att det är bluff eller inte. Det kanske inte är bluff, men det är som du skriver för bra för att vara sant. Då jag dessutom i min närhet känner flera människor som blivit bedragna av en slug person genom ett oemotståndligt affärsupplägg/företag vet jag att det osannolika kan hända även smarta personer. Bedragare kan ofta vara den som du ser som din bästa vän, om än ganska nyfunnen. På ett sätt är de ju psykopater som leker med människors känslor, och de fortsätter ofta m nya projekt om det kraschar. Ska man tycka synd om Jan B? Jag vet inte. Jag gillade ju honom fram till slutet av förra året då jag hittade infon om better globe och ev bluff. Han har ju förklarat men ändå ständig reklam för better globe UTAN att varje gång förklara att han faktiskt är en del av företaget. Det går inte ihop!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.