tisdag 30 januari 2018

Holmen levererar en riktig skitrapport!

Rapport från Holmen

Idag kom rapport från ett av våra favoritbolag Holmen. Experterna hade förväntat sig ett rörelseresultat på 496 miljoner för fjärde kvartalet. Rapporten landade iställe tpå 421 miljoner rörelseresultatet landade på 10,8 % jämfört med förväntade 12,3 %. Udelningen höjs från 12 kr till 13 kr men även det är sämre än förväntningarna som låg på 13,10 kr.

Sammantaget innebär det att Holmen tappar drygt 4 % i dagens handel. Inte kul alls för oss som äger en del aktier i Holmen. Vi har sett att Billerudkorsnäs levererade en rapport i linje med förväntningarna i föttgår och det ihop med att både Sveaskog och SCA tuffar på fint gör att vi var positiva inför rapporten och hade inte Holmen redan tagit en så stor plats i portföljen skulle vi köpt på oss fler aktier innan rapporten. Tur att vi inte gjorde det! Vi anser att Holmen är något av en blandning av SCA och Billerudkorsnäs. Billerudkorsnäs har sina bruk och SCA har sin skog. Holmen har dem båda i ett och samma bolag. Dessutom har de en riktigt trevlig energigren också. Lite som ett kinderägg kan man säga. Om kartong går dåligt (vilket det gjort) kan man luta sig mot skogen och om båda går dåligt har man i alla fall billig energi medan man tillverkar karton med förlust. En förlust som  i så fall blir lite lägre.

Dessutom äger Holmen galna mängder skog som i sig överstiger börsvärdet vid en marknadsvärdering av skogsmarken. Det stora substansvärdet är enligt oss orsaken till att man inte ska titta för mycket på det höga P/E-talet i Holmen.

Långsiktigt ser vi Holmen som en bra placering och om de fortsätter tappa i ett par dagar till så kan det bli en lite påfyllnad ändå.


Läs mer om skog och Holmen

4 kommentarer:

 1. Holmen utgör c:a 5% av min Utdelningsportfölj så visst svider det lite idag. Passar dock på att öka mitt innehav i spår av raset då jag är sjukt långsiktig. Även jag hade sett fram emot en bättre rapport i skuggan av Billerud (också ett innehav) och SCA (äger inte denna pga klen DA).
  I längden undrar jag hur pass bra svenska skogsbolag kan stå sig under en förändrad konjunktur. Billerud har ju en hel del spännande R&D där de är ledande så just det bolaget är jag inte så orolig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det kommer visa sig klokt stt köpa idag. När jag jämför Billerudkorsnäs med Holmen landar det alltid i att Holmen har en urstark balansräkning och det gillar jag.

   Idag får man trösta sig med att på ett års sikt så har Holmen gått upp 24 % trots dagens ras.

   Radera
 2. Jag blev faktiskt glad över denna nyheten eftersom det ger mig möjligheten att gå in lite försiktigt i Holmen för första gången på tio år. Fortsätter aktien handlas till YOC över 3,33 procent kommer jag ta en första position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag får väl försöka glädjas åt köpläget du fått *inte alls bitter* ;)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.