lördag 20 januari 2018

Skanska - dippköparläge eller fallande kniv?

Skanska vinstvarnar – är det ett dippköparläge?

Det är nog ingen som missat allt snack om bostadsbubbla och om fastighetspriser som rasat mm. Det är väldigt mycket snack om det för tillfället och för mig som är i fastighetsbranschen kommer det frågor flera gånger om dagen från kunder, hyresgäster, bekanta mm om vad jag tror om framtiden. Jag brukar svara att det som driver efterfrågan och därmed priserna är bostadsbristen och den har vi inte rådit bot på de senaste månaderna. Det är jag helt säker på. Kanske har intresset för att köpa nyproducerade och, enligt mig, överprissatta lägenheter i B-lägen sjunkit lite men det är inget konstigt med det. Priserna på nyproduktion sätts utifrån framtida förväntningar och när förväntningarna sjunker måste man även sänka priserna en aning. Det finns fortfarande pengar att tjäna för byggbolagen även om man kommer tjäna lite mindre pengar de närmaste åren.

Den svenska bostadsutvecklaren JM till exempel har tagit rejält med stryk och gått ner 24 % senaste året. Jag vet att marknaden aldrig har fel men jag tycker att man straffat JM lite väl hårt. Så illa är det inte ställt med företaget. Ska man då köpa JM undrar ni? Nej det skulle jag inte göra, jag tror att vi kommer att se mer negativa rubriker inom fastighetsområdet och det kommer sannolikt pressa kursen ytterligare men varken jag eller flickvännen är främmande för att kliva in i JM igen. De känns en aning enbenta dock i och med att de är så specialiserade på bostäder.

Skanska känns i så fall som en bättre investering då de sprider riskerna lite mer. genom sin betydligt bredare exponering såväl internationellt som projektmässigt. Skanska bygger mycket mer än bara bostäder även om bostäder står för en förhållandevis stor del av vinsten och de borde därför vara lite mer lockande än tex JM. Det tyckte vi i och för sig när de stod i 180 kr också men det är som bekant väldigt svårt att träffa absoluta botten. Idag står Skanska i 160,25 kr vilket ger en direktavkastning på 5,11 %. Utdelningen lär väl få stryka på foten om vinsten går ner i och för sig men på dessa siffrorna ser Skanska rätt så vettigt ut. Ett P/E-tal på drygt 12 är inte heller avskräckande. Dock tror jag inte botten är nådd ännu och vi avvaktar lite innan vi köper. Om vi köper…

Fler artiklar om Skanska12 kommentarer:

 1. Jag delar din åsikt om Skanska, stabilt bolag där jag är tagare på vägen ned. Som en del av utdelningsportföljen.

  Vidare så tar du upp pucken med medias rapportering. Det är nästan märkligt att folk i allmänhet tar så mycket intryck ifrån vad de rapporterar, än idag? Lär sig folk aldrig? Nej, troligen inte. Jag har själv gjort studier på medias rapportering, och slutsatsen blev som väntat. Dvs att media kan vara en utomordentlig kontraindikator. Jag skriver kanske ett blogginlägg om det i framtiden, vi får se.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett mycket intressant inlägg. Det kommer jag läsa!

   Radera
 2. Anser att det är ett bra köpläge i ett stabilt bolag. Hade de varit koncentrerade på enbart bostäder hade jag inte köpt mer, men Skanska gör ju så mycket mer, samhällsbyggnader, vägar etc etc. Sånt här kommer det byggas även i framtiden, kanske lite mindre i en eventuell lågkonjunktur men där är vi ju knappast nu.

  Jag har köpt på mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har antagligen gjort helt rätt. Personligen tror jag att det kommer komma fler köpläge men på sikt har du sannolikt gjort helt rätt.

   Radera
 3. Jag har nyligen köpt in mig i Skanska och ligger för närvarande runt 7% back på dessa aktier. Lite surt med tajmingen, men som du skriver är det här med tajming svårt. Jag behåller dessa och känner mig fortfarande inte fullt investerad. Ligger kursen under min målkurs (enligt min bevakningslista) och jag har pengar kommer jag alltså köpa mer av Skanska i framtiden.

  Jag ämnar behålla dessa "för alltid" om ingen skandal kommer till daga.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du resonerar och med tiden kommer antagligen dina köp visa sig riktigt bra. Det är alltid svårt att köpa i absoluta botten. Det lyckad man i princip aldrig med.

   Radera
 4. Jag vill också tro lite att Skanska är en bra investering då de är så pass breda i sitt byggande. Allt från broar till flygplatser och alltså inte bara fastigheter.

  Tycker att det här var ett bra inlägg så det dyker raka vägen ner i morgondagens veckorapport :)

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är helt överens Kronan! Och roligt att du gillar vårt/våra inlägg :)

   Radera
 5. Intressant, jag vill också äga byggbolag men tänker att nu inte är rätt tid. Jag vill vänta in en lågkonjunktur och då påbörja mitt ägande. Rätt eller fel, vet inte men tycker det känns vettigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är först i efterhand som man vet om det var rätt eller fel men jag förstår din strategi. Jag ser Skanska som köpvärd redan idag men hade nog väntat en aning till för att se hur den svenska marknaden utvecklar sig. Även om Skanska bygger på många ställen i värlen så kommer en förhållandevis stor del av vinsten från just bostäder i Sverige.

   Radera
 6. Jag har fortsatt öka i Skanska. Som du skriver fokuserar de ju på andra marknader så där är väl frågaren snarare hur Europas och USA:s ekonomier utvecklas. Lite oroande att de verkar skala ned på vissa marknader men att de agerar är ett sundhetstecken. Sedan tycker jag det var sunt att de bibehöll utdelningen och tar det säkra före det osäkra. När aktien handlas till YOC 5 procent är det ändå en nog så god avkastning. VPA bör landa runt minst 13-14 kronor per aktie i år vilket ger en utdelningsandel på 50-60 procent. I det korta perspektivet är det inte särskilt alarmerande och utrymme finns för svårare tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som sagt att i det långa perspektivet kommer köp på den här nivån att framstå som vältajmade i framtiden.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.