tisdag 9 januari 2018

Kalsongrycket som uteblev


Här kommer ett inlägg i vår serie ”inte så lyckade analyser”

I februari 2017 skrev vi ett inlägg om Björn Borg där vi resonerade kring att kalsong- och sportklädertillverkaren nu skulle lyfta resultatet nu när de inte längre behöver betala några royaltes till tennisspelaren Björn Borg. I hade dock fel. Den beräknade vinsten på 30 miljoner om året har inte riktigt slagit igenom på resultatet och vinsten för 2017 är så här långt bara marginellt högre än den var 2016.

Detta är lite oroväckande men vi finner ändå en viss trygghet i att Björn Borg har rönt mycket stora framgångar under året med dels filmen Borg vs McEnroe och dels via popsångerskan Lady Gaga. Detta bör ge resultat framöver men vi är som sagt lite oroliga då företaget inte kunnat slå mynt av det faktum att man slipper betala Björn från och med i år. Om vi tänker oss en situation där allt annat är lika, hur skulle reslutatet då ser ut? Det hade inte varit någon munter läsning.

Vi vill med detta inlägg visa att vi inte bara gör bra affärer. Den som säger att han/hon bara gör bra affärer ljuger och vi vill föregå med gott exempel och visa att vi inte far med osanning. Vår investering i Björn Borg är idag ner 14 %.


Vi är dock långsiktiga i Björn Borg och kommer fylla på med fler aktier för i och med att kursen gått ner har direktavkastningen gått upp och idag delar Björn Borg ut 7,05 %. Kan de bara behålla den utdelningen känner vi trygghet i att fortsätta köpa Björn Borg.Fler artiklar om Björn Borg4 kommentarer:

 1. Kläder och brandingprodukterär lite knepigare än tyngre industrier då mycket styrs av trender och vad sk opinionmakers dvs modebloggare tycker. Men för att vinna måste man ju vara med och spela, det tänkte Borg ute på courten också när det begav sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har man allt fått uppleva. Vi såg ju 90-talsmärket Boomerang som kursade häromdagen och det poppar upp nya märken allt eftersom. Det roliga är att vissa märken som i alla fall jag dömt ut som döda kommer tillbaka. Acqua limone till exempel. Vi blundar och hoppas att Björn kommer igen. Vi vet av egen erfarenhet att deras produkter är förstklassiga.

   Radera
 2. Kan mycket väl bli riktigt bra, med tanke på att kursnedgången ger så hög direktavkastning, i dessa tider när utdelningsaktier blivit populära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Gäller bara att de orkar upprätthålla den fina utdelningen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.