tisdag 31 oktober 2017

Nytt bolag i portföljen - Dedicare!

Som komplement till våra vanliga portföljer sitter Aktiepappa även på en portfölj i sitt företag. Företaget är i fastighetsbranschen och därför försöker jag ha aktier i den portföljen som håller sig borta från fastigheter. Ibland lyckas det bättre än annars då Svolder sitter lite för tungt i fastigheter och bygg. Samma sak gäller med SCA egentligen. Denna portfölj är dock av modellen ”byrålådan” vilket innebär att aktierna köps och läggs i en tänkt byrålåda. Hittills har det varit en bra strategi givet de papper vi investerat i. De tunga innehaven i Svolder och Investor har båda gått upp dryga 300 % vardera sedan köp.

¨Förra veckan när jag kollade till portföljen hittade jag lite överblivna utdelningar som samlats på kontot, 35.000 kr stod och skrotade. Inte länge dock för efter en kort fundering inköptes 350 st Dedicare till kursen 101,50 kr. Sedan dess har tre dagar gått och Dedicare står just nu i 112 kr. En bra affär så här långt!

Resonemenaget som ledde fram till köpbeslut vilar på 4 ben:

 1. Dedicare verkar i en bransch långt bort från fastigheter
 2. Dedicare har en verksamhet som jag sannolikt tror kommer fortsätta växa
 3. Dedicare delar ut bra (7,48 %)
 4. Dedicare har ett P/E-tal på 13,23


Så här långt har det visat sig vara en bra investering. Nu får vi se om de kan fortsätta dela ut i nivå med dagens dryga 7 % eller om kassaflödet och/eller lönsamheten kommer svika.

Dedicare är ett företag inom bemanningsbranschen. De hyr ut vårdpersonal till vård- och omsorgssektorn. Mer info om Dedicare finns på deras hemsida och sannolikt kommer även ett mer fylligt inlägg om dem här på bloggen inom någon vecka. 


16 kommentarer:

 1. Har flera släktingar som jobbar inom vården, och enligt dem finns det inga tecken på att man kommer att minska på att hyra in personal. Flera kollegor går istället över till konsultbolagen pga bättre löner och villkor.

  Enda "hotet" är att vi får se ett paradigmskifte inom landstingen där de går ut med konkurrenskraftiga löner och arbetsvillkor liknande eller bättre än bemanningsföretagen. Detta tror jag dock är långt bort i framtiden, tyvärr. Vi ligger långa i Dedicare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror precis som du att det ligger långt bort med en förändring i ämnet. Det var en orsak till att jag köpte. Jag tror att en övergång till privat sjukvård skulle kunna vara negativt för Dedicare. Det ligger dock långt bort i tiden...

   Radera
 2. Jag kan bara instämma i det du säger, jag äger också Dedicare. Maken till inkompetenta och oförstående arbetsgivare än politiker finns nog inte, så Dedicare har en bra sits.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi verkar ju vara fast med dem (politikerna) så lika bra att tjäna lite pengar på dem ;).

   Radera
 3. Än så länge är fria kassaflödet starkt och om man inte gör ett riktigt dåligt Q4a så borde bonusutdelningen hålla i år med, kanske till och med öka lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker att det ser bra ut so far. Vi hoppas på en ökning. :)

   Radera
 4. Jag ligger också lång i dem, tror på dem. Synd bara att det är vi som finansierar deras vinster med skattepengar.

  /Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt! Samtidigt har personer med en annan politisk agenda än mig satt spelreglerna som skapat marknaden för såväl Dedicare som bemanningsföretag i andra branscher. Därför känner jag att jag gjort vad jag kunnat för att ändra systemet genom att rösta blått. Fram tills det blir ändring av systemet får vi göra det bästa av situationen. Och då är Dedicare en bra investering.

   Radera
 5. Hur har det gått med er tilldelning i dem senaste IPO som ni varit med i?

  Trevlig helg,
  Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie, jag har fått tilldelning i Seafire (1000 st), Indentive (450 st) och i 2cureX (700 st). Indentive handlas första dagen 13 november. Seafire handlas första dagen 10 november. 2cureX handlas första dagen 24 november.

   Hur har det gått för dig?

   Radera
  2. Toppen ju, lycka till nu. Själv fick jag indentive 300st men inga 2cureX :( men håller tummarna den 13:e nu :) kan vara skönt med lite extra klirr i kassan inför föräldraledigheten! Två v kvar på jobbet nu :)
   //Emelie

   Radera
  3. Skit med missen i 2cureX men bra med Indentive! Lycka till med bäbisen också. Den lär behöva det där extra klirret ;).

   Radera
  4. Jag vet riktigt surt. Får shoppa annat på black Friday ;)
   Haha jo verkligen, kommer bli en stabil portfölj till pyret i magen när den blir äldre:)

   Radera
 6. Var inte 7,48% direktavkastning om man räknar med årets bonusutdelning på 3,50 kr. Annars ca 4% (senaste kursen) direktavkastning vilket också är bra i den branschen som lär fortsätta vara stark.

  SvaraRadera
 7. Hej! Undrar av nyfikenhet om du sålde av delar av beståndet nu när förlustsiffrorna kom?

  Jag jobbar inom just inom sjukvården och via bemanningsföretag. Bem.företagen erjuder avsevärt högre ersättning än landstingen kommer i närheten av... Och hos yngre generationer vårdpersonal existerar inte den lojaliet gentemot arbetsgivaren som förr utgjorde fundament för storsjukhusen. Numera tvekar man inte att ta uppdrag som konsult, och ofta är det korta uppdrag som gäller, månader ibland 1-2 veckor. Många sjuksköterskor tar uppdrag av flera olika bemanningsuppdrag samtidigt. Det företag som betalar bäst vänder man sig till. Det existerar heller inga särskilda konkurrensfördelar inom branschen mig veterligen. Möjligtvis att erbjuda kollektivavtal, tjänstepension vilket företagen hakar på för att stå sig i konkurrensen. Lönen styr valet av bolag... Dedicare är (ö)kända bland vårdpersonal för att ha låga löner. Och utan några konkurrensfördelar (?) så är det inte förvånande att vinsterna uteblev förra året.

  Tack för en bra blogg! MVh Erik

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.