torsdag 12 oktober 2017

Varför bygger Google serverhallar i Norden?





---Detta inlägg är ett samarbete med IT-mästaren--- 


Storföretaget Google har vid flera tillfällen köpt upp mark och byggt serverhallar i Sverige. Varför har vi flera gånger frågat oss. Finns det verkligen business att göra på att lagra andra personers data i stora serverhallar i ett litet land i Norden? Ja uppenbarligen gör det det. För ett år sedan startade detta bygge i Dalarna till exempel  Och google är inget företag som slösar pengar i onödan. De vet hur man investerar klokt. Även Microsoft har valt att investera i serverhallar i Sverige och Finland. Man vill lägga serverhallarna i kallt klimat för att underlätta nedkylningen och därmed undvika överhettning, något som är ett vanligt problem i den här typen av lokaler. Serverhallarna används i sin tur för att lagra information och data åt de kunder som använder sig av molntjänster.

Molntjänsternas stora fördelar för användarna är att när man lagrar sina dokument, bilder och andra filer i en molntjänst är att man har dem sparade, vilket medför att det faktiskt inte gör något om datorn kraschar, någon stjäl mobiltelefonen eller om till och med huset, datorn, Ipaden och mobilen brinner upp i en eldsvåda. Det här uppskattar såklart kunden och för denna tjänst tar företaget betalt, en helt klart rimlig affärsuppgörelse med vinst för båda parter.

Nu undrar ni som läser bloggen kanske om vi har gått och blivit någon form av tekniknördar här på Aktiepappa? Nej det har vi inte. Vi skriver om molntjänster för att uppmärksamma er om ett företag som heter IT-mästaren. De erbjuder bland annat molntjänster till sina kunder till vad vi uppfattar som bra kvalitet och vettiga priser. Vill ni titta på deras erbjudanden kan ni göra det här.

Kolla gärna in IT-mästaren och se om de har något som passar er, de har såklart även andra IT-tjänster än just lagringstjänster. De är heltäckande när det kommer till IT-tjänster och erbjuder länesystem. Projektsystem, CRM-system mm. För er som hanterar personuppgifter har de även ett mycket bra verktyg avseende nya GDPR (General Data Protection Regulation) som träder i kraft i maj 2018. 

Ni som läst våra IPO-inlägg vet att vi gärna tittar på vilka ankarinvesterare som finns i erbjudandet. Ankarinvesterarna fungerar lite som en garant för att det aktuella företaget är värt att satsa på. Om vi ska implementera denna strategi på IT-mästaren så kan vi titta på deras referenser. Bland deras kunder hittar vi bland annat Svenska Kyrkan, Klövern och Humana. De två sistnämnda är ju välkända för många investerare och vi har till och med under en kort period varit aktieägare i både Humana och Klövern.



---Detta inlägg är ett samarbete med IT-mästaren---



6 kommentarer:

  1. Vad är det som är speciellt bra med IT-mästarna? Hur står de sig gentemot andra leverantörer? Vilka typer av tjänster levererar de? Något de inte gör speciellt bra, eller som har förbättringspotential i ditt tycke?

    Gillar din blogg väldigt mycket men just detta inlägg känns väldigt diffust kring vad du egentligen försöker säga? Har läst igenom inlägget tre gånger men saknar nån röd tråd/slutsats...

    Tack för en bra blogg!
    /Snålgrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen, jag ska i ärlighetens namn säga att jag har begränsad erfarenhet av den här typen av tjänster och kan inte svara på hur IT-Mästaren står sig gentemot andra leverantörer av liknande tjänster. Jag har inte varit i kontakt med någon annan än just dem i de här frågorna och det enda jag kan säga är att deras kunder (som syns på bilden) skänker mig en viss trygghet.

      När det gäller Google och deras byggen så är detta ett faktum som jag reflekterat över men som jag sedan inte skrivit om eller tänkt mer på men det finns många positiva effekter av detta. Stora företag som Google som satsar i norra Sverige är faktiskt en viktig del i att behålla någon form av liv i svensk landsbygd. Annars har urbaniseringen snarare gått mot att utarma landsorten men här ser vi ett sätt för glesbygden att konkurrera. Huruvida ÌT-Mästaren hyr in sig i just dessa serverhallar eller inte har jag dock ingen aning om men vi kan vara säkra på att vi kommer att se fler och fler tjänster och program som blir molnbaserade i framtiden.

      Radera
  2. Ska bli intressant att se om/när Google drar igång detta bygge. De har dock inte helt bekräftats att det är Google som har köpt mark i Horndal utan de har gått ut med att det är större internationellt företag. Själv väntar jag på mer information då det är ovanligt tyst om detta framtida bygge. Jag undrar när detta sätter igång? Om det nu är Google som har köpt denna mark som det spekuleras i så innebär det rejält med arbetstillfällen till denna lilla landsbygd. Jag tycker det är bra att Google etablerar sig här i Sverige.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte mer info än artikeln jag länkar till men alla verkar rätt så säkra. Jag gillar generellt när man hittar sätt att använda det som står oanvänt och om det skapar möjligheter för människor att jobba och leva i sina favoritområden får det ses som en glädjande bonus. :)

      Radera
  3. Kalt klimat - Lägre kostnad för kyla
    Stabilt samhälle - Lägre risk, lättare att få rätt personal
    Stabil berggrund, mycket låg risk för jordbävning - Lägre risk

    Jag förstår varför Google skulle vilja placera en serverhall i Norden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns som det finns många vinster. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.