fredag 6 oktober 2017

Nästa IPO - Handicare

Fredag 6 oktober är sista dagen att teckna Handicare
Handicare är det senaste i raden av bolag som Nordic Capital tar till börsen. Det handlar om ett företag som hjälper äldre och rörelsehindrade personer att hitta lösnignar för en fungerande vardag. Även säkerhet och arbetsmiljö hos de som arbetar i vården. Bland annat finns trapphissar, produkter för att tillgänglighetsanpassa fordon och förflyttningshjälpmedel i Handicares sortiment. Denna typ av företag förutspås ha en lysande framtid för sig pga en allt mer åldrande befolkning på jorden.

När det kommer till siffror så ser det fint ut med en rörelsemarginal på 9,5 % och en bruttomarginal på 45 %. Vi pratar inte om något förhoppningsbolag som går dåligt här utan Handicare är likt de flesta av Nordic Capitals bolag ett väl fungerande sådant som genererar fina vinster.


Teckningstid       28 september-6 oktober (institutioner får ytterligare tre dagar på sig)
Noteras               10 oktober
Lista                    Nasdaq
Pris                      50 kr
Minsta post         200 aktier (10 000 kr)
VD                       Asbjörn Eskild
Börsvärde            2,9 miljarder kr
Teckna via ISK   Nej!


Ni som läst våra tidigare IPO-inlägg vet att vi lägger stor vikt vid vilka ankarinvesterare som bokat sig för aktier. I det här fallet handlar det om Fjärde AP-fonden, Danica pension och Holta Life Science som tillsammans tecknar 12,7 % av aktierna i bolaget. Initialt erbjuds 28 % av aktierna men med övertilldelningsoption kan det bli 33 %.

Om vi ska titta på de negativa eller potentiellt negativa sidorna så hittar vi en risk i och med att Nordic Capital sitter kvar med så pass stor del som 67 %. Vi vet alla att Nordic Capital inte kommer vara en storägare i all evighet och frågan är när de kommer välja att sälja sina kvarvarande aktier. Effekter av detta kan vi se i Resurs Holding där Nordic Capital sitter på en stor stek (26 %) och alla oroar sig för när den kommer komma ut på marknaden. I fallet resurs dämpar det aktiekursen. Vidare tycker vi att det är lite tråkigt att man låter vissa få tre extra dagar på sig att teckna sig. Det är inte helt snyggt att de får se om småsparare tecknat fullt och att de sen kan välja att kliva in. Nu hoppas vi att Carnegie & co sköter detta snyggt så att det inte blir ett problem.

För vår del tycker vi att de positiva överväger och vi tecknar en mindre post i Handicare. Framför allt tror vi att det faktum att endast 33 % av Handicares aktier kommer säljas även om Nordic Capital utnyttjar hela sin överteckningsoption borgar för att aktien blir övertecknad i vanlig ordning. Även Privata Affärer rekommenderar att teckna.

Det går att teckna Handicare via Carnegie och Nordnet och där går de att teckna via AF (traditionell depå), Kapitalförsäkring (KA), Tjänstepension (TP) och något som Nordnet kallar AP. Vi vet inte exakt vad det är för något men det går uppenbart inte att teckna via ISK.  Joint bookrunners i samband med noteringen är Carnegie, Bank of America Merrill Lynch och DnB. Läs mer om Handicare


9 kommentarer:

 1. Har sett tidigare att det inte alltid går att teckna i ISK. Vet du varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt regelverket för ISK går det endast att teckna helt nyemitterade aktier via ISK. Om IPO:n består av dels nyemitterade aktier och dels befintliga aktier eller bara befintliga aktier så går det inte att teckna via ISK. Det är alltså lagstiftaren som formulerat sig klumpigt och inget som Avanza/Nordnet eller annan bank kan påverka.

   Radera
  2. OK, då förstår jag. Tack för svar.

   Radera
 2. AP är alltså Aktie- och fonddepå. Den som alla får när man egentligen bara vill ha en ISK eller en KF./Norrlandsräven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Jag brukar även kalla det gammeldepå ibland.

   Radera
 3. Har ni kollat på Hitech&Development Wireless? Vet ni isåfall varför man inte kan teckna aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noteringen som de planerade i somras blev tydligen uppskjuten av någon anledning och nu väntar vi på att de ska starta IPO:n. Det går inte att teckna för IPO:n är inte öppen för att tecknas.

   Radera
 4. Nu kan man se om man blivit tilldelad några aktier, själv fick jag 200 st. Så imorgon hoppas jag på en fin uppgång :)

  //Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där! Nu är det bara att blunda och hoppas.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.