måndag 2 oktober 2017

Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.

Erik Selin, Swedbank Robur och Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond är bara några av de tunga investerare som går in som ankare i introduktionen. Med sina dryga 10 % är Erik tyngst och eftersom bolaget enligt uppgift skall notera 50 % av aktierna känns det som om chansen/risken för att aktien övertecknas är stor.


Fakta om Balco 


Sista teckningsdag   4 oktober
VD                            Kenneth Lundahl
Ordförande             Lennart Kalén
Teckningskurs        56 kr
Minsta post              100 aktier
Teckningsperiod     27 september – 4 oktober
Bolagsvärde            1,2 miljarder
Fösta dag för handel 6 oktober
Antal aktier som omfattas av erbjudandet 10 714 387 st

Balco går inte att teckna via ISK utan det är KF eller traditionell depå som gäller.

Balco är ett bolag i byggsektorn som grundadats i Växjö så sent som 1987. Idag är man en ledande leverantör av betongbalkonger. Balcos balkonger är kundanpassade, moderna och säljs under eget varumärke till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och byggföretag. Balcos huvudmarknader är Sverige, Danmark, Tyskland, Norge, Finland, Storbritannien och Holland.

Bolaget levererar inglasade balkonger och balkonglösningar, främst på renoveringsmarknaden och mot bostadsrättsföreningar. Bolaget är specialiserat på att byta befintliga balkonger mot nya inglasade balkonger och har en egen så kallad Balco-metod. Metoden medför många fördelar, såsom exempelvis lägre energikostnader, ökad levnadsstandard och värdeökning på lägenheten och fastigheten.

Balco har idag 18 säljkontor i sju olika länder. Bolaget äger själv sina produktionsanläggningar som liger i Sverige, Danmark och Polen. Man är även delägare i en polsk underleverantör. Det finns med andra ord lite substans i Balko till skillnad från flera av de förhoppningsbolag som letat sig till börsens mindre listor den senaste tiden. Här har vi ett bolag som faktiskt gör vinst redan innan de noteras. Omsättningen 2016 var 801 miljoner med ett rörelseresultat på 63 miljoner är inte fy skam även om det inte kommer i närheten av till exempel Resurs holding men den jämförelsen är lite elak mot Balco och vi nöjer oss med att glädja oss över ett nytt bolag på börsen med en historia av miljonvinster i bagaget.
Ett plus till Balco för att de väljer ett fast pris på aktien men ett minus för att de lämnar möjlighet för storägarna att sälja ytterligare aktier. De har möjlighet att lämna ytterligare 10 % av det totala antalet aktier. Lite roligt att det enligt avtalet är Carnegie som väljer om övertilldelningen ska säljas eller inte men i allmänhet gillar vi inte att det finns risk att mätta marknaden på det sättet. Nuvarande storägare är riskkapitalbolaget Segulah. De är ägare till bland annat Gunnebo industrier, Teknikmagasinet och CCS Healthcare.Tilldelning i noteringen beslutas av styrelsen och Joint bookmakers, dvs Carnegie investment bank och Danske bank. Så om ni har depå hos någon av dessa och vill teckna så rekommenderar jag att ni gör det i den depån. Vidare nämns både Nordnet och Avanza som möjliga ställen att teckna.


Vi kommer sannolikt teckna en mindre post i vår IPO-portfölj med förhoppningen om att aktien blir övertecknad och att den därefter går upp de första handelsdagarna. Eftersom det inte framgår något om utdelningspolicy är det inte troligt att vi blir långa i Balco.Fler inlägg om IPO:er:

We are Qiiwi
Xspray till börsen
Senzagen gick upp 97 %
Tecknar Senzagen
Uppgång med 40 % för nykomlingen (Surgical Science)
Zaplox gick upp 17 %
Börsintroduktioner 201618 kommentarer:

 1. Intressant blogg!! Skall följa. Hittade hit just eftersom jag precis börjat handla med aktier och blev lite intresserad av att teckna Balco. Du verkar mycket kompetent på området ser fram emot mer intressanta analyser och nyheter.

  Hur skulle du bete dig om du var ny i gamet och hade ett mindre kapital om säg 50tkr. Jag har ett par bolag enbart som jag är intresserad av och har investerat i. Kanske har jag för många ägg i samma korg och stirrar mig blind på avkastningen. För den är ju trevligare när innehavet är större. Hur skulle du sprida 50tkr? :)

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MAlte. Roligt att du hittat vår blogg och att du gillar den. Jag är som du säkert märkt mest intresserad av aktier som delar ut vettigt och den portfölj som går under namnet IPO-portföljen/Sharevillportföljen är faktiskt lite av en lekstuga. Jag investerar den absoluta merparten av mina pengar i stabila utdelare och letar inte kursdubblare (även om flera aktier har blivit just det med tiden)

   Hoppas du hittar inspiration bland våra övriga blogginlägg.

   Radera
 2. Finansiella mål

  Utdelningspolicy: Balco ska dela ut minst hälften av resultatet efter skatt, givet att det inte äventyrar Balcos långsiktiga utveckling.

  SvaraRadera
 3. Vart/när ser man om man blev tilldelade några aktier?
  /Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansökan kommer synas som en "ansökan" på ditt konto under dagen idag om du har Nordnet. När bolaget börjar handlas (6 oktober) kommer det synas om du fått tilldelning.

   Jag är inte helt säker på hur Avanza redovisar.

   Radera
  2. Ok tack :) Sökte bara på Avanza och inte på Nordnet. Då avvktar jag och ser vad som händer :)

   Radera
  3. Yes fick tilldelning på 100 st :) Såg det på Avanza nu. Nu hoppas jag på en go kursuppgång!

   /Emelie

   Radera
  4. Roligt! Jag fick också tilldelning på 100 aktier vilket indikerar att de tecknades dubbelt upp då jag tecknade mig för 200 aktier. Vi får se hur intresset det ut när de kommer ut på marknaden kl 9.

   Radera
  5. Och jag ansökte för 100 st, så jag kanske hade tur. Men nu är frågan hur min strategi ska vara när jag ska sälja av dem. Jag tänkte se om jag kunde jobba upp en liten buffert för trading framöver. Är fortfarande ny på detta, men tycker det är så roligt med aktier. Och än så länge är jag plus, även om jag har haft riktigt tråkiga aktier som jag tillslut rensade ut när dem låg på 80% minus, inte många kronor kvar där.
   /Emelie

   Radera
  6. Jag har valt att ha en särskild IPO-portfölj där jag tecknar mig för småposter i de introduktioner som jag tror ska bli övertecknade. Dessa säljer jag normalt första dagen och räknar hem en liten vinst för att sen gå vidare till nästa IPO.

   Mina vanliga aktier ligger dock i en långsiktig utdelningsportfölj och här säljer jag aldrig! (Med mycket få undantag.)

   Radera
  7. Sålde mina nu för 67,50. Så en bra start för min nya IPO portfölj.
   Har ni någon särskild plan/mål för er IPO portfölj?

   Radera
  8. Nej ingen särskild plan egentligen. Från början var detta pengar som satt kvar på Nordnet när jag flyttade allt till Avanza och så har jag valt att använda dem till IPO:er och det har gått bra. Borde kanske skriva ett nytt inlägg om detta.

   Grattis till en bra affär idag!

   Radera
 4. Jag sitter med information om att i min förening kommer lägga balcos största beställning. Ca 150-200 miljoner delat på 3 föreningar. Detta är ej offecielt men kommer bli av inom kort. Ska jag sitta kvar på mina 100 akter tills det bli officiellt eller sälja nu ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att avgöra hur en sån order påverkar Balco men inte lär det vara en negativ nyhet iaf. Själv väljer jag att kliva ur på 66 kr och räkna hem en liten uppgång på 20% (1000 kr) som jag satsar på nästa IPO. (Handicare)

   Radera
 5. http://www.op.se/jamtland/ostersund/mangmiljonsrenovering-splittrar-lagenhetsagare det jag pratade om. Men jag gör desamma. Tack för du tog dig tid att svara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart försöker vi svara på alla kommentarer. Ha en go helg och grattis till en bra affär. 20 % upp på en dag är inte illa.

   Radera
 6. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.