måndag 16 oktober 2017

Något är på gång i Svolder

Split i Svolder
Vi har i flera inlägg skrivit om investmentbolaget Svolder här på Aktiepappa. Anledningen till det är att vi helt enkelt tycker mycket om Svolder. Både som investering och som företag. Vi tycker om deras sätt att investera, deras sätt att värdera och framför allt deras sätt att hantera den investmentrabatt som länge varit ett problem för alla investmentbolag. För er som inte är insatta så har Svolder en stående punkt på dagordningen på varje bolagsstämma; frågan om frivillig likvidation av bolaget. I det läget räcker det om 1/3-del av rösterna röstar för frivillig likvidation för att Svolder ska likvideras och de underliggande aktierna delas ut till aktieägarna. Normalt räcker det med att en enkel majoritet (50 %) av rösterna röstar för att ett bolag skall likvideras.

Just som jag och Aktieflickännen sitter och planerar resan upp till Svolders stämma den 16 november kom idag en pressrelease om att Svolder avser genomföra en split av sin aktie. En split på 1:2 innebär att man helt enkelt dubblar antalet aktier samtidigt som man halverar aktiens värde på börsen. Detta är vanligt när aktier blivit väldigt dyra. Oftast när de nått ett pris på över 500 kr. I Svolders fall står B-aktien i 226. Det är väldigt lågt för att genomföra en split enligt oss.

Konspiration


Svolders A-aktie har det senaste året gjort oväntade och onormala uppgångar och för några månader sedan stod Svolders A-aktie i över 450 kr. Vissa sparekonomer på såväl Avanza som Nordnet har uttalat sig om att detta beror på okunniga småsparare eller folk som leker någon form av lek med aktien. Jag kan köpa lek-teorin men jag tror verkligen inte att människor är så dumma att de inte vet vad de köper på det sättet. Jag vill tro det i alla fall. Själva har vi tidigare luftat vår teori om att vi snarare tror att det är någon som vill åt makten i bolaget. I ett inlägg från 2016 utpekar vi Öresund som tänkbar konspiratör. Det är kanske inte alls rätt men det har hänt att de agerat på detta sättet tidigare.

Vi kan börja med att gå tillbaka till 2015 då vi hittar en artikel från Aktiespararna där de skriver att Öresund vill köpa Svolder. Om vi lägger till ett tidigare agerande från Öresund så känns det nästan kusligt. 1995 ville de köpa Custos och i samband med detta kunde man läsa:

”Efter en rad uppflaggningar under förra veckan äger Öresund numera 19,7 procent av aktierna och 25,1 procent av rösterna i Custos. Investeringen motsvarar drygt en miljard kronor och motsvarar ungefär hälften av Öresunds totala tillgångar på totalt två miljarder kronor. Affären har finansierats genom utförsäljningar av aktier i bolagets börsportfölj. Enligt ägarstatistik från Ägaren och makten har Öresund de senaste veckorna sålt aktieposter för motsvarande en halv miljard kronor i Catena, Volvo, Industrivärden, Investor, Latour, S-E-Banken, Skandia, Trygg-Hansa och Verimation.

De aggressiva aktieförvärven i Custos har gett utslag i aktiekursen. Så sent som den 11 december betalades Custos röststarka A-aktie och röstsvaga B-aktie till 118 kronor vardera. Slutkursen under måndagen var 115 kronor för B-aktien och 127 kronor för A-aktien.” Artikeln Öresund vill ta makten i Custos är läsvärd.


Det skall nämnas i sammanhanget med Svolder att eftersom det bara krävs 1/3-dels majoritet för att uppnå likvidation av bolaget får man ganska mycket makt för lite pengar i Svolder.

Det är en del saker som gör att det känns som om något är på gång i Svolder. A-aktiens konstiga resa, minskning av styrelsen samt splitten på nivåer där man normalt inte splittar aktier gör oss misstänksamma. Vad som är på gång vet vi inte riktigt men räkna med att det kommer hända grejer i alla fall. Min gissning är att vi kommer se någon form av fusion, uppköp eller liknande med Öresund. Och inte mig emot för är det något investmentbolag vi tror på så är det Öresund. Svolder hade dessutom passat bra in i Öresund. Förhoppningsvis kommer man då att behålla Stockholmsbörsens bästa VD Ulf Hedlundh.

Vi kommer självklart bevaka stämman den 16 november även om våra totalt 6 000 B-aktier inte kommer göra någon större skillnad när storägaren Rolf Lundström (Provibis) ryter ifrån med sina 29 % av rösterna.

Räkna med att ni kommer kunna läsa mer om Svolder här på Aktiepappa.

*** UPPDATERING***

Efter kontakt med Svolder kan vi informera om att de väljer att splitta aktien för att de anser att 100 kr är en lagom nivå. Inget konstigt vad det verkar där alltså. Och credd till Svolders VD som svarar både snabbt, utförligt och trevligt på mail.

"Vad som ett bolag ser som ”normal” aktiekurs varierar också. Från Svolders sida brukar vi ofta prata om ca 100 kr. Det är lätt att räkna procent därifrån och vi skiljer oss då också märkbart från exempelvis gruppen ”frimärksaktier”

***UPPDATERING***

Våra tidigare inlägg om Svolder

Älskade Svolder (ett av våra allra mest lästa inlägg)


9 kommentarer:

 1. Ursäkta att jag kanske är trög men kan du förklara hur A-aktiernas röstetal kan öka från 33 % till 49 % när antalet aktier dubblas?
  /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte trög. Men jag är det (idag i alla fall). Jag räknade på det totala antal aktier som stod i pressreleasen och missade att räkna på rösterna. Ibland går det för fort. Jag uppdaterar inlägget så det stå rrätt där nu.

   Faktum kvarstår dock att jag tycker det verkar lite skumt med att göra en split på de här nivåerna.

   Radera
 2. Det blir hursomhelst spännande att följa. Något är nog på gång i Svolder.
  /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Och vi kommer såklart fortsätta skriva om allt som händer i Svolder här på bloggen.

   Radera
 3. Bedömmer ni det som läge att svinga lite i Öresund eller Svolder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öresund känns lurig med sin hyfsat feta premie och Svolder är på rätt höga nivåer med. Då tror jag nog mer på att köpa Svolder efter utdelningen isf. Det tappet brukar hämtas hem ganska fort.

   Radera
 4. Ok. Ska slå en kik idag på bolagen.

  SvaraRadera
 5. Tror inte riktigt på dina teorier eftersom Öresund velat slippa A-aktier...

  http://svolder.se/releases/svolder-omstampling-av-a-aktier/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Du kan mycket väl ha rätt i ditt antagande. Jag är medveten om att min teori är en aning långsökt men det är flera faktorer som gör att jag anar att något är på gång i alla fall. Jag tror att A-aktien stod billigare än B-aktien i juni 2015 när Öresund stämplade om sina aktier så det kan ju dels ha varit en ren ekonomisk lösning och det är trots allt drygt två år sedan de stämplade om.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.