fredag 23 december 2016

Otillbörlig kurspåverkan via blogg

Jag tror inte att någon missat de båda läkarstudenter som genom ett antal falska inloggningskonton utgett sig för att vara både det ena och det andra. De har därefter i de påhittade rollerna som diverse experter bloggat och kommenterat aktier i bolag som de själva köpt i positiva ordalag. Sen när de lyckats snacka upp kursen har de själva sålt (långt under den av de själva angivna riktkursen) och därmed tjänat bra med pengar. Avansen ska ha varit 2,5 miljoner, pengar som de nu blivit skyldiga att återbetala. Länk till utdrag från domen.

Nu är de dömda och det går att beställa domen här för den som är intresserad. stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se  Notera gärna det stora antal fejkade användarkonton de använt. Det måste ha krävts ett rejält dokument för att bara hålla ordning på dem alla.

För den som vill veta mer skvaller om ärendet finns det en tråd på Flashback om det hela och här går även att se vilka bolag som det handlat om. Tydligen har media valt att inte lämna ut dem men de framgår tydligt i domen.


Ärendet är såklart intressant för oss som bloggar om aktier och investeringar men det borde även vara av intresse för de som läser bloggar om aktier och investeringar. Det är lätt att tro att det som skrivs på alla bloggar är sanningen men så är det såklart inte. Detta är den stora anledningen att jag inte tycker om Shareville till exempel. På det stället får folk som vill prata upp en aktie alla möjligheter att göra det. Helt anonymt dessutom. Jag råder därför er som läser såväl min blogg som andras bloggar och som följer portföljer på Shareville att ha ett rejält mått av skepsis till det ni läser och ifrågasätt direkt om ni tycker att något verkar konstigt. Det gäller inte minst här på Aktiepappa! Vi tycker om när ni kommenterar och välkomnar alla typer av diskussioner.

Uppdatering

Läste idag att de åtalade har överklagat domen. Disclaimer: Jag äger inga aktier i EQL Pharma AB, Medirätt AB, Lucent Oil AB, Biolight AB, Ortoma AB, Alteco Medical AB, Scandinavian Clinical Nutrion AB, Prostalund AB,Orasolv, Sprint Follicum, Doxa eller Zenicor Medical Systems.


10 kommentarer:

 1. Dom gjorde bra affärer så länge det varade ;) Självklart är detta ett fult sätt att tjäna pengar på. Men det förekommer nog fler fula affärer än man tror. Kom ihåg när toppar i Scania köpte stora mängder aktier och bara en kort stund efter köptes aktierna upp för en rejäl premie. De som sitter på insiderinformation som de inte ska veta har lätt att göra bättre affärer. Dock är inte det heller lagligt. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har antagligen rätt. Jag läser en grymt intressant bok just nu som heter 'Svenska förmögenheter'. Där förklarar Göran Hägg om hur svenska finanseliten byggt sina förmögenheter. Många fula tricks där kan jag lova.

   Boken rekommenderas för övrigt och det kan vara så att det kommer en recension om den inom kort.

   Radera
 2. Någonstans inom mig tycker jag synd om alla som tar rygg, utan att vara kritisk till informationen eller informationskällan, på bloggar/forumskribenter. Inte för att de förlorar pengar utan snarare att de är så godtrogna. Idag handlar det kanske om 10.000:-, men imorgon kanske det handlar om betydligt större summor som i effekt kan ruinera hela ens existens. Bilda er alltid er egna uppfattning och lita aldrig blint på någon annan.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt!! Och det är tyvärr bältet många som bara följer alla andra. Om det dessutom är flera stycken som skriver samma sak så 'måste' det ju vara rätt... Det är just det de båda läkarstudenterna utnyttjat.

   Radera
 3. Att de höll sig till Redeye förklarar varför jag missat bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var på såväl redeye som egna bloggar, placeras forum och Facebookgruppen 'aktieraketer' men lika bra att du missade dem för det var ren jävla bluff. Riktigt kul att läsa förundersökningen faktiskt.

   Radera
 4. Jag håller med dig om att det finns för många godtrogna i det här landet. Shareville är ju för övrigt ett bra exempel på det, d.v.s. att det finns en stor efterfrågan på "enkla sätt till snabba pengar". Tyvärr.

  Kan du för övrigt lägga upp mig på din blogglista, tack? Så länkar jag gärna till din sida tillbaks.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Ja det är många som vill göra det enkelt för sig. Så är det med allt i livet känns det som. Folk orkar inte träna utan vill ta hjälp av diverse preparat, nästa person orkar inte skära ner på maten eller drycken utan tror att de kan ta en genväg genom att följa någon hälsogurus tips och råd för att bli smal mm mm.

  Har kollat din blogg och den är absolut läsvärd så du hamnar på listan!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.