lördag 10 december 2016

Tack för att ni kommenterar!


Tack alla ni som väljer att kommentera det vi skriver om här på bloggen. 


Både Aktiepappa och Aktieflickvännen älskar verkligen när ni som läsare kommenterar. Vi har på de här få månader vi bloggat lyckats samla på oss inte mindre än 364 kommentarer. Jämför man med de riktiga jättarna till bloggare är det såklart bara peanuts men för oss är det en hel del.

När vi startade bloggen var man tvungen att välja hur man ville låta läsare kommentera. Om jag inte minns fel så hade Blogger (plattformen som vi använder) en förinställd funktion där man inte kunde kommentera så det fick man lägga till själv. Här ställdes jag inför dilemmat om man ska låta vem som helst skriva vad som helst på vår blogg eller om man ska agera moderator och godkänna alla kommentarer innan de publiceras på bloggen. Efter en diskussion med flickvännen kom vi snabbt fram till att vi vill ju att så många som möjligt ska delta i diskussionerna här på bloggen och om vi ställer det i förhållande till den risk det skulle vara att någon person söker upp vår blogg och skriver otidigheter här så var det inget att tveka på. Alla får kommentera på Aktiepappa precis som de vill. Vi tror på yttrandefrihet och om det skulle visa sig att någon utnyttjar oss för att kränka någon så kommer vi ta bort den personens kommentar i efterhand. Vi försöker hålla koll på kommentarerna så gott vi hinner och vi svara så snart vi kan.

På andra bloggar är det lite olika, vissa vill absolut godkänna alla kommentarer innan de publicerar dem och alla är såklart fria att göra som de vill. För egen del kan jag bara konstatera att jag blir mindre intresserad av diskussionen om jag måste vänta på att få se min kommentar publicerad och sen vänta ytterligare på att få se ett eventuellt svar på den. Först av allt ställer detta högre krav på att bloggaren är aktiv och faktiskt godkänner kommentaren relativt snabbt. Vidare så ligger det också ett ansvar i vilka kommentarer man godkänner för att bloggen ska kännas trovärdig och intressant.

Jag hittade en ny blogg förra veckan. Den var länkad från en av mina bloggkollegors bloggar och jag klickade glatt in, hittade ett intressant ämne som fick mig att leta lite på google och där hittade jag det jag trodde; att en person i det aktuella företaget hade varit inblandad i ett annat företag tidigare. Nu handlade detta inte om något speciellt positiv del av det företagets historia men jag höll min kommentar saklig och skrev att detta gjorde att jag kände mig tveksam. Bloggaren väljer då att inte publicera kommentaren. Jag kan leva med det men frågan är om bloggen i fråga kommer bli långlivad om man inte tillåter diskussion om de företagen man skriver om? Eller var det måhända så att bloggaren satt så tungt i det aktuella bolaget att han/hon inte vill att någon ska veta något om det?

Frågorna är många och jag har inte tänkt lägga massa tid på att reda ut det. Däremot skulle jag gärna vilja höra vad ni som läser har för synpunkter på kommentarer. Och hur gör ni andra bloggare`Godkänner ni innan publicering eller kommenterar man fritt hos er? Och vilka fördelar och nackdelar har ni tagit hänsyn till när ni beslutat hur ni ska göra med kommentarerna?14 kommentarer:

 1. Först och främst - tack för en intressant blogg.

  På min egen lilla blogg får vem som helst kommentera och jag godkänner inte kommentarerna. Dels för att jag inte orkar hålla på och moderera, men också - som du skriver - för at inte fördröja. Antalet kommentarer på min blogg är väldigt litet och det har hittills absolut inte varit något problem.

  Jag tycker att både positiva och negative kommentarer har sin plats. Skulle det börja bli otrevligheter kommer jag gå in och radera.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker ganska lika där Egon. Och det är kanske tur för mig att du inte går in manuellt och godkänner/underkänner kommentarer. I så fall hade väl aldrig mina kommentarer hos dig kommit med på bloggen ;).

   Radera
 2. Jag godkänner kommentarerna. Huvudanledningen till det är att jag i perioder har mycket att göra och lite tid att följa vad som skrivs på bloggen. Ser det lite ur ett publicistiskt perspektiv. Vill ha konstruktiva diskussioner entusiaster emellan om aktiesparande, vill undvika spam/reklam/inlägg med annan agenda. Hellre att det tar lite tid innan kommentarer publiceras än att jag får en överraskning och måste sitta och rensa/ta debatter off topic i efterhand.

  Hade ärligt talat räknat med att få mer skit som hobbybloggare och glad amatör men alla kommentarer har varit vänliga och intresserade, känns som att det är lite av en entusiastcommunity. Har mest bara dåligt samvete för att jag är ganska dålig på att svara när det är mycket att göra.

  Det har bara hänt vid ett tillfälle att jag inte har godkänt en kommentar och det var ett gränsfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej utlandsutdelaren, roligt att du kommenterar. Jag känner igen det du skriver om den positiva och vänliga inställningen i kommentarerna. Jag känner samma sak vilket är roligt, speciellt i tider då det snackas mycket om näthat mm.

   Du kan inte berätta mer om sen icke godkända kommentaren utan att hänga ut någon?

   Radera
  2. Det var ett gränsfall som jag tyckte var lite väl raljant där jag redan i ett inlägg och en tidigare kommentar hade förklarat hur jag resonerade i frågan. Tyckte helt enkelt inte där och då att jag hade tid att ge mig in i en metadebatt. Hade jag publicerat och svarat hade det kanske sporrat till fler liknande kommentarer så ville sätta en gräns helt enkelt.

   Radera
  3. Jag förstår. Låter som om det var klokt att du hade det system du hade i det läget.

   Radera
 3. Gillar din blogg då den känns välkomnande. Att kunna kommentera fritt tycker jag är bra. Enda orsaken jag själv ser att inte låta kommentera fritt är om någon förstör bloggen med otrevliga kommentarer. Både positiva som negativa kommentarer är välkomna men inte så att det kränker någon. Det kan vara bra att se saker ur olika synvinklar och därför kan även viss kritik till det man skriver vara ok. Tack för en bra blogg. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar det vi skriver Slimis! Och jag håller med; konstruktiv kritik är nästan alltid positiv även om den innebär att man får höra att man gör något 'fel' eller om någon annan har en annan åsikt. Vi är ju alla olika så det är inget konstigt om vi tycker olika i vissa frågor.

   Tack för att ni allihop kommenterar och delar era tankar.

   Radera
 4. Jag hade precis som du säger Bloggers std inställning med icke anonyma kommentarer i början. Men sen ville någon kunna kommentera anonymt så då ändrade jag på det. Skulle det bli problem så får jag väl ändra tillbaka☺ Keep it simple...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker likadant. Och än så länge har systemet funkat. :)

   Radera
 5. Jag tycker också fria kommentarer är det bästa. Det känns som en risk att diskussioner försvinner om man tar bort den möjligheten. Inte minst för att det bli rmindre flyt i kommentarerna om man inte är snabb att godkänna.

  Jag gillar er blogg förresten, även
  om jag inte kommenterar så ofta :). Lägger till den i min blogglista, såg att jag missat det!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar bloggen. Vi gillar dig med och du ligger snart på vår lista med!

   Radera
 6. Nu är inte jag bloggare men jag tycker att det är så på många forum också, att man inte "får" kommentera negativt om ett bolag. Direkt blir man anklagad för baissande. Tråkigt tycker jag då jag anser det vara viktigt att inte bara tänka positivt utan också vara objektiv och diskutera det som kan tänkas vara negativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nadja! Tack för dina kommentarer. Dina synpunkter som läsare är minst lika viktig som andra bloggare och jag hoppas att både du och andra läsare kommenterar så ofta ni kan och vill.

   Jag håller helt med att man måste tåla även negativa synpunkter på en blogg eller på andra ställen. En blogg med bara ja-sägare blir inte intressant och utvecklas inte.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.