tisdag 13 december 2016

Fingerprint berör.


Det går nästan inte en dag utan att man på diverse forum mm kan läsa någon småsparares kommentarer om vilken förträfflig aktien FPC är och om hur missförstådda FPC är av aktiemarknaden. Det är vi tidigare här på bloggen skrivit om Fingerprint Cards har vi även fått erfara en del av detta via kommentarer. Det går inte att låta bli att fundera över om de delvis onyanserade kommentarerna beror på desperation över att man misslyckats med sin investering i FPC?

Vårt ställningstagande var när FPC stod i drygt 100 kr i slutet av augusti 2016 att man nog bör tänka sig för både en och två gånger innan man investerar i ett företag med en historia full av falska pressreleaser, polisrazzia och storägare under åtal mm. Idag står aktien i 58 kr och vi kan konstatera att marknaden verkar värdera Fingerprint med samma skepsis som vi hade i augusti. Det är såklart inte kul för de som förlorat pengar på FPC men det är ändå kul att kunna konstatera att den analys vi gjorde i augusti har visat sig stämma.

När man läser om de insiderköp/försäljningar som gjorts verkar det som om inte ens ledningen tror på sitt eget bolag i dagsläget. Avanza/Placera skrev den 6 december om ”försäljningsfesten” i Fingerprint. Insiderförsäljningarna i FPC har haglat de senaste 12 månaderna. Insiderköpen är desto färre. Insiderförsäljningarna uppgår de senaste 12 månaderna till drygt 479 miljoner kronor samma tid är summan av insiderköpen väsentligen lägre, drygt 1 miljon kronor. Den nya VD:n Christian Fredrikson i september satt i Börslunch och mer eller mindre lovade att köpa fler aktier i bolaget. Något han ännu inte genomfört. Lite intressant blir detta i ljuset av att ledningen för företaget hade lagt fram ett förslag till optionsprogram och kallat till extra bolagsstämma för att få igenom programmet. Varför vill ledningen ha fler aktier när de verkar sälja det innehav som de redan äger. Agerandet i denna fråga verkar dock gå helt i linje med hur FPC agerat historiskt.

Bara den senaste veckan har FPC backat 23 % och nu börjar även vissa bloggare köpa aktien. Snålänningen skriver en intressant och bra analys av FPC. Vad tror ni, är FPC på väg att vända eller är det en fallande kniv
8 kommentarer:

 1. Håller med dig att företaget historiskt har begått ett antal aktiviteter som skrämmer iväg investerare, det inkluderar jag även i min argumentation (brist på compliance). Syftet med affären är att krydda portföljen, jag har ingen särskild tidshorisont och den kan komma att avvecklas såväl idag som imorgon och nästa månad. Får se när vinsten känns tillräckligt bra. Tack för länkandet =)
  /S

  SvaraRadera
 2. Köper nog hellre andra aktier som redan har varit etablerade storbolag under en tid som tagit kanske lite för mycket stryk. Novo Nordisk t.ex.. Tycker fortfarande fingerprint känns som en chansaktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja chansaktie är nog precis vad FPC är. De tjänar bra med pengar så de skulle kunna dela ut till ägarna tror jag men de verkar vara mer intresserade av att få igenom optionsprogram och liknande. De köper väl tillbaka aktier med?

   Jag håller med dig om att det borde gå att göra en eller annan krona på kurssvängningarna men jag väljer också att avstå i detta läget. Av någon anledning får jag Pricer-vibbar från 1990-talet av FPC.

   Radera
 3. Undviker FPC - hajpad och ganska dyr. Frestar att försöka sig på en swingtrade med förhoppning att det vänder men skulle aldrig köpa i nedgående trend och om det nu vänder uppåt utan positiva nyheter som underbygger finns stor risk att det är en "dead cat bounce". Därför avstår jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig! Jag tänker att det finns många andra bra bolag att satsa på. Vid närmare eftertanke finns det nästan för många bolag man vill köpa in sig i/öka i: Svedbergs, Investor, Kinnevik, Axfood för att nämna några.

   Radera
 4. Jag köper inte FPC. Jag tänker kanske mest att de flesta blir för känslomässigt låsta vid sina aktier. Det gäller inte minst FPC.

  BTW: Jag är gärna med på din blogglista om det går bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara väldigt många som är väldigt känslomässiga när det kommer till FPC. Kolla på Placeras forum en gång så får ni se.

   Självklart sätter jag upp dig på blogglista!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.