torsdag 1 december 2016

Aktiesparklubb

Aktiepappa och Aktieflickvännen har inte gemensam ekonomi, båda har dock ett brinnande intresse för ekonomi och aktier. Det diskuteras dagligen om hur börsen går, köpkandidater och annat som rör vårt ekonomiintresse. Båda investerar kontinuerligt i både nya och redan befintliga bolag. Det vi kommit fram till är att det vore kul med något gemensamt och frågan på hur man gör det på bästa sätt som ogifta, icke sambos utan gemensam ekonomi har därför uppstått. Ett sätt vi kommit framtill är att en aktiesparklubb skulle kunna vara ett alternativ.

Men vad är en aktiesparklubb?


Lätt förklarat innebär det att ett antal personer tillsammans skapar en klubb där man tillsammans äger och förvaltar aktier. I en aktiesparklubb sprids riskerna snabbare genom att sparbeloppet blir större och möjlighet att investera i fler aktieslag. Är man ett kompisgäng som delar intresset för aktier kan det förutom ovanstående bli ett trevligt sätt att umgås på och även ett sätt att ta del av andras kunskaper och tankar.

Hur startar man en aktiesparklubb?


Först och främst skall man hitta ett antal personer som delar intresse för att spara i aktier över tid, då det oftast är något man gör långsiktigt. Därefter skriver man ett avtal som reglerar klubben som alla medlemmar skall skriva under.

Bland annat bör avtalet innehålla:

-Investeringsstrategi
-Långsiktigt/kortsiktigt
-Hur ofta Investeringar skall göras
-Hur utdelningar skall användas
-Branschexponering
-Svenska eller utländska aktier
-Sparmål

Det skall också utses förtroendemän i klubben så som:

-Ordförande
-Kassör
-Sekreterare

De ansvarar över att förvaltning och beslut som tagits på sammanträdena genomförs. Vilka uppgifter ovanstående skall ha beslutas gemensamt av alla medlemmar.

Typ av konto.


I dagsläget går det inte att samäga en ISK utan det som klubben får starta är en traditionell Aktie- och fonddepå. Inkomster/utgifter fördelas mellan medlemmarna, möjlighet finns att skapa en K4 blankett som alla kan använda till sin deklaration. K4a blankettens belopp divideras med antal medlemmar för att få fram rätt värde för varje enskild medlem.

Att starta ett aktieklubbskonto görs lätt på Avanza.se och mer information om kontot finns att läsa där.

Belopp.


Det finns egentligen ingen begränsning vare sig för max- eller minimibelopp för vad man kan välja att spara i klubben. Det som rekommenderas är att alla medlemmar sätter in samma summa varje månad.


Har ni själva någon erfarenhet av aktieklubbar?


/Aktieflickvännen

6 kommentarer:

 1. Jag har varit medlem i aktieklubb. Detta var under och en bit efter dot com bubblan, så det var inte skull alltid, men lärorikt. Efter ett tag började våra ekonomier "gå isär" i den mån att vi tjänade väldigt olika och för vissa var klubben en betydande del av sparandet, för andra inte.

  I slutändan kom vi undan på i stort sett plus/minus noll och avslutade klubben under kamratliga former.

  Skriftligt avtal är mycket viktigt.

  Lycka till med er klubb.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon! Vi får se om det blir någon klubb men det känns som en rolig grej. Lite retrokänsla över hela grejen känner jag och bara det är ju kul. Jag visste inte ens att begreppet fanns kvar. Det var flickvännen som hade koll.

   Radera
 2. Spännande initiativ! Verkligen :)
  Kommer nog aldrig kunna starta en aktieklubb med sambo Ktm. Hon likriktar investeringar i aktier som att slänga pengar på trav. Det är inte min åsikt.
  Har tyvärr inga egna erfarenheter.

  Kommer du eller Aktieflickvännen vara sekreterare? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du ställer just den frågan. Vi har redan hamnat i en diskussion om just det men självklart är det Aktieflickvännen som ska vara sekreterare ;).

   Radera
 3. Låter bra men kan ibland bli problematiskt med olika viljor!

  SvaraRadera
 4. För att förtydliga uppdelningen, så skall jag såklart vara ordförande! Aktiepappa sekreterare! ��

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.