onsdag 21 december 2016

Resurs Holding - en framtida aristokrat?

Resurskoncernen består av; Resurs Bank och Solid Försäkring. Deras verksamhet är retail finance i Norden där de erbjuder betallösningar, konsumentlån och försäkringsprodukter. Företaget har sitt huvudkontor i Helsingborg, med totalt drygt 700 anställda. Företagen i Resursgruppen samarbetar med varandra och har samma grundläggande affärsidé som innebär att man vänder sig till detaljhandeln. Koncernchef är sedan november 2012 Kenneth Nilsson, som även är VD i Resurs Bank. Resurs Holding handlas på Stockholmsbörsen Large Cap sedan 29 april 2016.

Bransch: Finans & Fastighet
Handlas på: Large Cap.
Börsvärde: 11,3MDSEK
Dagskurs: 56,55 kr
Direktavkastning: Ingen utdelning har ännu skett men enligt Resurs utdelningspolicy ska 50 % av vinsten delas ut till aktieägarna. Enligt 2015 års siffror skulle detta ge en utdelning på ca 1,6 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på ca 2,82 %. Det är ingen dålig direktavkastning för ett företag som inte varit noterat länge. Vi får se hur länge det dröjer innan de börjar dela ut samt hur vinsten för 2016 blir. Prognoserna ser bra ut och enligt SVD börsplus bedöms 2017 års utdelning bli knappt 5,5 %. 

Resursgruppen är noterat på Stockholmsbörsen och ägs av:
34,9 % Cidron Semper ltd
28,5 % Waldakt/Waldir AB
8,6 % Robur fonder
28 % Övriga

Resurs startades 1977 och har jobbat hårt för att etablera samarbeten med butikskedjor. Totalt har det inneburit samarbeten med 35 000 butiker. Därigenom har Resurs byggt en kundbas på cirka 5 miljoner privatkunder i Norden. Resurs Bank har sedan 2001 en sk bankoktroj och står under tillsyn av Finansinspektionen. Resurskoncernens verksamhet bedrivs i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vid utgången av 2015 uppgick antalet anställda till cirka 700 personer och låneportföljen till 18 miljarder kronor Waldir Aktiebolag (även känt som Waldirsfären eller Sibakoncernen) är ett svenskt holdingbolag som styr Siba, Netonnet och Computer City, samt de tre bolagens hel- eller delägda dotterbolag. Moderbolagen är helägda av Folke Bengtssons familj. I tider då Siba gått dåligt har Resurs varit Familjen Bengtssons kassako. 

Vi deltog i nyintroduktionen med tanken om att kliva av när kursen klättrat 10-15 % direkt efter introduktionen. Nu blev det inte riktigt det drag vi hoppats på när handeln startade. Resurs är faktiskt en av få introduktioner i år som inte inneburit någon direkt vinst. Dock ligger vi några kronor upp och räknar med att få avkastning i form av utdelning.


Nischbankerna har länge tjänat stora pengar vilket borgar för bra utdelning. Vad tror ni, har Resurs potential att bli en framtida dividend aristocrate?4 kommentarer:

 1. Bra artikel! Blev nyfiken på Resurs och ska hålla ett öga på aktien.

  I min portfölj är ett dilemma att jag är underinvesterad just i banksektorn och när de klassiska storbankerna är (för) högt värderade (givet risken) kanske det är ett rimligt tillfälle att chansa med tio aktier i Resurs.

  Ska kolla på det men känns osäkert att köpa innan man har en tydligare bild av vad vinsten faktiskt blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Ja, jag håller med om att de klassiska storbankerna är lite högt värderade. Jag gick själv ur SEB på 88 kr då jag tyckte det var för dyrt men det visade sig fel... :/.

   Jag ör inte orolig för Resurs vinst, de har en grym vinstmarginal i den branschen. Jag är mer fundersam till när de kommer börja dela ut isf. De är ju ändå helt nya på börsen.

   Radera
  2. Vet känslan - jag minskade i SHB och sålde av två tredjedelar vid 108 kronor eftersom jag kunde plocka hem mer än ett års utdelning. Så här i efterhand var det en god affär på bekostnad av att jag missade en riktigt god affär...

   Radera
  3. Finna inte mycket att göra åt det dock. Bara att leta upp nästa bra affär. Kinnevik kan gärna gå ner till 210 kr och Björn Borg ser lockande ut.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.